01/04/2015 NOTA DE PREMSA

Els professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS es formen en marxa nòrdica per conèixer i aplicar els beneficis d’aquest exercici en la salut

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • Diversos estudis han demostrat que la pràctica regular de la marxa nòrdica aporta més beneficis per a la salut que caminar i és especialment recomanable per a persones que pateixen cardiopaties cròniques o diabetis tipus 2
  • Tres CAP de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS –La Marina, Bordeta-Magòria i Sant Rafael– tenen grups regulars d’usuaris, guiats per professionals de medicina de família, infermeria i treball social, amb qui fan sortides per practicar la marxa nòrdica i fer salut

Ja han començat les sessions de formació perquè professionals assistencials d’atenció primària (de medicina de família, infermeria i treball social) guiïn grups d’usuaris i usuàries en la pràctica de la marxa nòrdica. Els professionals que es formen en aquesta primera fase són els dels centres d’atenció primària (CAP) Bordeta-Magòria i La Marina de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut.

La impulsora d’aquesta formació és la doctora Cristina Vehí, facultativa de l’Hospital Clínic i responsable de la consulta de cardiologia en aquests dos CAP de l’ICS. La doctora Vehí dirigeix i coordina els grups de marxa nòrdica que fan sortides setmanals en els dos centres des de 2013, any en què va endegar un programa d’exercici de marxa amb bastons per als pacients que atenia que tenien malalties del cor.

Ara, l’objectiu de formar professionals d’atenció primària és que aquests puguin conscienciar més usuaris i usuàries dels CAP dels beneficis en la salut que comporta la pràctica regular d’un exercici físic com és la marxa nòrdica, encara més, si són guiats per especialistes de la sanitat.

A la ciutat de Barcelona, però, ja hi ha tres centres d’atenció primària de l’ICS que lideren la pràctica de la marxa nòrdica com a exercici per fer salut amb grups regulars: a més del CAP La Marina i Bordeta-Magòria, hi ha el CAP Sant Rafael, el pioner, ja que va començar a fer caminades el 2006, any en què va crear també l’Associació de Marxa Nòrdica CAP Sant Rafael.

Foment d’un estil de vida físicament actiu i saludable des de l’atenció primària

La pràctica de la marxa nòrdica implica un augment del nombre de grups musculars actius, així com també l’increment de la despesa energètica i de la freqüència cardíaca. A més, millora l’impacte que reben les articulacions de les extremitats inferiors, cames i peus, i contribueix a estabilitzar l’equilibri i a adoptar una postura més adequada.

Diversos estudis nacionals(1) i internacionals(2) han demostrat que la marxa nòrdica, o marxa amb bastons, contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones, però és especialment beneficiosa per a qui té patologies com ara la cardiopatia isquèmica, la diabetis tipus 2, la hipertensió, l’obesitat, l’arteriopatia perifèrica, l’MPOC, la fibromiàlgia, el dolor crònic, el càncer de mama, la malaltia de Parkinson o la depressió.

 Barcelona, 1 d’abril de 2015

Més informació:

  • Marxa nòrdica al blog del CAP Sant Rafael

https://capsantrafaelbcn.wordpress.com/marxa-nordica-al-cap/

(1) Article a la publicació AMF: “Programa ambulatorio de ejercicio con marcha nórdica”, abril 2014

http://amf-semfyc.com/web/revistas_ver.php?id=109

(2) Article a la publicació 3clics, atenció primària basada en l’evidència: “Marxa nòrdica: més que simplement moure les cames”

http://www.ics.gencat.cat/3clics/main.php?page=ArticlePage&id=689

Anuncis

Deixa'ns un comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s