11/12/2017 Nota de premsa

Els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS col·laboren amb La Marató de TV3 fent activitats per evitar les malalties infeccioses 

  • Els professionals proposen marxa nòrdica, tallers, xerrades, taules informatives i una bombollada al carrer per sensibilitzar sobre com prevenir aquestes infeccions i per recaptar fons per a la investigació
Marato_TV3_CAPManso_2016

Professionals i usuaris del CAP Manso units pel recapte de fons per a La Marató de TV3 de 2016

L’atenció primària de l’ICS a Barcelona Ciutat promou accions per sensibilitzar la societat sobre la importància de la prevenció i la cura de les malalties infeccioses i col·labora amb la Marató de TV3 mitjançant accions per recaptar donatius per a la investigació d’aquestes malalties.

Entre els dies 10 i 15 de desembre de 2017, els centres d’atenció primària (CAP) Manso, Rio de Janeiro, Sant Rafael i Trinitat Vella formaran part de les més de 3.000 iniciatives, organitzades per entitats de tot Catalunya per mobilitzar la societat catalana, que converteixen la reivindicació en un acte lúdic. Entre les activitats programades hi ha una sortida de marxa nòrdica, tallers, xerrades i taules informatives sobre mesures higièniques i una bombollada de sabó al carrer.

Els professionals de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS fan educació sanitària, tant a les consultes com mitjançant activitats durant tot l’any, per fomentar la prevenció de les malalties infeccioses. El rentat de mans, la importància de cobrir-nos la boca quan esternudem o tossim, la prevenció de conductes sexuals de risc o la manera de manipular correctament els aliments formen part dels programes de salut comunitària dels centres per evitar malalties infeccioses, que són les responsables d’una de cada tres morts al món.

La sèpsia és la primera causa de mort per infecció al món
Les malalties infeccioses estan causades per microorganismes com bacteris, virus, fongs i protozous, que entren al cos i es multipliquen. Hi ha algunes malalties freqüents que es curen sense problemes, com la pneumònia, la grip o la gastroenteritis, però que segons l’edat i l’estat de salut previ també poden complicar-se i provocar la mort. Altres són més greus i amb un perill potencial de contagi, com ara l’hepatitis, el VIH o les malalties de transmissió sexual. Entre les situacions més greus es troba la sèpsia, que es produeix quan una infecció localitzada s’escampa a la sang i arriba a d’altres òrgans. Causa deu morts diàries a Catalunya, seqüeles greus als qui sobreviuen i és la primera causa de mort per infecció al món.

Pel que fa als tractaments, la resistència als antibiòtics implica complicacions. Aquest fet pot agreujar el problema fins a augmentar el nombre de morts per sobre de les causades pel càncer. En aquest panorama, la recerca en malalties infeccioses s’ha de centrar en tres àmbits: crear mesures preventives més eficients, desenvolupar tests de diagnòstic ràpids i nous antibiòtics.

La Marató de TV3 és un projecte solidari que se celebra cada mes de desembre des de 1992 i està enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que no tenen una cura definitiva, a més de realitzar una tasca de sensibilització sobre les malalties i sobre la necessitat de potenciar la recerca. Tot això es representa en un programa de televisió d’unes 15 hores, fet en directe, que recapta una mitjana de set milions d’euros i genera una mobilització social important, en la qual col·laboren els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS.

Activitats organitzades pels CAP

CAP EAP ACTIVITAT DIA HORA LLOC
Manso Sant Antoni Bombollada 14/12/2017 11.30 h Av. Mistral entre c/ Rocafort i Entença
Universitat Caminada i xerrada informativa 15/12/2017 11.30 h CAP Manso
Rio de Janeiro Porta-Prosperitat i Verdum Taula informativa Del 10 al 14/12/2017 10 h CAP Rio de Janeiro
Sant Rafael Sant Rafael Xerrada de grip, refredat i infeccions respiratòries 13/12/2017 17 h Casal Sant Genís dels Agudells
Marxa nòrdica per Collserola i xocolatada 9.30 h CAP Sant Rafael
Trinitat Vella Via Barcino Taula informativa i taller de pintura per als més petits 15/12/2017 11 h CAP Trinitat Vella

 

 Més informació:

Anuncis