16/10/2017 Nota de premsa

L’Hospital Vall d’Hebron i l’atenció primària de l’ICS a Barcelona repartiran una enquesta per sondejar el coneixement de la ciutadania sobre la mort sobtada cardiorespiratòria

El CAP Rio de Janeiro va organitzar la jornada formativa d'RCP el 2016

El CAP Rio de Janeiro va organitzar la jornada formativa d’RCP el 2016

  • Només un 10 % de la població sap com actuar davant d’una aturada cardíaca, mentre que les organitzacions internacionals de salut recomanen que en sigui un 20 %, perquè el fet d’intervenir en els primers tres minuts és determinant per a la supervivència dels pacients
  • El 16 d’octubre, coincidint amb el Dia Europeu de Conscienciació sobre l’Aturada Cardíaca, el CAP Chafarinas acull una jornada on s’ensenyarà als participants a fer compressions cardíaques amb maniquins

Durant la setmana del 16 al 22 d’octubre de 2017, els CAP de Barcelona ciutat i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, tots dos de l’ICS, distribuiran massivament una enquesta per recollir quin és el grau de coneixement de la ciutadania sobre la mort sobtada d’origen cardiopulmonar i conèixer les actituds davant d’una aturada cardiorespiratòria.

Aquesta iniciativa forma part d’un projecte de recerca iniciat fa dos anys i liderat pel Grup de Recerca en Reanimació Cardiopulmonar de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron amb la col·laboració de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat. El projecte està dirigit pels professionals de l’hospital Jordi Bañeras, cardiòleg de la Unitat Coronària, i Juan Carlos Ruiz, metge intensivista del Servei de Medicina Intensiva.

Actualment, s’estima que un 10 % de la població sap com actuar davant d’una aturada cardíaca, però organitzacions internacionals com l’European Resuscitation Council (ERC) i l’American Heart Association (AHA) recomanen que el percentatge de població formada en tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP) sigui, almenys, d’un 20 %.

I és que, avui dia, només una de cada vint persones que pateix una aturada cardíaca fora de l’hospital sobreviu, però l’evidència científica ha establert que les maniobres d’RCP i l’ús d’aparells desfibril·ladors externs automàtics (DEA) abans que passin tres minuts des de l’aturada cardíaca són determinants per millorar la supervivència i reduir les seqüeles neurològiques.

La importància de reconèixer una aturada cardíaca per iniciar immediatament maniobres d’RCP té a veure amb un problema de salut que causa més de 350.000 morts cada any a Europa (unes 2.000 anuals a Catalunya). De totes elles, el 80 % són presenciades per altres persones, atès que es produeixen en un entorn familiar, laboral o en la via pública.

Enquesta dirigida a tota la ciutadania
L’enquesta va dirigida a tothom. De fet, amb l’objectiu d’arribar al major nombre possible de població, a més de distribuir-se als CAP de Barcelona ciutat de l’ICS també arribarà a farmàcies, poliesportius, instituts, universitats, federacions esportives i altres entitats dels barris.

Es tracta d’un senzill document amb 16 preguntes, que es pot respondre en uns dos minuts. A més de demanar les dades bàsiques per segmentar la població, aborda qüestions sobre coneixements bàsics, experiències viscudes amb persones que han patit una aturada cardiorespiratòria i nocions sobre RCP o DEA.

Per sensibilitzar la població de la rellevància d’actuar davant d’aquesta situació de risc vital, el dilluns 16 d’octubre, coincidint amb el Dia Europeu de Conscienciació sobre l’Aturada Cardíaca, el CAP Chafarinas de Barcelona acull una jornada on els professionals sanitaris resoldran dubtes sobre la mort sobtada i oferiran un taller d’RCP per aprendre a fer compressions cardíaques amb maniquins.

Més informació:

Anuncis