Tinc una urgència, he d’anar a l’hospital?

Última actualització: 1 de març de 2018
CUAP Horta

CUAP Horta

Molt sovint, quan tenim una urgència de salut anem directament a l’hospital per resoldre situacions que no requereixen atenció hospitalària. Els dies festius o en períodes d’epidèmies estacionals, com és el cas de la grip, les urgències dels hospitals es col·lapsen amb molts pacients que requereixen d’atenció sanitària que no suposa una emergència o risc vital. I un hospital col·lapsat també implica que l’espera per ser atesos es pugui allargar durant vàries hores.

Els quatre CUAP de l’ICS a Barcelona són una alternativa consolidada per atendre urgències de salut que no són de risc vital i evitar així les esperes a l’hospital 

Què és un CUAP?

Els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) donen suport a les demandes d’assistència sanitària urgent com a alternativa als serveis hospitalaris. Dotats amb els professionals i la tecnologia necessaris per a les urgències de complexitat moderada, els CUAP ofereixen assistència mèdica els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia.

Les urgències que no suposen un risc vital
s’atenen als CUAP 24 h els 365 dies de l’any
i als 
CAP en horari de 8 h a 20 h els dies laborables

El CUAP Manso, que atén una mitjana de 150 visites per dia, va ser el primer dels centres d’urgències que es van obrir des de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Barcelona, l’any 2008. Avui, l’ICS  ja ha desplegat un total de quatre centres d’urgències d’atenció primària a Barcelona:  CUAP Manso (Carrer de Manso, 16), Horta (Carrer de Sant Gaudenci, 21), Sant Martí (Carrer Fluvià, 211) i Casernes (carrer de Fernando Pessoa, 47-51) que estan sempre oberts. A més, també disposa de tres punts d’atenció continuada (PAC) a Ciutat Meridiana, Montcada i Reixac i La Mina que ofereixen assistència sanitària per a urgències de complexitat baixa i mitjana en horari de 20 h a 8 h de dilluns a divendres, i les 24 hores els dissabtes i festius.

A la ciutat de Barcelona, a més dels 4 CUAP de l’ICS i ha 6 més distribuïts al territori:  Ciutat Vella-Peracamps, Cotxeres, Dos de Maig, Gràcia, Plató i Sagrat Cor.

Hi ha moltes situacions que es poden resoldre en aquests centres d’atenció urgent perquè disposen de servei d’analítiques, radiologia i boxos d’observació. A qualsevol centre sanitari amb atenció urgent, CUAP o hospital, hi ha un sistema de cribatge/triatge on un sanitari selecciona l’ordre d’atenció per gravetat i no per ordre d’arribada. Als CUAP es fa servir el Model Andorrà de Triatge (MAT) què és un model amb cinc nivells d’urgència.  Una persona amb un nivell de triatge IV (menys urgent) i V (no urgent) és aquella que pot esperar a ser atesa sense risc per a la salut.

Els nivells de triatge IV i V es poden atendre en els CUAP les 24 h dels 365 dies de l’any. I en els centres d’atenció primària (CAP), en horari de 8 h a 20 h de dilluns a divendres, on també hi ha un equip assistencial per atendre les visites urgents. Si un pacient arriba a un CUAP amb un nivell superior als IV i V al CUAP es fan els tràmits oportuns per la derivació a l’hospital.

Quin CUAP us queda a prop de casa?
– Truqueu al telèfon 061
– O descarregueu-vos l’app 061 CatSalut Respon

Es pot anar a qualsevol CUAP?

Sí, es pot anar al CUAP que quedi més a prop en el moment en què es produeix la urgència de salut. Si no esteu segurs de quin és, truqueu al 061.

Serveis als CUAP 


– Atenció urgent al centre i atenció programada a domicili
– Atenció a malalties agudes i reaguditzades
– Atenció per traumatismes lleus (embenats, guixos, etc.)
– Atenció quirúrgica menor (sutures, cures, cremades, etc.)
– Radiologia
– Anàlisis clíniques

I, si cal, es faciliten els tràmits de derivació al vostre CAP i/o a l’hospital.

Més informació:

Anuncis

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Urgències i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa'ns un comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s