És el moment de deixar de fumar

Acualitzat 25 maig 2016
Actualitzat 30 d’agost de 2016
PROVA_XARXES_foto_LauraDeAndres

César Sanchez a Flickr

A tots els fumadors us han dit moltes vegades que fumar és molt perjudicial per a la salut i que és causa directa de moltes malalties cròniques que poden ser mortals. Tot i això, el nombre de fumadors baixa molt lentament i el tabaquisme és encara responsable de la mort de 200 persones a l’Estat Espanyol cada dia, unes 65.000 a l’any, segons un estudi publicat al juny de 2015.

Les conseqüències del tabac són molt negatives i la deshabituació és difícil, però tothom pot deixar de fumar i el cos es recupera amb bastant rapidesa, de fet, deixar de fumar allarga la vida.

Als CAP de Barcelona ciutat trobareu el suport necessari per abandonar aquest hàbit

La principal dificultat a l’hora de deixar de fumar és que les conseqüències no es veuen a curt termini i es té la falsa idea que no passarà res. Per això, ser conscient de les malalties que produeixen al llarg dels anys (com hemorràgies i infarts cerebrals, bronquitis crònica, càncer de pulmó, laringe, boca, esòfag, estómac, etc.) no és suficient per deixar de fumar.

El vici de fumar té associades dues dependències: la física i la psicològica. La primera és l’addicció a la nicotina i la segona està associada als motius inicials de perquè es va començar a fumar. Aquests motius es perden amb el temps però l’hàbit es conserva.

Per superar aquestes dues vessants es necessita una condició prèvia i és la de voler deixar de fumar. La voluntat de la persona és necessària perquè no serveix amb prendre’s una pastilla com quan fa mal el cap. En aquest procés de mentalització, la vostra infermera del vostre CAP us donarà algunes eines.

Anualment es realitzen campanyes als centres durant la Setmana Sense Fum per conscienciar la població del risc de fumar, però també es fan accions perquè els fumadors es comencin a plantejar deixar de fumar, com per exemple, la cooximetria. Amb aquesta prova, es pot analitzar la quantitat de monòxid de carboni en l’aire exhalat i es pren consciència de l’efecte immediat que té el fum en el cos. També es poden aprofitar els avantatges de les noves tecnologies per aconseguir-ho.

Per aquells que penseu que el tabac de cargolar o les cigarretes electròniques no tenen els mateixos efectes negatius i que, fins i tot, poden ser una alternativa per deixar les cigarretes tradicionals, heu de saber que el Departament de Salut ha alertat de la seva perillositat i no en recomana el seu ús.

Més informació per deixar de fumar:

Més informació del sector sanitari sobre l’efecte del tabac: 

Novetats en les lleis antitabac 2015:

Informació per a professionals

Anuncis

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Sin categoría i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa'ns un comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s