La teledermatologia agilitza els diagnòstics i la satisfacció dels pacients

Les malalties de la pell són molt freqüents en la població i, sovint, és necessària l’opinió d’un especialista en dermatologia per efectuar un diagnòstic. Per agilitzar el procés, el professional de medicina de família o pediatria fotografia les lesions de la pell del pacient i les envia a l’especialista de dermatologia, que decideix si el problema es pot solucionar al CAP (centre d’atenció primària) o bé necessita que el visiti el dermatòleg/a.

Circuït de la teledermatologia

Circuït de la teledermatologia

Aquest sistema de diagnòstic a distància s’anomena teledermatologia i és una de les aplicacions de telemedicina més habituals. Ens trobem davant d’un cas en què la tecnologia millora la qualitat del servei, ja que s’estalvia temps i desplaçaments innecessaris al pacient, sobre tot, a les persones amb mobilitat reduïda.

La teledermatologia estalvia temps i desplaçaments innecessaris al pacient

Els beneficis de fer un cribratge previ, i derivar només el casos necessaris a l’especialista, van motivar que l’any 2012 s’implementés un circuit de teledermatologia al CAP Lluís Sayé amb la iniciativa de la direcció territorial i del CAP, del metge de família David García Hernández i de la dermatòloga Mª José Tribó Boixareu. Des d’aleshores, els/les professionals de pediatria, de medicina de família i d’infermeria d’aquest centre fotografien la lesió i envien les imatges de manera confidencial a Ma José Tribó Boixareu, dermatòloga de referència. Aquest procés es fa mitjançant una eina informàtica que gestiona l’historial clínic del pacient i que preserva la seva privacitat (Estació Clínica d’Atenció Primària, ECAP).

La satisfacció dels usuaris del servei de teledermatologia
al CAP  Lluís Sayé és d’un 4’57 sobre 5

En els quatre anys de funcionament, centenars de pacients s’han beneficiat de la teledermatologia que ha permès prioritzar les malalties més rellevants, reduir les llistes d’espera, millorar la comunicació entre professionals i l’aprenentatge dels metges residents en formació. També s’ha avaluat la satisfacció dels pacients, que ha resultat molt elevada, amb una nota de 4,57 sobre 5. Actualment, ja s’està implementant aquesta tècnica a altres CAP de Barcelona ciutat per millorar l’eficiència i la resolució de l’atenció primària.

Consulteu l’activitat científica de la teledermatologia al CAP Lluís Sayé (EAP Raval Nord)

teledermatologia

David Garcia Hernández i Ma José Tribó Boixareu al Congrés Mundial de Dermatologia, juny 2015, Vancouver, Canadà (23rd World Congress of Dermatology)

Informació i imatges de:
David García Hernández

Metge de família i referent de dermatologia i d’infeccions de transmissió sexual
CAP Lluís Sayé

Ma José Tribó Boixareu
Dermatòloga
CAP Lluís Sayé i Hospital del Mar

 

Anuncis

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en eSalut i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa'ns un comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s