Als CAP de Barcelona trobareu suport als cuidadors de pacients amb Alzheimer

El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, aquest any sota el lema Segueixo sent jo que vol reivindicar la presència i la participació de la persones afectades en una primera fase, malgrat la pèrdua de facultats físiques i mentals. S’estima que a Catalunya més de 86.000 persones tenen Alzheimer, però a tot l’Estat troben més de 4 milions de persones que viuen directa o indirectament la malaltia. Això ens fa veure la repercussió de la figura del cuidador, una persona amb gran sobrecàrrega física i emocional que suporta sentiments de culpabilitat i baixa autoestima, per això als CAP de Barcelona ciutat trobareu recursos de suport.

Les malalties més comunes dels cuidadors són cefalees, insomni, depressió, alteracions de l’estat anímic i lumbàlgies. A més, l’atenció primària s’encarrega de detectar si la persona cuidadora pateix sobrecàrrega i, si requereix suport, ho heu de demanar a través de professionals de treball social.

Segons dades de l’Institut Català de la Salut (ICS), un 70% dels cuidadors de pacients amb Alzheimer, atès a domicili des de l’atenció primària, ha rebut suport sanitari, és a dir, al voltant de 4.500 persones. Les intervencions que reben donen resposta a problemes, sobretot, de tipus emocional, i poden ser individuals o grupals. A més, també són beneficiosos per disminuir l’aïllament social que molts cuidadors pateixen a causa de la seva condició.

Programa Cuidador Expert Catalunya®
En concret, aquest any el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya posarà en marxa una nova edició del Programa Cuidador Expert Catalunya® a diferents centres sanitaris del territori. Aquest projecte, que es va implantar el 2015 com a prova pilot en alguns CAP com Casernes i Sant Martí de Provençals, té la finalitat de promoure el canvi d’hàbits per tal de millorar la qualitat de vida del cuidador i la convivència amb la persona que cuida. I el CAP Sant Andreu inicia el 27 de setembre de 2017 la primera edició del programa.

La iniciativa consisteix en una activitat grupal durant dos mesos i mig, conduïda per cuidadors no professionals que han tingut familiars al seu càrrec durant molts anys i sota l’observació de personal sanitari, que pot intervenir en cas necessari. El cuidador expert “genera un clima de confiança que no surt de la mateixa manera cap al professional sanitari perquè el veuen com un igual”, explica la infermera del CAP Sant Martí de Provençals, Lourdes Carrés. L’experiència d’aquestes sessions permet “donar recomanacions i eines” a la consulta, ja que “les situacions en què es troben són molt variades”, destaca.

En el cas del CAP Sant Martí, també ofereixen des de fa 17 anys un grup de cuidadors de familiars amb demències i, paral·lelament, un taller d’estimulació cognitiva per a pacients amb els primers estadis de demència. Aquestes activitats es realitzen al mateix temps de forma que facilita l’assistència dels cuidadors al grup.

Altres iniciatives per donar suport emocional a les persones cuidadores i perquè puguin disposar d’un temps personal serien el programa Cuidar al cuidador, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, amb gran implicació dels professionals de treball social i d’infermeria. Aquí trobem als CAP La Sagrera, Pare Claret, Manso, Passeig de Sant Joan o Poblenou, amb recursos pràctics i consells útils per afrontar la malaltia.

Si teniu al vostre càrrec un familiar amb Alzheimer o coneixeu algun cas al vostre entorn, pregunteu  al CAP per l’atenció als cuidadors. Trobareu persones amb circumstàncies similars amb qui compartir experiències per millorar la vostra qualitat de vida.

La demència més comuna entre les persones grans
L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva i s’ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans, que cada vegada té més persones afectades com a conseqüència de l’envelliment de la població.

La malaltia produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per fer la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a l’Alzheimer.

Avui dia no existeix cap medicació que pugui combatre o detenir la malaltia, només tractaments (farmacològics i no farmacològics) que en disminueixen la velocitat de progressió. Els professionals del vostre CAP us ajudaran a detectar millor les situacions de risc i fomentar-hi les mesures preventives.

Més informació:
Dia Mundial de l’Alzheimer 2017
Atenció a cuidadors de malalts d’Alzheimer a l’ICS
Canal Salut. Alzheimer
Programa Cuidador Expert Catalunya®

Anuncis

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa'ns un comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s