Llevadores atenen a mares i nadons al domicili durant la pandèmia del coronavirus

CAPPareClaret_ASSIR_JuditPequeño_2020Després del part comença una etapa que s’anomena puerperi que engloba entre sis i vuit setmanes (uns quaranta dies, aproximadament) en què el cos de la dona recupera la normalitat, al mateix temps que la unitat familiar s’adapta a la situació que suposa l’arribada d’un nou membre que requereix d’una intensa atenció. Aquests canvis s’afegeixen a les emocions de la mare que poden anar de la felicitat, a l’angoixa, a la tristor o la inseguretat i, actualment, durant la pandèmia del coronavirus, se suma la incertesa de l’alarma sanitària i el seu abast. Per tant, resulta fonamental el suport dels professionals de referència d’atenció primària en uns moments que són transitoris però que no poden esperar a la finalització del confinament i en què no és recomanable visitar els centres sanitaris. Per això, llevadores del Servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) dels CAP de Barcelona ciutat visiten a domicili per valorar la situació de la mare i el nadó, tal com explica en aquest vídeo la llevadora del CAP Pare Claret, Judit Pequeño.

Són visites que, abans de l’alerta sanitària, es realitzaven a la consulta del CAP i on “valorem l’estat general de la mare, si després del part té ferida o punts i valorem el nadó. Si han rebut l’alta precoç de l’hospital fem la prova de taló”, i sobretot, assessoren sobre lactància materna, “molt important els primers dies de vida. L’objectiu és donar-les tranquil·litat i confiança en moments tan difícils i ajudar-les en tot el que necessitin”, explica la llevadora. Per reduir l’estrès, “primer truquem per telèfon i informem de tot el que farem durant la visita i que anirem protegits amb un equip”.

Cal recordar que, malgrat tots els canvis organitzatius de l’atenció primària per abordar la Covid-19, els CAP segueixen realitzant activitats assistencials que no són ajornables, com és el cas de les visites, proves i vacunes imprescindibles a embarassades i infants fins als quinze mesos de vida. Si teniu dubtes sobre qualsevol aspecte amb la salut i la seva afectació pel coronavirus, al Canal Salut trobareu informació oficial dirigida a embarassades, nadons i infants i també podeu contactar amb els vostres referents sanitaris del CAP.

Exercici per a dones embarassades
En el marc de la pandèmia del coronavirus i, davant la impossibilitat de sortir al carrer, el Departament de Salut ha publicat uns videos al Canal Salut amb exercicis dirigits a què les embarassades mantinguin un estat físic óptim, adaptat a la seva circumstància vital i sense risc de patir problemes físics o lesions. Són deu vídeos realitzats per les llevadores de l’ASSIR del CAP Manso, Rosa Escriche i Esther Rebull, que tracten sobre sòl pelvià, consciència corporal, psoes, postura corporal, abdominals i lumbars, quadrupèdia, transvers abdominal, abducció i adducció i per recolzar-se a una paret. Aquest entrenament afavoreix la mobilitat articular, la prevenció de problemes musculars, milloren l’estat físic i l’equilibri emocional, faciliten l’adaptació als canvis progressius en l’organisme i faciliten el part.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Processos assitencials, Professionals dels CAP, Promoció de la salut i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.