Els professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS realitzen el primer cribratge intensiu escolar a un centre educatiu del barri de Sants

Explicació de la tècnica per la recollida de mostres per fer la PCR que es realitza a les escoles

Els professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS han realitzat el primer cribratge intensiu escolar de la covid-19 a l’Escola Barrufet, ubicada al barri de Sants, per frenar la transmissió comunitària del coronavius. En aquest vídeo podeu veure com s’ha sigut la recollida de mostres de les proves PCR a unes 600 persones entre els alumnes de P3 fins a sisè de Primària, personal docent i altres treballadors del centre. Aquesta recollida s’ha portat a terme entre l’escola, fins on s’han desplaçat 5 unitats mòbils, formades per una infermera, una tècnica en auxiliar de cures d’infermeria (TCAI) i un conductor, i el CAP Sants, centre de referència al territori on està ubicada. També ha requerit la implicació del SAP Esquerra, de la direcció de l’escola i del Departament d’Ensenyament.

En el cribratge a l’Escola Barrufet ha participat la infermera pediàtrica del CAP Adrià, Alícia Gamiz, que és l’#ICSfluencers que aquesta setmana tracta com els professionals d’atenció primària aborden la covid-19 en els infants. Gamiz també ha explicat de forma didàctica pels infants com és la tècnica de la recollida de mostres per la PCR a les escoles. La campanya #ICSfluencers dona veu a la ciutadania i als professionals, a través de les xarxes socials de l’Institut Català de la Salut, per conèixer de primera mà la seva experiència dins del sistema sanitari.

Cinquena intervenció amb cribratges massius liderats per l’atenció primària
Amb els cribratges massius a persones asimptomàtiques de l’Escola Barrufet, a Sants, són cinc les intervencions d’aquest tipus que s’han realitzat a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de frenar la transmissió comunitària de la covid-19, i la primera que es realitza en un centre escolar.

Un moment del cribratge a l’Escola Barrufet

Les quatre intervencions anteriors són les següents:

-Al barri de Torre Baró, el 15 i 16 d’agost, amb professionals del CAP Ciutat Meridiana on, de les 835 proves fetes, es van detectar un 2,75% de positius.
-Al barri del Besòs i el Maresme, del 17 al 19 d’agost, amb professionals del CAP Besòs i amb uns resultats de 2,2% de positius sobre 1.541 proves.
-Al Raval Nord, entre el 15 i el 17 de setembre, amb professionals del CAP Doctor Lluís Sayé, es van recollir mostres en 1.318 persones, de les quals han donat positiu un 3,26%.
– A Trinitat Vella, el 19 i 20 de setembre, amb professionals del CAP Trinitat Vella i del SAP Muntanya. De les 1.672 PCR fetes, un 3 % van ser positius.

Xarxa de gestors covid a l’atenció primària
A més, en els últims mesos s’ha activat i incrementat la xarxa de gestors covid a l’atenció primària per recolzar les tasques de diagnòstic, estudi de contactes, i seguiment de casos, i també s’està treballant per poder utilitzar espais municipals de la ciutat de forma temporal (casals i centres cívics) destinats a poder fer activitats i actuacions assistencials que la infraestructura ho permeti, com ara proves PCR, vacunacions, suport als centres escolars, etc.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Processos assitencials, Professionals dels CAP, Salut comunitària i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.