Professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS promouen la lactància materna

Professionals del Comitè de Lactància Materna de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS ha preparat una campanya per visibilitzar la importància de l’alletament matern amb informació pràctica per a professionals de la salut i ciutadania. La campanya es difondrà per les xarxes socials la setmana del 5 al 9 d’octubre, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Lactància Materna.

La informació consistirà en vídeos breus de diferents membres del comitè i anirà dirigida a explicar-ne els beneficis, a oferir recursos i a resoldre dubtes sobre aquest tipus d’alimentació natural del nadó. Podeu consultar els vídeos al blog dels CAP de Barcelona ciutat o al compte de Twitter @apicsbcn amb l’etiqueta #SMLM2020.

Al mateix temps, la secció del blog ‘Parlem amb’, que dona a conèixer el sistema sanitari a través de l’experiència dels professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, ofereix aquesta setmana una entrevista amb la pediatra del CAP Horta i membre del comitè, Hortènsia Vallverdú, on es tractarà la lactància materna.

El Comitè de Lactància Materna de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’iCS és un grup de treball multidisciplinari impulsat el 2016 pel procés de Promoció de la salut i l’ASSIR, amb una funció consultora i assessora. Entre les seves tasques figura la difusió de coneixements actualitzats, la formació dels professionals o el suport als CAP que adopten pràctiques per promoure la lactància materna exclusiva des del naixement.

Segons dades del Departament de Salut de 2019, a Catalunya un 80,9% dels nadons inicien la lactància materna en el moment del naixement i un 56,3% alleten durant sis mesos o més. A més, l’evidència científica i estudis més actuals recullen la lactància materna com la idònia també durant la pandèmia de la covid-19.

Lactància materna i medi ambient
El lema de la Setmana de la Lactància Materna 2020 és “Donar suport a la lactància materna contribueix a un planeta més saludable” i se centra en l’impacte de l’alimentació infantil en el medi ambient i el canvi climàtic, destacant la importància de protegir, promoure i donar suport a l’alletament matern per a la salut del planeta i dels seus habitants.

La Setmana Mundial de la Lactància Materna se celebra a més de 170 països de l’1 al 7 d’agost, però a Europa, en tractar-se d’un període típicament vacacional, s’ha consensuat traslladar-la al primer diumenge d’octubre. Per escollir aquesta data s’ha tingut en compte que, en un embaràs produït l’1 de gener, el naixement del nadó i, per tant, la lactància materna tindria lloc al voltant de la setmana 41, és a dir, a principis d’octubre.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.