Unitats mòbils formades per professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS realitzen les PCR a les escoles

Els professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS realitzen l’atenció a les escoles per contenir les cadenes de contagi de la covid-19 amb la creació d’unitats mòbils que recullen als centres educatius les mostres de les proves PCR. Aquesta tasca referma el paper protagonista de l’atenció primària durant la pandèmia del coronavirus on els professionals s’han adaptat a una situació canviant, assumint noves responsabilitats com l’atenció als hotels salut, les residències, els gestors covid i ara les escoles, sense deixar d’atendre la resta patologies, així com cures, tractaments, vacunacions o proves que no són demorables.

Les unitats mòbils es desplacen als centres educatius en cas que hi hagi un cas confirmat entre l’alumnat, els docents o el personal d’administració i serveis per detectar possibles contagis entre les persones que hagin tingut contacte estret amb el positiu. Les escoles tenen definides aquestes persones mitjançant l’organització en grups de convivència estable.

Les unitats mòbils estan formades per un equip de professionals que coordinen i realitzen la recollida de mostres i s’activen a través del Referent Escolar Covid (RECO). Es tracta d’administratius sanitaris que s’han assignat a tots els equips d’atenció primària (EAP) i equips de pediatria (EdP) dels CAP i que actuen com a enllaç entre el centre sanitari i les escoles ubicades al seu territori de referència.

Una vegada el RECO rep la notificació d’un cas positiu per part de l’escola, contacta amb un grup específic d’administratius sanitaris que, des del Centre Corporatiu de l’ICS, coordinen el desplegament de les unitats mòbils, que seran les encarregades de recollir a l’escola les mostres de les proves PCR. El grup d’administratius planifica la ruta, genera les peticions de les PCR, programa l’agenda, imprimeix les peticions i les etiquetes, ordena i ensobra les peticions per grup de convivència estable, comunica les incidències al RECO i altes funcions que facilitin la tasca de les unitats mòbils.

Cada unitat mòbil està integrada per una infermera, dos professionals tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i un conductor. El dispositiu està format actualment per 17 unitats mòbils, el nombre de les quals es va ampliant en funció de les necessitats del servei, i estan ubicades al CAP Manso. Les unitats mòbils tenen la capacitat diària de recollir mostres per a unes 2.500 proves PCR

Indicacions abans i després de les proves PCR
El grup de convivència estable ha de mantenir la seva activitat habitual, aïllada d’altres grups, mentrestant el centre, coordinat amb el RECO, informarà els pares i mares sobre la data de recollida de mostres de les proves PCR. En el cas de les escoles, la tècnica de recollida consisteix en la introducció d’un bastonet a l’entrada de les fosses nasals i resulta més senzilla i còmoda. Un cop realitzada, el grup ha de complir una quarantena de 10 dies, tant si el resultat és positiu com negatiu.

Una vegada finalitza la quarantena, els quatre dies següents, és necessari extremar la vigilància dels símptomes, reduir l’activitat social i la mobilitat al mínim i, com habitualment, complir les mesures de protecció portant la mascareta, rentant les mans i respectant la distància de seguretat.

La RECO Elisabet Àlvarez

Coneix el circuit de les PCR a les escoles amb l’#ICSfluencer, Elisabet Àlvarez
Per donar a conèixer el circuit que s’activa i els professionals que intervenen per realitzar les proves PCR a l’escola quan es detecta un cas positiu de covid-19, seguiu aquesta setmana a la RECO de l’Equip de Pediatria del CAP Passeig de Maragall, Elisabet Àlvarez a través de l’#ICSfluencers, una iniciativa que, a través de les xarxes socials de l’Institut Català de la Salut, dona veu a la ciutadania i als professionals perquè expliquin de primera mà la seva experiència dins els sistema sanitari.

Com s’organitzen els cribratges de la covid-19 a les escoles?
En aquest podcast podeu escoltar els professionals i la tasca que hi ha al voltant de la recollida de mostres a les escoles per realitzar les proves PCR. En la conversa participen el director gerent de l’Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, la responsable d’Atenció a la Ciutadania de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, Marta Carrasco, la infermera responsable de les unitats mòbils que es desplacen a les escoles, Blanca Funollet, i amb la infermera pediàtrica del CAP Adrià, Alícia Gamiz.

Els professionals implicats també expliquen la seva tasca en aquest vídeo.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.