Quins tipus de test es fan a l’atenció primària per detectar la covid-19?

Test ràpid antigènic

A mesura que ha avançat la pandèmia del coronavirus s’han introduït canvis en els protocols i les eines per abordar la covid-19 fruit de la recerca i de les innovacions tècniques. Per tant, pot haver-hi certa confusió entre la ciutadania sobre els tipus de proves que es realitzen per detectar la malaltia, quina fiabilitat tenen o quan estan indicades. Actualment, a l’atenció primària s’utilitzen quatre tipus de proves per detectar la covid-19. Hi ha dues que detecten la malaltia quan la persona encara pot contagiar els altres, són la PCR i el test ràpid d’antígens. I les altres dues, els tests serològics ràpids i a l’analítica de sang, detecten els anticossos, és a dir, les defenses que genera el sistema immunitari contra la malaltia, i que indiquen que el pacient no està malalt i no contagia els altres.

PCR i test ràpid d’antígens

La PCR és el test de detecció de la infecció per covid-19 més realitzat durant la pandèmia i consisteix en un doble frotis de la mucosa que s’obté a través del nas i de la gola mitjançant un bastonet que el professional sanitari diposita en tubs per enviar al laboratori i que, generalment, retorna el resultat en 24 o 48 hores. Aquesta prova, que està indicada en persones amb símptomes o sense, ara també se la pot fer la persona a si mateixa amb uns kits d’automostra, més senzills d’utilitzar perquè els bastonets només s’han d’introduir al nas dos dits. Aquesta prova s’ha començat a aplicar en treballadors de residències i a partir d’ara també ho faran alumnes de centres d’educació secundària i postobligatòria.

Per altra banda, des de fa uns dies, l’atenció primària ha començat a utilitzar els tests ràpids d’antígens que tenen el principal avantatge de donar el resultat en 15 minuts, de manera que la persona surt del CAP amb diagnòstic i, en cas necessari, amb el tractament, les indicacions d’aïllament i l’estudi de contactes, a través del gestor covid, per tallar possibles cadenes de transmissió. El test ràpid d’antígens es realitza a través d’una mostra nasofaríngia amb un bastonet, que després s’introdueix en un tub juntament amb un líquid reactiu. Després d’un minut, es deixen caure unes gotes del tub sobre una cubeta i en 15 minuts apareix el resultat. Aquest test ofereix la màxima fiabilitat amb persones que presenten símptomes d’1 a 5 dies, però també té una alta efectivitat en els contactes estrets asimptomàtics dels casos positius. Tant si el resultat és positiu, com si és negatiu, els contactes estrets han de fer una quarantena de 10 dies.

Els tests serològics

Els tests serològics detecten dos tipus d’anticossos: els IgM i els IgG. Quan la IgM surt positiva significa que la malaltia s’està desenvolupant i pot contagiar altres persones. La IgG positiva indica que la persona ja ha passat la malaltia, amb símptomes o sense, i, per tant, no poden contagiar altres persones i tampoc a ells mateixos, almenys durant uns mesos.

Els tests serològics estan especialment indicats per fer estudis poblacionals i saber l’índex d’immunització de la població en un moment determinat. També es fan servir en casos de dubte en el diagnòstic de persones que tenen resultats negatius en la PCR o el test ràpid, però mostren una clínica altament suggestiva de la covid-19.

Pera més informació sobre aquestes proves i per resoldre alguns dubtes, consulteu l’entrevista a la infermera i directora del CAP Besòs, Marisol Mayorga, i a la metgessa de família i adjunta a la direcció d’aquest centre, Roser Masa, al programa Reset, de Betevé, del 4 de novembre de 2020.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.