Els professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat lideren cribratges intensius a Barcelona i Montcada i Reixac per detectar contagis de covid-19

Actualitzat a 7 de desembre de 2020

L’1 de desembre de 2020 van començar els cribratges intensius a la ciutat de Barcelona i a Montcada i Reixac per detectar possibles contagis de la covid-19 amb l’habilitació de 5 punts coordinats pels professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l’ICS, impulsats pel Departament de Salut i el Servei de Vigilància Epidemiològica i amb la col·laboració dels ajuntaments. L’acció consisteix en l’activació de punts de cribratge amb test ràpid antigènic distribuïts pels districtes de la ciutat de Barcelona i al municipi de Montcada i Reixac, per arribar al màxim nombre possible de població i contenir la transmissió comunitària. Les proves són gratuïtes, no cal demanar cita prèvia i per realitzar-la serà necessari facilitar un document identificatiu, un telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI). Els cribratges de Barcelona estan dirigits a població asimptomàtica, prioritàriament entre 18 i 59 anys, i en el cas de Montcada i Reixac, a població asimptomàtica a partir de 14 anys. 

Els resultats s’obtenen en uns 15 minuts, però la població no espera al punt de cribratge a conèixer el resultat. Si és negatiu es comunica via SMS a la persona usuària i, si el resultat és positiu, els gestors COVID del seu CAP de referència hi contactarà per telèfon per informar sobre les pautes d’aïllament que han de seguir. Les persones que tinguin accés a La Meva Salut, també poden consultar el resultat a l’espai personal de salut digital.

Des de l’APBCN s’han coordinat els dispositius que comptaran amb administratius sanitaris de diferents equips i els professionals de les unitats mòbils (infermeres, tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i administratius). A més, en 3 dels 5 punts, el personal assistencial dels hospitals de referència s’ocuparan de la tècnica de la prova.

Els cribratges es faran en espais de Salut, de l’Ajuntament de Barcelona, de la Universitat de Barcelona i de Montcada i Reixac. De fet, compten amb la col·laboració dels consistoris -que desplegaran agents d’informació per gestionar les cues que es puguin produir-, del Servei de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, dels centres d’atenció primària i dels hospitals Vall d’Hebron, Hospital del Mar i Hospital de Sant Pau.

Els primers punts de cribratge programats són:

Districtes de l’Eixample, Sant Andreu, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Martí
Lloc: Recinte Modernista de Sant Pau – Sala Hipòstila (c. Sant Antoni Maria Claret cantonada c. Cartagena).
Barris: Sagrada Família (Eixample); El Congrés i Els Indians, Navas (Sant Andreu); La Salut (Gràcia); El Guinardó (Horta-Guinardó) i El Camp de l’Arpa (Sant Martí).
Dies: 
– 1 de desembre, de 14 a 19.30 h.
– Del 2 al 15 de desembre, els dies laborables, de 8.30 a 19.30 h.
Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de referència: Guinardó; Camp de l’Arpa, Congrés i Encants (CAP Passeig de Maragall); Sanllehy, Sagrada Família, Gaudí, Sardenya, Lesseps i La Salut.

• Districte d’Horta-Guinardó 
Lloc: Centre Esportiu Municipal (CEM) Olímpics (Passeig de la Vall d’Hebron, 166).
Barri de La Teixonera.
Dies: de l’1 al 4 de desembre, de 15 a 20 h.
Barri de La Teixonera i ampliació als barris El Carmel i Horta.
Dies: 9 i 10 de desembre, de 15 a 20 h.
ABS de referència: El Carmel, Horta i Sant Rafael.

• Districte de Nou Barris
Lloc: Casal de Gent Gran Casa Nostra (c. de la Maladeta, 38).
Barris: El Turó de la Peira, Les Roquetes i Porta.
Dies: 3 i 4 de desembre, de 8.30 a 19.30 h.
Barris: El Turó de la Peira, Les Roquetes, Porta i ampliació als barris La Guineueta, La Trinitat Nova, Prosperitat i Verdum.
Dies: del 7 a l’11 de desembre, els dies laborables, de 8.30 a 19.30 h.
ABS: Porta i Prosperitat-Verdum (CAP Rio de Janeiro), Guineueta, Roquetes-Canteres, Turó de la Peira i Trinitat Nova.

• Districte de Ciutat Vella
Lloc: Universitat de Barcelona (Carrer de Montalegre, 6. En concret, a la sala de juntes de la Facultat de Geografia i Història i a la sala de juntes de Filosofia).
Barri del Raval.
Dies: del dia 3 al 16 de desembre, els dies laborables, de 8.30 a 19 h.
ABS: Casc Antic, Gòtic, Raval Sud (CAP Drassanes), Raval Nord (CAP Doctor Lluís Sayé) i Barceloneta.

• Montcada i Reixac
Lloc: Montcada Aqua Salut (c. Tarragona, 32).
Dies: 2 i 3 de desembre, de 9 a 19 h.
ABS: Montcada i Reixac.

Aquests cribratges tenen la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Vídeos dels punts de cribratge

Enllaços relacionats:

Més informació:

– La responsable d’Atenció a la Ciutadania del SAP Muntanya-Dreta de l’APCBCN, Júlia Creus, explica a Betevé l’organització del cribratge poblacional al recinte modernista de Sant Pau.
– A La Veu de Montcada: cribratge intensiu a Montcada i Reixac, amb declaracions de la referent d’atenció a la ciutadania del CAP Montcada i Reixac i del CAP Les Indianes, Sandra Perales.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.