L’atenció primària esdevé clau en la prevenció, diagnòstic i tractament de la Sida, que cada 1 de desembre celebra el seu Dia Mundial

Cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida, aquest any amb el manifest ‘Compartint compromisos i respostes’, promogut pel Departament de Salut al qual s’han sumat 131 entitats públiques i privades amb l’objectiu de reforçar la importància del treball conjunt en la resposta al VIH i apel·lar a la responsabilitat compartida per aconseguir una societat més saludable. En aquest context, l’atenció primària té una importància clau en la prevenció, diagnòstic i tractament de la infecció que, a Catalunya, està experimentant un descens, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), integrat en el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV). El nombre de casos diagnosticats ha caigut un 23% en un any. La disminució és gradual des de l’any 2010, passant de 871 nous diagnòstics el 2010 a 471 el 2019, el que representa una disminució d’un 45,9%. Una disminució que es deu, en part, a la incorporació dels tractaments universals i de les polítiques preventives en marxa, com l’augment de l’ús de la profilaxi preexposició (Prep).

En aquest context, l’atenció primària es converteixen en un marc idoni per a l’abordatge de la malaltia en oferir atenció pròxima, accessible, universal, continuada i en la qual participen de forma complementària diferents professionals sanitaris. La seva tasca és fonamental perquè es tracta d’una malaltia prevenible amb tendències canviants quant als grups de població que pot afectar i amb una important repercussió sociodemogràfica.

L’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS ofereix una xarxa de referents per tot el territori amb consultes específiques als següents CAP (Casc Antic, El Clot, Doctor Carles Ribas, Doctor Lluís Sayé, Drassanes, Gòtic, Manso, Numància, Poblenou, Pare Claret, Passeig de Maragall i Sant Andreu). Per mantenir les mesures de seguretat, contacteu amb aquestes centres enviant un missatge a través del web citapreviasalut.cat o per telèfon. També hi ha atenció a les ITS/VIH als CUAP Casernes, Horta, Manso i Sant Martí.

El procés d’abordatge d’aquestes infeccions des de l’atenció primària implica activitats preventives amb valoració del risc, detecció precoç, consells de salut com, per exemple, l’ús del preservatiu, oferiment de proves diagnòstiques i, si escau, derivació a l’atenció hospitalària o al recurs assistencial més adient. Els professionals de l’APBCN també realitzen estudis de contactes, reben formació continuada, fan abordatge comunitari treballant en col·laboració amb diferents entitats de la xarxa comunitària i avaluen l’evolució de les ITS en el territori.

Per conèixer la tasca dels professionals de l’APBCN en les ITS/VIH us recordem l’entrevista de la secció ‘Parlem amb’ la metgessa de família i comunitària del CAP El Carmel, Aline Gael Ortiz, experta en sexologia i en ITS, que ofereix formació i informació a professionals sanitaris i ciutadania sobre un àmbit cada vegada més present a les consultes d’atenció primària. I també us recomanem l’entrevista amb el metge de família i director de l’Equip d’Atenció Primària Penitenciari Wad-Ras, Jordi Boguñá, sobre la tasca dels professionals d’atenció primària a les presons al controlar malalties que s’encomanen fàcilment a la població i que en aquestes instal·lacions afronten amb un important grau d’èxit terapèutic.

En relació amb la COVID 19 en les persones infectades pel VIH, el Butlletí InfoSIDA de novembre de 2020 del Departament de Salut, recull una col·laboració del metge de família i comunitària del CAP Manso, David López Heras, que analitza el risc associat al VIH de desenvolupar una forma greu de covid-19 en els pacients positius per VIH, així com els aspectes diferencials del seu tractament i recomanacions sobre l’abordatge del VIH en temps de pandèmia.

Catalunya assoleix els objectius marcats cap a l’eliminació del VIH
Catalunya ja ha assolit una de les fites marcades per la comunitat internacional en el seu compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030. Per a fer realitat aquest objectiu -que forma part de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides-, ONUSIDA va establir que enguany s’havien d’haver complert tres fites: ’90-90-90′; és a dir, que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

A Catalunya s’ha assolit aquest objectiu, aconseguint les xifres de 91-90-93, i s’està en camí d’aconseguir l’objectiu ’95-95-95′ marcat pel 2030, el nou repte que concentra bona part dels esforços de la societat mundial. A part, també es treballa per a la definició i consecució d’un quart ’90’, que tindria a veure amb què les persones amb VIH+ tinguin una bona qualitat de vida.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.