Els hotels salut atesos per professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat tenen cura de més de 2.100 persones durant la pandèmia

Amb alta de l’última persona allotjada a l’hotel salut Barcelona Condal Mar, atès per professionals del CAP Besòs, només queden oberts a la ciutat dos dispositius d’aquest tipus, l’hotel Catalonia Barcelona 505, on intervenen els professionals del CAP Adrià com a centre de referència de zona, i l’Hotel Sagrada Família, atès pel CAP Sagrada Família del Consorci Sanitari Integral. Des del primer pacient atès en un hotel salut el 22 de març fins al 16 de desembre, els professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) han tingut cura d’un total de 2.104 persones en 7 equipaments diferents, que es van habilitar per a l’atenció a persones autònomes diagnosticades de covid-19 o contactes estrets que, per diferents circumstàncies sanitàries o socials, no podien realitzar un adient aïllament al domicili. Els hotels salut garanteixen l’aïllament, el seguiment i el control de la simptomatologia.

En el cas de l’hotel salut Barcelona Condal Mar, l’Hermenia, de 66 anys, ha sigut l’última en rebre l’alta. “Estic molt contenta de la cura que han tingut de la meva salut. Vaig sortir de l’hospital molt dèbil i amb por, però surto d’aquí sana i amb força. Gràcies a tots”, expressa mentre és acomiadada pels professionals del CAP Besòs, encarregats de la gestió sanitària de la instal·lació, i pels treballadors de l’hotel. Al carrer li esperava el seu net Mark per acompanyar-la a casa.

Des que va obrir les portes l’1 de juliol, l’hotel salut Barcelona Condal Mar ha atès 556 persones, amb un equip format per 4 infermeres i 10 tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) per cobrir les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Es tracta de l’hotel salut de la ciutat de Barcelona que més pacients ha atès.

En diferents moments de la pandèmia del coronavirus professionals dels CAP Adrià, Besòs, Montnegre, Passeig de Sant Joan, Ramon Turró i de l’equip Universitat del CAP Manso també han estat implicats en l’assistència dels hotels salut Catalonia 505, Cotton House, Meliá Sarrià, Praktik Bakery, Praktik Vinoteca i Princess. 

Els hotels salut són dispositiu impulsats des del Consorci Sanitari de Barcelona en col·laboració amb diverses entitats sanitàries i formen part de les noves responsabilitats que han assumit els professionals de l’atenció primària per al seguiment i control d’un 85% de la població amb diagnòstic o sospita de la malaltia i que desenvolupen simptomatologia lleu, sense deixar de fer l’atenció habitual dels CAP.

Aïllament
Als hotels salut han ingressat persones donades d’alta a l’hospital, que no requereixen una atenció aguda, però que encara no poden tornar a casa. A més, també s’han allotjat pacients derivats des de l’atenció primària o des d’urgències. L’aïllament als hotels és de 10 dies en funció de la data d’inici dels símptomes, els dies d’ingrés hospitalari i sempre depèn de criteris clínics.

Dos equips d’atenció
L’organització dels hotels salut és diversa, però s’estructura en una atenció dividida en dos equips sanitaris. Un equip ubicat físicament a l’hotel, format per infermeres i TCAI, encara que també s’han incorporat professionals de treball social i administratius sanitaris perquè s’ha considerat clau la seva funció. Les tasques bàsiques consistien en la recepció del pacient, la pressa de temperatura, revisió i sol·licitud de la medicació i la valoració de les necessitats sanitàries i socials. A més, dos cops al dia, prenien la temperatura, les constants, si cal la mesura de la saturació d’oxigen en sang i el control d’altres patologies que puguin patir.

Per altra banda, cada hotel salut té assignat el CAP que li correspon geogràficament per zona, des d’on els professionals realitzen seguiment telefònic dels pacients i, si així es requereix, els visiten a l’hotel, i gestionen la mediació, la baixa laboral o altres recursos socials i sanitaris.

Hotels salut i gestió dels equips
Els professional de l’APBCN han atès un total de 7 hotels salut amb diferents models d’organització:

• Hotel Cotton House (Gran Via de les Corts Catalanes, 670)
   – Equip sanitari de l’hotel gestionat per Mutuam Guell
   – Equip de referència de zona: CAP Passeig de Sant Joan
   – 180 persones ateses
– Primer pacient atès el 22 de març de 2020
– Alta de l’últim pacient el 28 de maig de 2020

• Hotel Praktik Bakery (Carrer Provença, 279)
   – Equip sanitari de l’hotel: Professionals de l’APBCN
   – Equip de referència de zona: CAP Roger de Flor
   – 162 persones ateses
   – Primer pacient atès el 26 de març de 2020
   – Alta de l’últim pacient el 2 de juny de 2020

• Hotel Meliá Barcelona Sarrià (Avinguda Sarrià, 50)
   – Equip sanitari de l’hotel: CAP Montnegre i altres professionals de l’APBCN
   – Equip de referència de zona: CAP Montnegre
   – 516 persones ateses
   – Primer pacient atès 29 de març de 2020
   – Alta de l’últim pacient el 30 de juny de 2020

• Hotel Barcelona Princess (Avinguda Diagonal, 1)
   – Equip sanitari de l’hotel: Hospital del Mar, amb administratius sanitaris dels CAP Besòs i Ramon Turró.
   – Equip de referència de zona: CAP Besòs
   – 292 persones ateses
   – Primer pacient atès l’1 d’abril de 2020
   – Alta de l’últim pacient el 17 de maig de 2020

• Hotel Praktik Vinoteca (Carrer Balmes, 51)
   – Equip sanitari de l’hotel: Mutuam Guell amb administratius sanitaris de l’APBCN
   – Equip de referència de zona: EAP Universitat, del CAP Manso
   – 90 persones ateses
   – Primer pacient atès el 7 d’abril de 2020
   – Alta de l’últim pacient el 31 de maig de 2020

• Hotel Barcelona Condal Mar (CaCristobal de Moura, 138)
   – Equip sanitari de l’hotel: CAP Besòs
   – Equip de referència de zona: CAP Besòs
   – 556 persones ateses
   – Primer pacient atès l’1 de juliol de 2020
   – Alta de l’últim pacient el 16 de desembre de 2020

• Hotel Catalonia Barcelona 505 (C. Muntaner, 505)
   – Equip sanitari de l’hotel: Consorci Sanitari de Bacelona
   – Equip de referència de zona: CAP Adrià
   – 293 persones ateses
   – Primer pacient atès el 12 d’agost de 2020
   – Hotel salut encara en funcionament

Aquí podeu veure el vídeo de l’alta de l’última pacient de l’hotel salut Barcelona Condal Mar.

Aparicions als mitjans de comunicació sobre els hotels salut atesos per professionals de l’APBCN

07/10/2020
Barcelona.cat
. La metgessa de família i directora del CAP Montnegre, Maria Pérez-Hervada, pregonera de la Festa Major de Les Corts, juntament amb el director de l’Hotel Melià Barcelona Sarrià, Enrique Aranda, per la gestió de l’hotel salut durant l’estat d’alarma pel coronavirus.

03/08/2020
Betevé. Informació sobre l’hotel salut Barcelona Condal Mar, atès per professionals del CAP Besòs. Amb declaracions de la treballadora social sanitària, Ruth Martín, i de la infermera Laia Guasch.

18/07/2020
El Periódico
. “Barcelona està llesta per «replicar» els hotels medicalitzats”. Amb declaracions del responsable de l’Àrea de Treball Social Sanitari dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, Jordi Riba.

07/07/2020
Betevé – BTV Notícies 73
. L’Hotel Barcelona Condal Mar obre portes com a hotel salut, l’últim de la ciutat, atès per professionals del CAP Besòs. Amb declaracions de la infermera i directora del CAP Besòs, Marisol Mayorga, i del responsable de l’Àrea de Treball Social Sanitari dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, Jordi Riba.

01/07/2020
Agència France Press. “En un ‘hotel-covid’ espanyol, els pacients marxen però els turistes no arriben”. Informació sobre el tancament del Meliá Barcelona Sarrià com a hotel salut, amb declaracions de la metgessa de família i directora del CAP Montnegre, Maria Pérez-Hervada. 


VICE News. Informació sobre l’hotel de salut Melià Barcelona Sarrià, atès per professionals del CAP Montnegre. Amb declaracions de la infermera Laura Velasco.


23/05/2020
TVE – La 1 – Informe Semanal. “Atenció primària en alerta”. Reportatge sobre el paper de l’atenció primària en la pandèmia del coronavirus. Amb declaracions de la gerent dels CAP de Barceloca ciutat de l’ICS, Núria Nadal, de la infermera i adjunta a la direcció del CAP Montnegre, Gemma Fanlo, de l’infermer del CAP Montnegre, Cristobal Peña. A partir del minut 4:52′.

14/05/2020
Ámbito. “Covid-19 a Barcelona: així funciona avui l’hotel 5 estrelles per a 300 pacients”. Reportatge sobre el funcionament de l’hotel salut Melià Barcelona Sarrià, atès per professionals del CAP Montnegre. Amb menció i imatges de les infermeres Andrea Luesma, Laura Velasco, Marisol Posada i Maria Magdalena Alonzo.

14/04/2020
El País. “Todos los pacientes son VIP”. Informació sobre els hotels salut.

11/04/2020
RT France. “A Barcelona, ​​un hotel transformat en hospital”. Informació sobre l’hotel salut Melià Barcelona Sarrià, atès per professionals del CAP Montnegre. Amb declaracions de la infermera i adjunta a la direcció d’aquest centre, Gemma Fanlo.

08/04/2020
TV3 – Telenotícies migdia. “22 hotels amb capacitat per a 2.000 llits estan habilitats per atendre pacients amb Covid-19”. Informació sobre l’Hotel Meliá Barcelona Sarrià, atès per professionals del CAP Montnegre. Amb declaracions de la infermera Sandra Sánchez i de la treballadora social sanitària Judith López.

06/04/2020
France 2 TV. “Coronavirus: a Espanya, els pacients convalescents són allotjats en hotels”. Informació gravada a l’Hotel Meliá Barcelona Sarrià, atés per professionals del CAP Montnegre.

04/04/2020
swissinfo. “Cuarentena cinco estrellas para pacientes de Covid-19 en hoteles de España”. Amb declaracions de la metgessa de família i directora assistencial dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, Belén Enfedaque, i de la infermera i adjunta a la direcció del CAP Montnegre, Gemma Fanlo.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.