Els professionals de l’APBCN coordinen una vintena de cribratges massius en barris i centres educatius

Cribratge poblacional al districte de Sant Andreu al desembre

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l’ICS s’han adaptat a una situació canviant per adaptar l’assistència sanitària a les necessitats de la ciutadania, assumint noves responsabilitats, sense deixar l’atenció habitual als CAP. Entre aquestes noves responsabilitats es troba la realització de cribratges massius per detectar i frenar possibles cadenes de transmissió entre la població asimptomàtica. Des del mes d’agost els professionals de l’APBCN, coordinats amb el Departament de Salut, els hospitals territorials de referència i els ajuntaments, han liderat una vintena de cribratges intensius en diferents barris i centres educatius de Barcelona, Montcada i Reixac i Sant Adrià del Besòs.

Per a la intervenció comunitària amb cribratges massius s’escullen localitzacions on es detecten un increment del nombre de casos i de l’índex de contagi. Aquesta mesura s’emmarca dintre de les actuacions liderades per l’atenció primària amb l’objectiu d’aconseguir una ràpida identificació de casos positius i l’aïllament dels seus contactes.

Els cribratges poblacionals van començar el 15 d’agost al barri de Torre Baró, al districte de Nou Barris, amb la recollida de mostres per a la prova PCR, i es van repetir al Besòs i el Maresme, El Raval i Trinitat Vella. I dues setmanes després del començament del curs escolar, els professionals de l’APBCN van realitzar el primer cribratge intensiu en un centre educatiu que va tenir lloc a l’Escola Barrufet del barri de Sants. Durant un mes també s’han repetit en altres escoles i instituts.

Cribratges amb tests antigènics ràpids
El mes de desembre els professionals de l’APBCN han coordinat set cribratges poblacionals als districtes barcelonins de l’Eixample, Horta-Guinardó, Nou Barris, Ciutat Vella, Sant Andreu, Sants-Montjuïc i a Montcada i Reixac. En aquests casos, la novetat ha sigut la detecció de la covid-19 mitjançant test antigènics ràpids, de manera que, si és negatiu es comunica via SMS a la persona usuària en unes hores i, si el resultat és positiu, els gestors COVID del seu CAP de referència hi contacten per telèfon poc després per informar sobre les pautes d’aïllament que han de seguir.

El Departament de Salut, ja ha anunciat que, un cop passades les festes de Nadal, hi ha previstos tres cribratges més a Barcelona ciutat a Sarrià-Sant Gervasi, Nou Barris i Sant Martí.

En totes aquestes actuacions han tingut un paper cabdal els administratius sanitaris en l’acollida de les persones usuàries i la gestió de les proves i també el personal d’infermeria, en la recollida de les mostres i el diagnòstic amb tests antigènics ràpids.

Cribratge al districte de Sants-Montjuïc

Cribratge a les farmàcies i seguiment de persones de risc
Altres actuacions per detenir els efectes de la covid-19 amb implicació de l’atenció primària són la prova pilot de cribratge amb PCR a les farmàcies de Les Corts, que inclou a la població de la zona de referència del CAP Montnegre. Els professionals també realitzen seguiment de persones considerades de risc si emmalalteixen, per evitar que s’infectin de la covid-19 i hagin d’ingressar. En aquesta intervenció, els professionals d’atenció primària informen sobre com prevenir el contagi i, si ho consideren adient, els visiten per a una valoració de les necessitats sanitàries i socials.

Tasques per abordar la covid-19
Els professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat compaginen els cribratges massius amb altres actuacions diàries per fer front a la covid-19 com són les unitats mòbils que es desplacen als centres educatius en cas que hi hagi un cas confirmat entre l’alumnat, els docents o el personal d’administració i serveis i que tenen capacitat per recollir unes 3.000 mostres diàries. A les residències, la tasca consisteix en el seguiment i prevenció de la covid-19 i d’altres patologies, implementar mesures per evitar contagis, realitzar tests i formar a treballadors en la recollida de l’automostra dels tests. També cal mencionar l’atenció als hotels salut, la participació en estudis de seroprevalença, el control i seguiment del 85% dels casos de coronavirus i dels seus contactes o la incorporació als equips d’atenció primària dels gestors COVID i dels referents escolar covid (RECO). A més de l’adaptació de l’assistència de totes les unitats i serveis, incrementant l’atenció telemàtica, reforçant l’atenció domiciliària o habilitant espais externs als CAP per a la vacunació de la grip.

Cribratges poblacionals amb professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat

Districte de Sants-Montjuïc
Ubicació: Casal Municipal de la Gent Gran Cotxeres de Sants
Del 16 al 18 de desembre
Vídeo amb més informació

Districte de Sant Andreu
Ubicació: Casal de Gent Gran de Bon Pastor
Del 15 al i 17 de desembre
Vídeo amb més informació

Districte de Ciutat Vella
Ubicació: Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona
Del 3 al 16 de desembre, els dies laborables
Vídeo amb més informació

Districte de Nou Barris
Ubicació: Casal de Gent Gran Casa Nostra
3 i 4 de desembre i del 7 a l’11 de desembre, els dies laborables
Vídeo amb més informació

Montcada i Reixac
Ubicació: Montcada Aqua Salut
2 i 3 de desembre
Vídeo amb més informació

Districte de l’Eixample
Ubicació: Recinte Modernista de Sant Pau
De l’1 al 15 de desembre de 2020, els dies laborables
Vídeo amb més informació

Districte d’Horta-Guinardó
Ubicació: Centre Esportiu Municipal (CEM) Olímpics
De l’1 al 4 de desembre i 9 i 10 de desembre

Sant Adrià del Besòs (barri de La Mina)
Ubicació: Escola Cascavell
28 d’octubre de 2020

Districte de Ciutat Vella
Ubicació: Escola PIA Sant Antoni
20 d’octubre de 2020

Montcada i Reixac
Ubicació: Institut La Ferreria
19 d’octubre

Districte de Nou Barris
Ubicació: Institut Escola Trinitat Nova i Col·legi Amor de Dios
15 d’octubre de 2020

Districte de Sants-Montjuïc
Ubicació: Escola Barrufet
30 de setembre de 2020
Vídeo amb més informació

Districte de Sant Andreu
Ubicació: Centre Cívic de la Trinitat Vella
19 i 20 de setembre de 2020
Vídeo amb més informació

Districte de Ciutat Vella
Ubicació: Casal de Gent Gran Josep Tarradellas, al barri del Raval
Del 15 al 17 de setembre de 2020
Vídeo amb més informació

Districte de Sant Martí
Ubicació: carpa davant del CAP Besòs
Del 17 al 19 d’agost de 2020
Vídeo amb més informació

Districte de Nou Barris
Ubicació: Casal de Barri de Torre Baró
15 i 16 d’agost de 2020
Vídeo amb més informació

A tenir en compte:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.