El 2020, l’Any Internacional de la Infermera i la Llevadora, hem posat en valor l’apoderament de les seves competències en la salut de les persones

Durant el 2020 s’ha celebrat l’Any Internacional de la Infermera i la Llevadora que, per primer cop, ha servit per posar en valor la important tasca que desenvolupen en l’àmbit assistencial, en la investigació, la docència i la salut de les persones. La celebració d’aquest any s’ha aconseguit amb la campanya global Nursing Now, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell Internacional d’Infermeria (CII), que s’ha desenvolupat amb l’objectiu d’apoderar a les infermeres perquè liderin els reptes de salut del segle XXI, així com impulsar unes cures infermeres excel·lents que millorin la salut de la població.

El Departament de Salut i l’Institut Català de la Salut s’han adherit de forma explícita a la campanya amb la creació del grup Nursing Now Catalunya que ha treballat per elaborar una proposta que completa les accions a aplicar al sistema sanitari de Catalunya, que es basen en els 5 objectius estratègics de la campanya i que són:
1. Incrementar la inversió en la millora de les condicions laborals (inclosa la formació i el desenvolupament professional) de les infermeres.
2. Impulsar i difondre les pràctiques infermeres efectives i innovadores
3. Augmentar la influència de les infermeres en les polítiques de salut
4. Augmentar el nombre d’infermeres en llocs de lideratge i les oportunitats de desenvolupament professional
5. Incrementar i traslladar l’evidència sobre els àmbits on les infermeres tenen més impacte, minimitzant les barreres que impedeixen aplicar-ho.

Durant aquest any 2020, s’ha començat a publicar la secció Parlem amb per posar en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’Atenció Primària de Barcelona Ciutat (APBCN), com a reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes, amb un notable protagonisme dels professionals d’infermeria. A continuació podeu descobrir alguns exemples que posen en valor les competències que desenvolupen a l’atenció primària, d’igual manera que es vol aconseguir amb la campanya Nursing Now:

La infermera del CAP Turó i referent en tabaquisme, Ana Maria Gómez-Quintero, des de fa 20 anys ajuda a les persones a deixar de fumar. Col·labora des de l’inici en el desplegament i actualització de les guies del Programa d’Atenció Primària Sense Fum.

Les tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) del CAP Manso, Cristina Font i Maria Diaz, que van liderar una iniciativa que ha permès a l’APBCN estalviar gairebé el 70% dels tubs de recollida d’orina per a analítiques.

El tècnic en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) a l’Hotel Salut Melià Barcelona Sarrià i al CAP Montnegre, Juan Manuel Romero, un dels primers professionals que va viure l’experiència de treballar en un hotel salut.

L’Infermer gestor de casos al CAP Horta, Artur Dalfó, un perfil professional que realitza una tasca molt important en l’atenció a les persones amb complexitat clínica.

La infermera i adjunta a la direcció del CAP Montnegre, Gemma Fanlo, explica la seva experiència en la gestió d’un equip durant la pandèmia.

La llevadora de l’ASSIR del CAP Sant Andreu, Sílvia Martín, dona a conèixer la tasca de les llevadores en la promoció de la lactància materna.

La infermera i adjunta a la direcció del CAP La Mina, Elisabet Carrera, ha viscut en primera persona com s’han reorganitzat els equips d’atenció primària.

La llevadora de l’ASSIR Dreta de l’ICS al CAP Roger de Flor, Griselda Vàzquez, promou l’anomenada visita preconcepcional per avaluar l’estat de salut de les mares i preveure hipotètics problemes de salut durant l’embaràs i després del naixement.

La llevadora del CAP Ciutat Meridiana, Marta Boqué, és una experimentada professional en l’abordatge de la salut comunitària des de l’ASSIR.

L’infermer pediàtric, director del CAPI Casernes i referent en vacunes de l’APBCN, Israel Caro, ressalta el paper de l’atenció primària en la vacunació de la població.

La llevadora del CAP Manso, Sònia Garcia, és la referent dels primers grups de suport al deslletament respectuós que s’han creat a la sanitat pública de Catalunya.

Les infermeres clíniques territorials (ICT) de l’APBCN, encarregades de la promoció i implantació del Programa d’harmonització d’estàndards de cures a l’atenció primària (ARES-AP), Encarna Cuenca, Pilar Enseñat, Marta Serdà i Ana María Urpí.

Baner_parlem_amb_GTBCN_entrevistes

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.