L’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS ofereix consultes especialitzades en el tractament de les infeccions de transmissió sexual

L’atenció primària de Barcelona ciutat (APBCN) de l’ICS ofereix consultes especialitzades en l’abordatge de les infeccions de transmissió sexual (ITS), obertes a totes les persones que vulguin una visita clínica o que tinguin dubtes relacionats amb aquestes infeccions.

Aquest servei ofereix atenció personalitzada per part de professionals de medicina i infermeria de família i comunitària i de ginecologia experts en la prevenció i el tractament de les ITS, fet que afavoreix una resposta més eficient a les necessitats de cada pacient. Les consultes s’ofereixen de forma programada i/o urgent a 13 CAP (Casc Antic, Doctor Carles Ribas, Doctor Lluís Sayé, Drassanes, El Clot, La Mina, Manso, Numància, Pare Claret, Passeig de Maragall, Poblenou, Sant Andreu i Sant Rafael) i a 4 CUAP (Casernes, Horta, Manso, Sant Martí), però es pot sol·licitar atenció des de qualsevol punt de la ciutat de Barcelona.

Les persones interessades poden accedir a aquest servei per tres vies diferents: trucant al telèfon dels CAP que disposen de consulta oberta d’ITS; per derivació del seu professional sanitari de referència del CAP (ja sigui de l’equip d’atenció primària, del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva [ASSIR] o bé del Centre d’Urgències d’Atenció Primària [CUAP]) o, en el cas d’aquelles consultes que siguin no ajornables, també s’hi pot accedir directament en l’horari que està disponible la consulta i un professional valorarà la petició. A més, també hi ha atenció urgent per a les ITS als CUAP Casernes, Horta, Manso i Sant Martí. Per exemple, s’hi atenen sense cita prèvia persones amb símptomes d’algunes ITS que requereixen una intervenció ràpida per la seva capacitat de contagi, com són la sífilis, el gonococ o la clamídia.

Aquestes consultes van començar a funcionar a l’APBCN l’any 2008 i progressivament s’han incrementat els punts d’atenció. Majoritàriament, les consultes es concentren a la zona esquerra i litoral de la ciutat, d’acord amb una major incidència de les ITS en aquestes àrees i amb la ubicació propera d’altres entitats comunitàries que treballen en la seva prevenció i tractament. El diagnòstic d’ITS a Barcelona ha augmentat una mitjana del 15% anual entre 2016 i 2019. Aquest augment es correspon amb un major nombre de casos, però també amb més sensibilització de la ciutadania i dels professionals de la salut i més accessibilitat a proves diagnòstiques, tractaments i serveis sanitaris, com són les consultes obertes d’ITS.

Centres d’atenció primària que ofereixen consulta oberta d’ITS programada i urgent:

 • Centres d’Urgències d’Atenció Primària:
  • CUAP Casernes. Carrer de Fernando Pessoa, 47-51
  • CUAP Horta. Carrer de Sant Gaudenci, 21
  • CUAP Manso. Carrer de Manso, 16
  • CUAP Sant Martí. Carrer Fluvià, 211
  • Els CUAP ofereixen atenció 24 hores els 365 dies de l’any per a urgències que no suposen un risc vital. En el cas de les ITS atenen urgències no ajornables, com persones amb símptomes d’algunes ITS que requereixen una intervenció ràpida per la seva capacitat de contagi com la sífilis, el gonococ o la clamídia. En cas necessari també poden derivar la persona a les consultes obertes d’ITS.

Més informació a la nota de premsa.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.