Els professionals de l’APBCN administren la vacuna contra la covid-19 als grups prioritzats

Una professional de l’APBCN administra la vacuna a persona major de 80 anys al CAP Sant Martí de Provençals.

Els professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) són clau en l’estratègia de la lluita contra la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 al liderar la campanya vacunal. Seguint els grups prioritzats pel Departament de Salut, la setmana passada van començar a vacunar al personal de centres educatius, a les persones amb gran dependència i a les que tenen més de 80 anys i viuen al seu domicili. Inicialment, van començar amb la vacunació a les residències, seguit dels professionals sanitaris, els professionals que tenen contacte amb pacients així com els serveis públics essencials.

En funció del col·lectiu que cal vacunar, els professionals de l’APBCN s’adapten a les necessitats de la ciutadania. Així s’ha vacunat a les residències amb unitats mòbils i s’han creat punts de vacunació al mateix CAP o a espais annexos. 

Des del 27 de desembre de 2020
La vacunació contra la covid-19, amb la implicació dels professionals de l’APBCN, va començar el 27 de desembre de 2020 a les persones que viuen i treballen a les residències amb la vacuna de Pfizer/BioNTech que, a partir de la primera setmana de gener de 2021, també s’ha administrat a professionals sanitaris (inclosos els de l’APBCN) i sociosanitaris.

El 9 de febrer va començar a administrar-se la vacuna d’Oxford/AstraZeneca als professionals dels següents col·lectius, sempre menors de 56 anys, sense cap patologia o risc i que no hagin patit la covid-19:

  • Professionals que treballen presencialment en contacte amb pacients com fisioterapeutes, farmacèutics i auxiliars d’oficina de farmàcia, psicòlegs clínics, terapeutes ocupacionals, òptics, optometristes, protètics dentals, logopedes, veterinaris, nutricionistes, podòlegs i estudiants de la salut.
  • Professionals de serveis públics considerats essencials com Mossos d’Esquadra, policia local, Guàrdia Urbana, bombers, protecció civil, professionals del Servei D’assistència Domiciliària i professionals de serveis penitenciaris.
  • El personal dels centres educatius.
Una professional de l’APBCN rep la primera dosi al CAP Montnegre.

A partir de la setmana passada, s’administra la vacuna de Pfizer/BioNTech a les persones grans dependents i que requereixin ajut d’altres persones per desenvolupar la seva vida. També la reben les persones de més de 80 anys que no viuen en residències ni formen part d’un centre de dia, així com les persones trasplantades i les que estan en llista d’espera per a trasplantament.


I, a mesura que la població anterior estigui vacunada, els professionals de l’APBCN continuaran la vacunació amb altres col·lectius prioritzats. L’objectiu de la vacunació és prevenir la malaltia i disminuir-ne la gravetat i mortalitat, així com reduir l’impacte i la pressió assistencial sobre el sistema sanitari fins a assolir la immunitat de grup.

Enllaços relacionats:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.