Els professionals d’atenció primària lideraran l’atenció a les persones amb símptomes persistents de la covid-19

Un moment de la presentació de la guia clínica d’atenció a la covid persistent

El Departament de Salut ha presentat al CAP Manso la Guia clínica per a l’atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19 a Catalunya, que té com a objectiu principal consensuar l’atenció integral d’aquestes persones per millorar la qualitat i l’equitat en la seva atenció. Per aconseguir-ho estableix que l’atenció primària serà l’eix vertebrador on es farà la valoració integral i el seguiment dels casos amb una visió biopsicosocial i, si escau, la corresponent derivació a especialitats hospitalàries, als serveis de salut mental i als equips de rehabilitació. També intervindrà treball social sanitari si es detecten factors de risc social. Un altre punt rellevant, són les recomanacions en promoció de la salut i consells sanitaris que conté.

Aquest document és pioner perquè incorpora des del principi la participació del col·lectiu de persones afectades que han exposat els problemes de salut que pateixen i les necessitats assistencials que reclamen, juntament amb representants de diferents especialitats sanitàries. Entre elles es troben dues metgesses de família i comunitària de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN), Esperanza Martín, de l’equip Congrés del CAP Passeig de Maragall, i Gemma Torrell, del CAP Les Indianes.

Què és la covid persistent i quins són els símptomes?
La guia considera com a cas de covid persistent qualsevol persona amb el diagnòstic clínic de la covid-19 que, posteriorment a la fase aguda de la malaltia (a partir de la tercera setmana), continua presentant algun símptoma relacionat amb la infecció, sigui de manera persistent o oscil·lant.

De fet, un cop superada la fase aguda, s’estima que entre un 10 i un 20% dels casos hi ha persistència de símptomes, que poden ser molt variats i fluctuants. Els més freqüents són dispnea, tos, fatiga, dolor toràcic, palpitacions, febre o febrícula, artràlgies i miàlgies, símptomes digestius, cefalea, símptomes cognitius (‘boira mental’, manca de concentració i de memòria, etc.), formigueig i adormiment, pèrdua total de l’olfacte o del gust, dermatitis i conjuntivitis.

Per saber més, consulteu la informació de la secció ‘Parlem amb’ de les metgesses de família de l’APBCN, Gemma Torrell i Esperanza Martín.

Informació relacionada

Aparicions als mitjans de comunicació (17/03/2021)

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Processos assitencials, Professionals dels CAP i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.