Avui 6 d’abril, celebrem el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar. Amb el lema “Cada pas compta”, animem la ciutadania a dur a terme accions individuals -o en grup bombolla- durant 4 setmanes (del 6 d’abril al 4 de maig). A més, enguany l’atenció primària difon el missatge “Activitat Física, la teva altra vacuna”, emmarcat en el projecte Suma Salut, que integra programes de promoció de la salut de diferents entitats i organitzacions.
En l’últim any, els hàbits de feina i oci han hagut de canviar a causa de les mesures de contenció de la pandèmia de la covid-19, però no per això han de convertir-se en hàbits sedentaris. I amb el Dia Mundial de l’Activitat Física deixem constància del compromís de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) per promoure hàbits de vida activa, tant per a infants i adolescents com per a persones adultes i gent gran.
Proposem fer activitats com caminar, anar en bicicleta, utilitzar les escales, nedar, ballar, marxa nòrdica. També podeu registrar la vostra activitat al web indicant el sumatori de minuts o quilòmetres acumulats en una setmana. I també podeu compartir les vostres activitats a les xarxes socials amb les etiquetes #gentactiva, #DMAF2021 i #CadaPasCompta.
Al Canal Salut trobareu més informació sobre el DMAF 2021 com:
– 10 idees per fer salut en temps de la covid-19 que pots incloure fàcilment en el teu dia a dia.
– Idees per celebrar el DMAF 2021
– Altres materials de difusió i promoció de l’activitat física en temps de la covid-19
Recomanacions de l’OMS
Recordeu que convé mantenir-se actiu/va cada dia de l’any i disminuir el temps que destineu a fer activitats sedentàries. Així, podreu gaudir dels beneficis que té l’activitat física per millorar la salut i la qualitat de vida davant del sedentarisme, un dels grans enemics de la nostra societat.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana:
- Acumular un mínim de 150 – 300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada a la setmana en persones adultes i gent gran.
- Acumular un mínim de 60 minuts d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa cada dia en infants i adolescents.
- Limitar el temps destinat a activitats sedentàries, especialment amb les pantalles durant el temps lliure, i substituir-lo per activitat física de qualsevol intensitat.
El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives, i mantenir un estil de vida actiu ajuda a no patir malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis, o disminuir-ne els efectes. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa.
Segons l’Enquesta sobre l’activitat física i esportiva a Catalunya 2019, encarregada per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, el 72% de la població fa activitat fisicoesportiva de manera regular durant gran part de l’any. Cal destacar que el 59% practica diversos dies a la setmana i acumula més de 150 minuts, que és el temps que recomana l’OMS. El percentatge d’homes i dones practicants és molt semblant, tot i que els homes ho fan amb més intensitat. Els programes de promoció en estil de vida actiu i saludable han permès anar millorant aquestes dades i arribar cada cop a més segments de població.