Professionals del CAP Trinitat Vella aborden a #ICSfluencers la problemàtica dels determinants socials de la salut

De esquerra a dreta, les professionals del CAP Trinitat Vella Ariadna Ramos, Sagrario Barcos i Blanca de Gispert

Els determinants socials de la salut són les condicions socioeconòmiques, culturals, polítiques i mediambientals que influeixen en l’estat de salut de les persones, que es converteixen en elements de desigualtat i, per tant, afecten de forma diferent a la salut de la ciutadania en funció del lloc on viuen, la classe social, el gènere, l’edat o la seva professió. Els determinants socials estan reconeguts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i s’estima que un 80% dels determinants de la salut són fora del sistema sanitari. Per conèixer més sobre aquesta problemàtica, professionals del CAP Trinitat Vella l’han abordat a #ICSfluencers, la iniciativa de l’Institut Català de la Salut que dona veu als professionals per conèixer de primera mà la seva experiència en el sistema sanitari. Es tracta de la metgessa de família, Blanca de Gispert, la infermera Sagrario Barcos i la treballadora social sanitària, Ariadna Ramos.

El barri de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, on s’ubica el CAP, és un dels més pobres de Barcelona segons l’estudi de distribució de la renda familiar a la ciutat, un fet que té un impacte en qüestions com l’habitatge, el lloc de treball, l’alimentació o l’estil de vida. “Tot i que són factors aparentment independents normalment si tens pocs ingressos viuràs de manera més precària i això afectarà la teva salut”, matisa la treballadora social sanitària, Ariadna Ramos, qui destaca: “alguns determinants socials poden ser inamovibles, però n’hi ha d’altres que sí que els podem modificar com són els hàbits alimentaris”.

Com afecta l’habitatge a la salut?
La metgessa de família comenta que les malalties respiratòries són més prevalents i tenen pitjor control en persones que viuen en habitatges en condicions desafavorides i aquesta situació s’ha posat més de manifest amb la pandèmia del coronavirus “on fer un correcte aïllament i evitar la transmissió és molt més difícil en habitatges petits, amb mala ventilació o en problemes de salubritat”.

Una situació similar passa amb la feina, on persones amb treballs molt manuals o que requereixen molt esforç físic “tenen més dolors crònics, problemes dels ossos o musculars i, en general, presenten símptomes i malalties de forma més freqüent”. Al mateix temps, “la precarietat laboral suposa un estrès que pot desencadenar problemes de salut mental i patiment emocional”, argumenta Blanca de Gispert.

També el fet de ser dona es considera un determinant social perquè per la seva condició, les tasques que desenvolupen i el paper que assumeix de la cura dels familiars. A més, es troben problemes de seguiment dels tractaments per una qüestió econòmica, cultural o d’hàbits. Precisament un altre condicionant és el fet que, en tractar-se “d’una població immigrant, tenen una altra cultura, tradicions i costums molt diferents dels nostres. La barrera idiomàtica i l’alimentació són algunes de les principals dificultats del nostre dia a dia”, diu la infermera Sagrario Barcos. “Quan vas sumant determinants socials fa que siguis més vulnerable a patir problemes de salut i a controlar-los pitjor”, conclou la metgessa de família.

Salut comunitària
Per abordar aquestes situacions, les professionals del CAP Trinitat Vella coincideixen que l’atenció primària no és l’únic actor que intervé, però asseguren que té un paper rellevant en la coordinació de tots els actius per millorar la salut comunitària i en l’adaptació dels recursos a les necessitats de la població. La treballadora social sanitària posa en valor el funcionament de la xarxa veïnal i associativa del barri i algunes de les accions que s’han impulsat des del CAP Trinitat Vella en salut comunitària com tot un seguit d’activitats per combatre l’obesitat infantil, la soledat en la gent gran o en la formació en salut en persones referents de la comunitat.

Consulteu en aquests dos vídeos tota la informació sobre els condicionants socials de la salut a #ICSfluencers, protagonitzada per les professionals del CAP Trinitat Vella:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Salut comunitària i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.