Comença la vacunació contra la covid-19 amb Janssen, dirigida a la població d’entre 70 i 79 anys

Vacunació amb Janssen per part de professionals del CAP Sant Martí de Provençals

La vacuna contra la covid-19 de Janssen comença a administrar-se a Catalunya amb l’arribada de les primeres dosis que es van distribuir des de dijous per diferents CAP de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN). Aquest vaccí va dirigit a la població d’entre 70 i 79 anys, en ordre descendent d’edat, que es contactada telefònicament des dels equips. La seva característica diferencial respecte a la resta de vacunes és que només requereix una dosi per immunitzar del coronavirus SARS-CoV-2. Per aquest motiu, el primers vials de la vacuna de Janssen s’han distribuït als centres d’atenció primària amb menor percentatge de cobertura vacunal i amb una població assignada que té més dificultats per posar-se la segona dosi. 

La vacuna de Janssen, que conviu ara amb la de Pfizer/Biontech als CAP i va dirigida al mateix grup de població, es prioritza en aquelles persones que tinguin un benefici pel fet d’administrar-se una sola dosi. La decisió es pren sempre sota el criteri del professional sanitari que coneix les característiques de la seva població de referència.

Janssen és el quart vaccí autoritzat a Europa per a la immunització de la població després que dimarts, 20 d’abril, l’Agència Europea de Medicament (EMA) l’avalés, considerant que els casos de trombes són molt excepcionals. Aquesta vacuna també permet la seva conservació en nevera convencional durant tres mesos.

Les altres tres vacunes autoritzades són:

  • Pfizer/Biontech. Requereix dues dosis en un interval de mínim 21 dies. L’administren els CAP a la seva població de referència després de citar-la telefònicament. Actualment s’està finalitzant la immunització als majors de 80 anys i grans dependents i, des de fa unes setmanes, s’inocula a persones de 70 a 79 anys, en ordre d’edat descendent. Amb l’objectiu d’accelerar la vacunació en aquest grup d’edat, començant per les persones de setanta anys, a partir d’aquesta setmana, poden també triar dia i hora per vacunar-se en els punts centralitzats poblacionals, accedint a la web vacunacovidsalut.cat
  • Oxford/AstraZeneca. Requereix dues dosis amb un interval d’entre 70 i 84 dies i, actualment, les primeres dosis es destinen a persones d’entre 60 i 69 anys, en ordre descendent, que reben un missatge SMS al mòbil i entren a vacunacovidsalut.cat per agafar dia i hora en qualsevol dels punts habilitats per tot Catalunya. Els punts de vacunació centralitzats amb AstraZeneca, gestionats per professionals de l’APBCN, són el CAP Casernes, CAP Sanllehy, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al Raval; el Casal de Gent Gran Quatre Cantons i el Centre Cívic La Sedeta.
  • Moderna/Lonza. Requereix dues dosis amb un interval de 28 dies i s’administra en entorns hospitalaris.

Vídeo del Departament de Salut sobre la vacunació de la covid-19 a Barcelona amb la participació del responsable d’Atenció a la Ciutadania del CAP Vila de Gràcia-Cibeles, Marc Tomàs; de la infermera i directora del CAP Besòs, Marisol Mayorga, i de la infermera coordinadora el punt de vacunació a la Facultat de Geografia i Història de la UB, Blanca Funollet.

Més informació:
El Departament de Salut accelera la vacunació del grup d’edat de 70-79 anys ampliant els punts de vacunació amb Pfizer

Canal Salut: informació de la vacunació de la covid-19 per a la ciutadania

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.