El 5 de maig celebrem el Dia Mundial de la Higiene de Mans promovent aquesta pràctica amb el lema “segons que salven vides, renta’t les mans”

Les mans actuen com a mitjà de transmissió d’infeccions, o bé contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran altres persones, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després altres persones sense haver fet una higiene prèvia. Per lluitar contra aquest risc el 5 de maig celebrem el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb l’objectiu de promoure i visibilitzar la higiene de mans en l’atenció sanitària, aquest any sota el lema “segons que salven vides, renta’t les mans”. La campanya de 2021 es desenvolupa en plena pandèmia de la covid-19 que ha permès estendre la pràctica de la higiene de mans com una de les mesures més eficaces en el control i prevenció de les infeccions. Per això, l’Organització Mundial de la Salut fa una crida als centres sanitaris per aconseguir una actuació eficaç en higiene de mans en els punts d’atenció, una acció que involucra a professionals de la salut, però també a pacients i familiars.

A l’atenció primària, els punts d’atenció sanitària són habitualment el CAP i el domicili de la persona usuària, però amb el coronavirus s’han ampliat a punts de cribratge i punts de vacunacions annexos al centre o en espais de la comunitat. Un espai d’atenció sanitària reuneix tres elements: persona usuària, professional sanitari i l’atenció o tractament que implica el contacte entre tots dos. Per ser eficaç i prevenir la transmissió de microorganismes infecciosos durant l’atenció, la higiene de mans s’ha de fer al moment oportú (en cinc moments específics), amb la tècnica adequada, amb productes fàcilment disponibles i al lloc mateix on es presta l’assistència.

El 5 de maig és una oportunitat perquè la pràctica de la higiene de mans es mantingui en el temps i es prioritzi en tots els centres assistencials, sanitaris i socials com a objectiu fonamental de la qualitat en l’atenció. I també perquè la ciutadania es conscienciï que un rentat de mans freqüent contribueix a prevenir la transmissió de les infeccions i la disseminació de bacteris multiresistents.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.