Dia Internacional de la Infermera: “Les infermeres d’atenció primària som professionals clau en el sistema de salut”

Infermeres de l’APBCN vacunant al punt centralitzat de la Fira de Barcelona

Aquest any el Dia Internacional de la Infermera, el 12 de maig, es commemora amb el lema “Infermeria: una veu per liderar, una visió de futur per a l’atenció de salut”, que ha de servir per posar en valor la gran tasca que fem les infermeres. La crisi de la covid-19 ha trasbalsat el sistema sanitari, ha posat en evidència les seves debilitats, una d’elles la manca d’infermeres, i ha permès visibilitzar la nostra feina. També ha fet evident la necessitat d’un canvi de model que sigui més humanista, centrat en les necessitats de les persones, on les infermeres hi tinguin un clar lideratge.

És important ressaltar la capacitat que tenim per adaptar-nos a les situacions canviants. Ens reinventem, ens multipliquem i ens flexibilitzem per poder prestar cures d’alta qualitat allà on ha fet falta: al centre, al domicili, a les residències, als hotels, a les escoles… Com sempre, adaptant-nos a les necessitats canviants de les persones, vetllant pel seu benestar, la seva seguretat i la seva recuperació. Per això ara estem immerses en la campanya de vacunació contra la covid-19, que ben segur marcarà un abans i un després en la resolució d’aquesta pandèmia.

Com ja he dit en moltes ocasions, és hora que l’administració sanitària posi en valor l’aportació de la infermera, d’una manera ferma, apostant pel seu lideratge i que faci realitat els objectius marcats per la Campanya Nursing Now:

1. Incrementar la inversió en la millora de les condicions laborals, inclosa la planificació de les ràtios d’infermeres, la formació i el desenvolupament professional.
2. Impulsar i difondre les pràctiques infermeres efectives i innovadores.
3. Augmentar la influència de les infermeres en les polítiques de salut.
4. Augmentar el nombre d’infermeres en llocs de lideratge i les oportunitats de desenvolupament professional.
5. Incrementar i traslladar l’evidència sobre els àmbits on les infermeres tenen més impacte, minimitzant les barreres que impedeixen aplicar-ho.

El nostre sistema de salut, amb l’aportació de les infermeres, ha de poder afrontar els canvis de futur necessaris per continuar garantint la universalitat de l’assistència, aconseguir una millor atenció a la ciutadania i proporcionar serveis accessibles, eficaços, eficients, segurs i de qualitat.

Tot i que aquest discurs va dirigit a les infermeres, aquest any volia transmetre el meu reconeixement també a la resta de professionals dels equips d’atenció primària (EAP) i, en especial, a les tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAI), que durant tot aquest període han treballat conjuntament amb les infermeres per poder assolir una millor atenció a la ciutadania.

I ara ja si, per acabar, no podia deixar de dir-vos que sento un gran orgull per la feina que feu cada dia i la resposta que heu donat per fer front a aquests moments tan durs que ens ha tocat viure a tots, professionals i ciutadania. El somriure infermer ha quedat eclipsat per les mascaretes, però heu sabut transmetre’l amb aquesta mirada infermera que cura.

Enriqueta Borràs
Infermera i responsable de l’Àrea d’Infermeria de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat

#lideratgeinfermer
En línia amb el Dia Internacional de la Infermera, l’ICS promou a les xarxes socials la campanya #lideratgeinfermer amb l’objectiu que el personal sanitari i la ciutadania mencioni a altres professionals o projectes que siguin exemple de lideratge dins del col·lectiu d’infermeria. La campanya estarà activa en els perfils de TwitterFacebook Instagram.

Dintre d’aquesta campanya l’ICS ha elaborat un vídeo per visibilitzar la tasca d’infermeria amb diferents exemples de lideratge, amb la participació de Blanca Funollet, infermera i coordinadora de les unitats mòbils que, entre altres funcions, recullen mostres de PCR a les escoles quan es detecta un positiu en la covid-19

A més, les #ICSfluencers d’aquesta setmana són les infermeres Ana Reñé, referent de vacunes de l’ICS, i Clàudia Ausió, referent de vacunes del CAP Montilivi de Girona per fer que la veu de la infermeria s’escolti, i mostrar com infermeria lidera la campanya de vacunació contra la covid-19.

Aparicions als mitjans
RAC 1 – El món a RAC1. La infermera i directora del CAP Ramon Turró, Ester Julbe, com s’ha viscut la pandèmia a l’atenció primària i la situació actual.

TV3 – Telenotícies migdia. Seguiment d’una jornada de treball de la infermera i adjunta a la direcció de l’EAP Camp de l’Arpa, del CAP Passeig de Maragall, Carmen Peguero, com a exemple de l’entrega d’aquest col·lectiu i del lideratge infermer.

El País. Enfermeras durante la pandemia: “Quisimos ayudar sin condiciones”. Les infermeres de l’equip Sant Antoni, del CAP Manso, Alicia Teruel y Mónica León, expliquen la tasca d’infermeria doblant torns per atendre els punts de vacunació, a més de la seva feina al CAP.

‘Parlem amb’ infermeres de l’APBCN
La secció ‘Parlem amb’ posa en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’Atenció Primària de Barcelona Ciutat (APBCN) com a reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes, amb un notable protagonisme dels professionals d’infermeria. En aquesta secció trobareu entrevistes i informació de diferents perfils, responsabilitats i tasques d’infermeres de l’APBCN.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.