L’estudi sobre el final de vida dels pacients del CAP Bon Pastor i CAP El Carmel, primer premi de la 12a Jornada de Recerca per a Residents

Equip guardonat: residents del CAP Bon Pastor i El Carmel

Enguany, el primer premi de la 12a Jornada de Recerca per a Residents ha estat per als residents del CAP Bon Pastor i el CAP El Carmel i el seu projecte: “Lloc de defunció en població de Bon Pastor i El Carmel” on s’ha fet seguiment dels últims mesos de vida dels pacients. “Una temàtica molt de primària amb molt de recorregut per ser estudiada”, ha puntualitzat el responsable de la Unitat de Suport a la Recerca, Miguel Angel Muñoz. Els autors del projecte han fet una crida a la reflexió: “Caldria repensar com acompanyem els pacients a l’últim tram de vida”. El premi menció d’honor ha estat per les infermeres i el seu treball sobre l’avaluació del risc de suïcidi en pacients amb depressió des de l’atenció primària.

La jornada s’ha dividit en dos dies: el primer, el 18 de maig, ha estat en format virtual i el segon s’ha celebrat presencialment a la Nau Bostik i també s’ha pogut seguir virtualment. Aquesta segona jornada ha estat la primera trobada presencial des de que va començar la pandèmia i s’ha viscut amb molta alegria. Els murals i colors vius de l’espai, al barri de Sant Andreu, han estat l’entorn perfecte per recolzar les emocions de festivitat.

La gerent de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l’ICS, Núria Nadal, ha compartit el seu sentiment de satisfacció: “Heu fet una docència diferent a la prevista, tot va haver de canviar ràpidament a causa de la pandèmia. Tot i això, hem d’estar contents amb la feina feta”.

Xavier Mundet, el cap de Docència, Formació i Recerca, també ha reconegut que a aquesta promoció de residents els ha tocat treballar molt dur en el context viscut i que cal agrair-ho. “No deixeu de donar el millor de vosaltres i defensar la sanitat pública”, ha conclòs.

Jornada polifacètica

 “L’especialitat en atenció familiar i comunitària és una de les més polivalents i holístiques”, ha afirmat Judit Pertiñez, cap d’estudis de la Unitat Docent Multiprofessional (UDM). L’esdeviment ha estat fidel a aquesta naturalesa polifacètica: s’han presentat des de projectes de recerca i conferències fins a vídeos familiars dels residents i actuacions musicals.

La promoció de resilients de medicina i infermeria

Tot un ventall de presentacions sustentades per llargs aplaudiments. Ningú ha pogut reprimir les ganes de compartir amb els companys i tutors el fi d’aquesta etapa. 4 o 2 anys, en el cas de les infermeres, replets d’aprenentatges, superació i resiliència. “Una de les paraules que se’ns dubte defineix aquesta generació”, ha expressat la cap d’estudis de la UDM.

Apoderament

Una de les ponències amb més carisma ha estat dirigida per la metgessa de família rural del CAP Martorell, Mireia Serrano. Sense dubte, un exemple de professional sanitari entusiasta amb la seva feina. I precisament aquesta ha estat la temàtica de la presentació amb missatges adreçats a la generació de metges i infermeres “millennials”, com s’ha dirigit a ells.

Mireia Serrano ha destacat la importància d’apoderar-se com a professionals de l’atenció primària, més enllà de ser talentosos. “Encara que a vegades pugui ser una especialitat poc valorada per alguns sectors de la medicina, hem demostrat que som essencials. Ens hem d’apoderar”. Dues de les diapositives han mostrat com cada cop més aspirants MIR escullen ser Metges de Família i com aquesta especialitat ofereix millors sortides professionals.

Mireia Serrano, metgessa del CAP Martorell

La metgessa de Masquefa també ha fet esment a l’esgotament emocional, una de les freqüents des de la pandèmia, i ha subratllat la importància de no perdre l’empatia tot i sentir-se esgotats. “S’ha de seguir trobant l’equilibri. S’ha de seguir sent íntegres, sacrificats i compassius. Així hauria de ser un metge o infermer”, ha animat els joves a apostar pel camí de l’ètica.

La presidenta de la Subcomissió d’Infermeria, Montse Saumell, i Judith Pertiñez han repartit les orles a cadascun dels equips. Un cop repartides, s’ha fet la fotografia de la promoció amb tots els protagonistes.

Seguiu els fils de la crònica a twitter!

#residentsICS

Podreu veure les temàtiques dels treballs, conclusions, comentaris…

La crònica en imatges!

Podreu veure en imatges tota la jornada presencial

Informació relacionada:

Entrevista a la secció ‘Parlem amb’ a la resident d’infermeria del CAP Gòtic, Ana Ríos

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.