Celebrem la Setmana Sense Fum en què recordem la importància de deixar de fumar per prevenir possibles complicacions de la covid-19

A banda dels greus problemes de salut que comporta el tabac, en l’actual situació de pandèmia s’afegeixen les possibles complicacions derivades de la covid-19. Precisament, la conscienciació de deixar de fumar com a mesura de prevenció d’aquestes complicacions és un dels objectius de la Setmana Sense Fum que se celebra del 25 al 31 de maig amb el lema “deixar de fumar, la teva altra vacuna”. A més, l’edició d’enguany s’emmarca en un nou projecte anomenat Suma Salut, que integra els programes d’activitat física, tabaquisme i alcohol, i que els relaciona amb l’enunciat: “Quan t’actives, no fumes i beus menys, sumes salut”.

Suport des de l’atenció primària
Abandonar el tabaquisme no és fàcil, però és possible. El primer pas per aconseguir-ho és voler fer-ho i demanar ajuda pot facilitar el procés. De fet, nombrosos estudis científics han demostrat que l’ajuda personalitzada d’un professional de la salut incrementa les possibilitats d’èxit. L’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) disposa de sessions individuals i grupals per deixar de fumar que, durant la pandèmia, en alguns casos han continuat amb seguiment telefònic, a través del correu electrònic o en reunions virtuals. Si esteu interessants a participar-hi, contacteu amb els vostres professionals de referència d’atenció primària per conèixer les opcions disponibles al CAP. I si voleu saber més sobre el suport a les persones que volen abandonar aquest hàbit, us recordem l’entrevista de la secció ‘Parlem amb’ la infermera i referent en tabaquisme del CAP Turó, Ana Maria Gómez-Quintero, que fa 20 anys que ajuda a les persones a deixar de fumar.

Del 25 al 31 de maig celebrem la Setmana Sense Fum amb els objectius de sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de respirar un ambient lliure de fum, prevenir el consum de tabac entre els joves i promoure l’abandonament de l’hàbit entre les persones fumadores. Aquest any el lema és “deixar de fumar, la teva altra vacuna”, per destacar la importància de deixar de fumar com a mesura de prevenció de possibles complicacions derivades de la covid-19. A més, l’edició d’enguany s’emmarca en un nou projecte anomenat Suma Salut, que integra els programes d’activitat física, tabaquisme i alcohol, i que els relaciona amb l’enunciat: “Quan t’actives, no fumes i beus menys, sumes salut”.

Materials divulgatius

Al web de la Setmana Sense Fum podeu consultar diversos materials divulgatius al voltant del tabac, com ara una guia per deixar de fumar, un fullet didàctic per a pares i mares i una infografia sobre els riscos que el tabac suposa per al medi ambient. A més, s’ha habilitat una enquesta en línia per conèixer el consum de les persones majors de 14 anys i la seva opinió sobre temes d’actualitat al voltant del tabaquisme. Trobareu també més informació a les xarxes socials amb amb les etiquetes #ssfcat21 i #sumasalut.

La Setmana Sense Fum, que celebra la 22a edició, té els objectius de sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de respirar un ambient lliure de fum, prevenir el consum de tabac entre els joves i promoure l’abandonament de l’hàbit entre les persones fumadores. Es tracta d’una iniciativa de les societats espanyola i catalana de medicina familiar i comunitària (semFYC i CAMFiC) i de la seva organització se n’encarrega el Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF), impulsat per la CAMFiC, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

Enllaços relacionats:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.