Ja es pot sol·licitar la prestació d’ajuda per morir (eutanàsia)

Una de les característiques bàsiques de l’atenció primària és la cura de la salut de les persones en les diferents etapes de la seva vida, també al final d’aquesta, on vetlla per la voluntat de la persona sigui respectada i promou i facilita la seva participació en la presa de decisions. En aquest sentit, des de finals de juny està en vigor la Llei orgànica 3/2021 que regula l’ajuda per morir (eutanàsia) i ja és possible sol·licitar la prestació a través del Departament de Salut. Per donar resposta a tots els dubtes i processos que suposa una decisió d’aquest tipus s’han desenvolupat espais, circuits i materials informatius per facilitar l’operativitat de la prestació de l’ajuda per morir, que poden ser d’interès tant per a la ciutadania com per a professionals de la salut i que s’aniran actualitzant i ampliant progressivament.

Informació sobre l’etapa “final de la vida” amb recursos i informació sobre eutanàsia, document de voluntats anticipades, cures pal·liatives, decisions compartides i l’observatori de la mort.

Informació global sobre l’eutanàsia.

Informació d’interès específic per a professionals, amb accés a eines i formació, entre d’altres.

Cal recordar que professionals de medicina de família i comunitària estan implicats en la sol·licitud, la primera resolució o la confirmació d’aquest procés. Si teniu dubtes, consulteu al vostre professional de referència del CAP. En l’atenció al pacient al final de vida, l’atenció primària dona suport a les necessitats bàsiques i essencials del pacient i del seu entorn amb un equip multidisciplinari que implica professionals de medicina de família, infermeria, treballa social sanitari i administratius sanitaris.

L’aprovació d’aquesta llei tractar de respondre al debat sobre el dret a morir dignament, tant des del punt de vista de la bioètica com del dret. Per al seu desplegament s’ha comptat amb el suport d’una comissió assessora, àmpliament representada per experts, societats científiques i col·legis professionals, amb l’objectiu de consensuar els aspectes clau. A més, recentment, s’ha constituït la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGiA), l’òrgan encarregat de valorar el compliment dels requisits legals i mèdics per obtenir la prestació de l’ajuda per morir i que també exercirà com a òrgan consultiu davant qualsevol qüestió relativa a l’aplicació o efectivitat del dret a la prestació, juntament amb altres òrgans d’expertesa.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.