L’Atenció Primària Barcelona Ciutat té un paper clau en l’atenció a l’endometriosi i se suma a la marxa per visibilitzar aquesta malaltia

L’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) té un paper clau en la detecció, diagnòstic i seguiment de l’endometriosi des dels CAP i, especialment, des del Servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR). Per això, se suma a la iniciativa “Que marxi l’endometriosi”, una marxa que se celebra el 12 de setembre entre les 9.30 i les 13.30 hores a l’espai La Campa, al districte d’Horta-Guinardó. L’objectiu és donar la màxima visibilitat a l’existència d’aquesta malaltia que afecta entre un 10 i un 15% de les dones en edat fèrtil i apareix quan el teixit endometrial creix per fora de l’úter i el cos no el pot eliminar.

La marxa proposa als participants que recorrin uns centenars o uns milers de metres per aquest espai i s’ha marcat la fita d’arribar entre tots als mil kilòmetres recorreguts. Està organitzada per les associacions Endocat, Endodance, Festes Taxonera-Mas Falcó-Penitents i l’empresa Taller de Cultura. Les persones interessades poden inscriure’s al web endometriosi.cat on trobaran tota la informació.

L’endometriosi a l’atenció primària

La implicació de l’atenció primària consisteix en l’adquisició de major protagonisme en l’abordatge de la malaltia arran de la implantació del model d’atenció a la endometrisi a Catalunya, al setembre de 2018. Aquest model va suposar una reordenació de serveis i promou la capacitat de resolució de l’atenció primària en la detecció i l’inici del tractament, fet que millora l’accés a un diagnòstic més ràpid. I és que la gran variabilitat de presentació dels símptomes de la malaltia suposa un retard d’entre 5 i 9 anys en el diagnòstic, circumstància que contribueix a augmentar el sofriment físic i emocional experimentat per les pacients.

La gravetat de la malaltia és molt variable i el principal símptoma és el dolor. En aquest sentit els centres d’atenció primària són un punt essencial de detecció ja que diàriament arriben a les consultes de medicina de família i infermeria dones amb dolors menstrurals que cal valorar i coordinar l’atenció amb l’ASSIR per fer el diagnòstic i tractament. A banda, tots els equips de l’ASSIR de l’APBCN disposen de professionals referents i amb expertesa en l’abordatge d’aquesta patologia, posant de relleu el seu paper fonalmental en l’abordatge de l’endometriosi des de l’atenció primària.

A més, a l’APBCN també s’han desenvolupat projectes concrets com la unitat coordinada entre l’ASSIR del CAP Manso i el CAP Numància i l’Hospital Clínic per facilitar el diagnòstic i el seguiment de les dones amb endometriosi a les consultes d’atenció primària després de rebre l’alta a l’hospital.

Enllaços relacionats:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.