Professionals de l’APBCN lideren les iniciatives de vacunació contra la covid-19

Una infermera vacuna de la covid-19 al CAP Drassanes

Actualitzat el 20 de setembre de 2021

Professionals de l’APBCN s’impliquen en totes les iniciatives de vacunació contra la covid-19
Des de l’inici de la vacunació contra la covid-19, el desembre de 2020, els i les professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) han participat i liderat totes les iniciatives que s’han desenvolupat per arribar a la màxima cobertura vacunal de la població. Actualment l’estratègia està centrada en accions proactives i comunitàries que es realitzen des dels CAP, en els punts de vacunació poblacionals, els punts mòbils en barris per reduir desigualtats vacunals i també la vacunació a les universitats.

La tasca que es porta a terme diàriament als centres d’atenció primària esdevé fonamental per arribar a tots els col·lectius, ja que els professionals dels CAP són qui millor coneixen a la seva població de referència. En aquest sentit, a banda de les agendes disponibles perquè la població pugui agafar cita, també es realitza vacunació oportunista per aquelles persones que acudeixen a visitar el personal d’atenció primària per un altre motiu de salut i reben la possibilitat d’inocular-se el vaccí en aquell moment.

Paral·lelament, els CAP dissenyen accions comunitàries coordinades amb associacions i entitats del barri per informar i conscienciar al veïnat que encara no s’ha posat la vacuna per motius culturals, idiomàtics, socioeconòmics, falsos mites o per la bretxa digital que els impedeix accedir a la citació. Un exemple seria la vacunació a persones sense sostre per part de professionals del CAP Drassanes o a la població filipina, per part del CAP Doctor Lluís Sayé.

Put de vacunació poblacional al centre comercial La Maquinista, gestionat per professionals de l’APBCN

Altres dispositius
A banda de la feina al CAP, el personal de l’APBCN s’han involucrat en les estratègies complementàries de vacunació com els punts de vacunació poblacional on, des del mes d’agost, és possible vacunar-se amb cita, a través de vacunacovidsalut.cat, i també sense cita. És el cas dels punts de La Fira de Barcelona, La Maquinista i Sant Pau.

Per donar suport a la tasca vacunal dels CAP, els professionals de l’APBCN també han participat des de finals d’agost en els punts mòbils habilitats en alguns barris amb baixa cobertura vacunal, adreçats a col·lectius vulnerables que han tingut dificultat per vacunar-se fins ara per diferents motius. En principi aquesta estratègia continuarà activa fins a principis d’octubre i s’administra la vacuna Janssen, que només requereix una dosi.

I des de l’inici del curs escolar, l’atenció primària també està involucrada en els punts sense cita instal·lats en les diferents universitats amb campus a la ciutat de Barcelona. La vacuna que s’administrarà a aquesta població és Pfizer o Moderna i va adreçada a persones pendents de rebre la primera dosi. Per a les segones dosis, seran redirigides als punts de vacunació poblacionals.

A més, divendres 17 de setembre va començar l’administració d’una tercera dosi entre el col·lectiu de persones grans que viuen en residències i que s’ampliarà a la resta de centres de dia i a la resta de gent gran. Aquesta tasca també està en mans de l’atenció primària.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.