El 21 de setembre commemorem el Dia Mundial de l’Alzheimer, que pateixen 86.000 persones a Catalunya

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva que constitueix la forma més freqüent de demència en les persones grans. A Catalunya, el 2% de la població pateix algun tipus de demència. 86.000 persones amb una mitjana d’edat que s’apropa als 81 anys són pacients afectats per l’Alzheimer; el 64,5% són dones. Per donar suport a aquestes persones que pateixen la malaltia i, especialment, a les persones cuidadores, l’Atenció Primària Barcelona Ciutat treballa des de fa anys en iniciatives per acompanyar-les en la salut física i emocional. A més del treball a la consulta existeixen el Programa Cuidador Expert Catalunya®, grups de suport o tallers d’estimulació cognitiva, que tornaran a celebrar-se a mesura que es recupera la presencialitat als centres d’atenció primària.

Si teniu al vostre càrrec un familiar amb Alzheimer o coneixeu algun cas al vostre entorn, pregunteu al CAP. Trobareu professionals que us donaran suport i entrareu en contacte amb persones amb circumstàncies similars amb qui compartir experiències per millorar la vostra qualitat de vida.

Segons dades recollides l’any 2020 les persones amb demència realitzen una mitjana de 19,1 visites als equips d’atenció primària, mentre que un 84,1% són visitats per un servei d’urgències i un 40,2% acaben necessitant ingrés en un centre hospitalari d’aguts. Un 15,8% dels pacients diagnosticats d’Alzheimer necessiten internament en un centre sociosanitari.

Les dades publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que, a nivell mundial, l’any 2030, 75 milions de persones estaran afectades per malalties que causen demència, la xifrà arribaria als 132 milions de persones l’any 2050. Aquest any es podria reduir en 9 milions el nombre de persones amb Alzheimer si els símptomes de la malaltia es reduïssin en un any, mentre que si el retard d’aquests fos a cinc anys la prevalença de la malaltia es reduiria en un 50%.


Pla director sociosanitari del Departament de Salut
L’envelliment progressiu de la població fa que hi hagi un col·lectiu amb necessitats específiques de cura en salut. El Pla director sociosanitari del Departament de Salut és l’instrument de treball que determina les línies d’actuació i planificació en l’àmbit de l’atenció de la salut a les persones amb Alzheimer i altres demències. És l’eina encarregada d’elaborar i implementar plans i programes específics per a la millora de l’atenció a les persones amb patologies neurodegeneratives, com ara la malaltia de l’Alzheimer, i altres demències.

La malaltia de l’Alzheimer provoca una disminució de les funcions intel·lectuals dificultant així l’aprenentatge de nous conceptes i interferint en la capacitat de la persona en dur a terme les activitats quotidianes del seu dia a dia. Segons les darreres investigacions, l’aparició de la malaltia s’associen a factors genètics, tòxics o ambientals, encara que també es creu que altres malalties mentals, traumatismes cranials amb pèrdua de coneixement o respostes inflamatòries poden afavorir el desenvolupament de la malaltia.

Evoluciona en tres fases diferenciades
L’Alzheimer és una malaltia complexa que afecta diferents sistemes del cos i que evoluciona en tres fases molt diferenciades. A la fase inicial el pacient té oblits freqüents dels records més recents, irritabilitat i un cert grau de depressió. La malaltia avança amb pèrdua de memòria i dificultat per retenir informació. En la fase moderada la persona té confusió de llocs i dates i perd vocabulari, repetició en preguntes o accions i dificultat en identificar objectes comuns, persones, colors, sons o olors. Es pot donar un increment d’irritabilitat, depressió o agressivitat. Finalment, a la fase avançada es produeix un deteriorament de la persona que es torna totalment dependent pel que fa a la seva cura personal. Pèrdua de la capacitat de parlar, entendre i caminar i pot arribar a no reconèixer els familiars propers.

Amb les persones afectades esdevé imprescindible iniciar una planificació anticipada (ja sigui en forma de Document de Voluntats anticipades (DVA) o de Planificació de decisions anticipades (PDA), especialment en les seves fases més inicials, on el pacient manté la seva capacitat cognitiva. D’aquesta manera es pot planificar la futura assistència d’acord amb les seves preferències.

Foto 1: Imatge del vídeo “Cuidadors experts” per a la promoció del Programa Cuidador Expert Catalunya®, enregistrat al CAP Sant Martí de Provençals amb pacients i professionals del centre.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Cronicitat i complexitat, Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.