Salut comença la vacunació intensiva de proximitat per arribar al màxim de població que encara no s’ha immunitzat

Punt de vacunació de La Fira de Barcelona

Els dispositius de vacunació massiva de la covid-19 habilitats fins ara a Catalunya s’adapten per prioritzar l’accessibilitat des de la mateixa comunitat de les persones encara no vacunades. D’aquesta manera, “comença el canvi de fase de vacunació en què ens centrarem a continuar augmentant la cobertura vacunal mitjançant estratègies de proximitat”, ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Bona part d’aquestes accions comunitàries consistiran, com ha explicat Cabezas, a “apropar-nos a aquesta població que pot tenir una necessitat que ens acostem al lloc on viuen i els expliquem en persona per què cal vacunar-se”.

Un 27% de joves te por als efectes adverses
En tot cas, a Catalunya, el nombre de persones reticents a vacunar-se de la covid-19 és molt baix, ja que s’ha consultat a prop de 15.000 persones entre 20 i 40 anys que encara no han rebut la primera dosi i menys de la meitat no veuen necessari vacunar-se. I tan sols un 27% no es volen immunitzar per por als efectes adversos de la vacuna. Per aquest motiu, el Departament de Salut insisteix a informar de la necessitat de la vacuna en aquestes edats i de la transitorietat d’efectes adversos.

Aquesta nova fase de la vacunació s’endega en el context d’una situació epidemiològica a Catalunya en què les taxes d’incidència estan baixant fins a un nivell de 29,9 d’incidència acumulada en set dies (IA7). “Però aquests darrers dies observem una situació d’estancament, com si s’hagués assolit la baixada màxima”, ha dit Cabezas. I ha continuat explicant que, per això, “serà fonamental veure l’evolució que hi haurà les pròximes setmanes per saber què passarà aquesta tardor”.

Teixit de proximitat al voltant de l’atenció primària
Cabezas ha fet una nova crida a què es vacuni la gent que encara no ho ha fet: “És importantíssim que es vacunin, perquè tenim tots els CAP i també aquests punts de vacunació específics disponibles per administrar primeres i segones dosis. I tot aquest teixit de proximitat al voltant de l’atenció primària”.

Quant a la situació assistencial actual, en aquests moments hi ha 146 persones ingressades a UCI, de les quals 9 tenen entre 20 i 40 anys, i 8 d’aquestes no estan vacunades.

Pel que fa a la nova fase de l’estratègia de vacunació que ara s’inicia a Catalunya, que implica optimitzar els punts de vacunació poblacional, és complementari a les trucades per animar la gent que encara no s’ha vacunat. Així com a les estratègies comunitàries per a la vacunació fetes anteriorment, que havien estat arribar a mesquites, a centres comercials, atenent i vacunant a persones en situació de sensellar, a mercats, i altres punts de vacunació oportunistes.

Enllaços relacionats:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.