La lactància materna ofereix una sèrie de beneficis demostrats al proporcionar de manera natural un aliment adaptat a les necessitats de cada nadó i influir de manera positiva en l’àmbit biològic i emocional del nounat i de la mare. Aquests beneficis i altres aspectes de l’alletament natural s’explicaran en la 3a Jornada de lactància materna organitzada per professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, que tindrà lloc el dijous 7 d’octubre, a les 16.30 h, a la sala d’actes de l’Institut Català de la Salut (ICS), al carrer de Balmes 587, cantonada Gran Via de les Corts Catalanes, primera planta.
Aquest esdeveniment té lloc en el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que a Europa se celebra de l’1 al 7 d’octubre, i que comparteixen un doble objectiu. D’una banda, sensibilitzar sobre la importància de l’alletament matern i, de l’altra, posar en valor la implicació de les parelles, les famílies, les institucions, les empreses i la societat per desenvolupar polítiques equitatives amb el gènere i que permetin gaudir d’una lactància satisfactòria per a la mare i el nadó.
Per assistir a la jornada presencialment cal enviar un correu amb nom, cognoms, document d’identitat a comitelactancia.bcn.ics@gencat.cat. Per seguir la jornada en remot, cal inscriure’s a través de zoom.
En la jornada, orientada a oferir recursos i resoldre dubtes, participaran pediatres, infermeres pediàtriques, llevadores o entitats que donen suport a l’alletament matern, com l’Associació LactaMater. Iniciarà amb la benvinguda de Núria Nadal Braqué, gerent de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN), seguit de la presentació de Blanca Prats Viedma, cap del Servei de Salut Maternoinfantil. Més tard, intervindran la periodista i responsable de comunicació de LactApp, Laura Santiago, i la doctora en Biologia i cofundadora del Centre d’Estudis del Son infantil, autora de Dulces Sueños, María Berrozpe. Acte seguit, tindrà lloc la taula rodona amb Sílvia Ramírez, assessora d’alletament, autora del blog Lactando en Diverso i presidenta de l’Associació LactaMater; Ana Álvarez Errecalde, artista especialitzada en fotografia del part i alletament, entre d’altres; Pol Galofré, pare trans lactant i Mercè Nebot, lesbiana, transfeminista i mare. També s’emetrà un muntatge audiovisual amb experiències personals sobre l’alletament.
L’activitat està dirigida tant a professionals de la salut com a la ciutadania, que podrà establir un diàleg amb les ponents, i les persones interessades poden acudir acompanyades del seus nadons.
Comitè d’alletament matern
Per fomentar la pràctica de la lactància materna, els professionals del CAP de Barcelona ciutat de l’ICS han creat un comitè multidisciplinari que reuneix pediatres, ginecòlegs, metges de família, odontòlegs, llevadores, infermeres, treballadors socials, tècnics de salut i personal d’administració i serveis.
El comitè té una funció consultora i assessora, i entre les seves tasques figura la difusió de coneixements actualitzats, la formació dels professionals o el suport als CAP que adopten pràctiques per promoure la lactància matern exclusiva des del naixement.
A més, durant tot l’any, els CAP organitzen grups i tallers especialitzats en lactància materna i ofereixen suport a l’alletament. A això caldria afegir tota la feina que es realitza a les consultes individuals de pediatria i dels serveis de l’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).
Programa de la jornada
Celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna a l’octubre
La Setmana Mundial de la Lactància Materna se celebra de l’1 al 7 d’agost. Si ve, a Europa, al tractar-se d’un període típicament vocacional, s’ha traslladat a principis d’octubre que seria el moment del naixement del nadó i, per tant, de l’alletament matern, en un embaràs produït l’1 de gener.
Inscripcions
Per assistir a la jornada presencialment cal enviar un correu amb nom, cognoms, document d’identitat a comitelactancia.bcn.ics@gencat.cat.
Per seguir la jornada en remot, cal inscriure’s a través de zoom.
3a Jornada de lactància materna
Dia: dijous 7 d’octubre de 2021
Hora: 16:30 h
Lloc: Sala d’actes de l’Institut Català de la Salut (carrer de Balmes 587, primera planta)