La 3a jornada de lactància materna posa de manifest els beneficis d’aquesta pràctica en tota la diversitat de famílies

La 3a Jornada de lactància materna de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN), organitzada pel Comitè de lactància materna i el Servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva, ha posat de manifest els beneficis d’aquesta pràctica d’alimentació natural del nadó en tota la diversitat i les casuístiques familiars que es poden trobar a la societat: un o més infants, infants amb autisme o altres tipus de característiques o problemes de salut dels nadons o de la mare, combinar l’alletament amb el collit o compartir-lo entre dues mares que són parella.

La jornada, que podeu recuperar íntegrament en aquest vídeo, ha reunit testimonis de totes aquestes experiències que s’han compartit entre els més de 130 assistents entre professionals i ciutadania, comptant les persones presents a la sala d’actes de centre corporatiu de l’Institut Català de la Salut i les connectades en línia.

El programa de l’acte ha començat amb la benvinguda de la gerent de l’APBCN, Núria Nadal, que ha posat en valor la tasca del Comitè de lactància materna de la institució per formar, informar i assessorar professionals sanitaris i famílies sobre dubtes i neguits de l’alletament, també durant la pandèmia. I, a continuació, la cap del Servei de Salut Maternoinfantil, Blanca Prats, ha presentat els projectes i iniciatives que desenvolupa el Departament de Salut per a la promoció de la lactància materna i que afavoreixen que el 80% dels nadons practiquin l’alletament matern al naixement i el 60% al cap de sis mesos.

Després, ha intervingut des de Suïssa la doctora en biologia i cofundadora del Centre d’Estudis del Son infantil, María Berrozpe, per exposar, entre altres consideracions, els beneficis de l’alletament en el son dels nadons i també ha argumentat que el collit afavoreix la lactància. Mentre que la responsable de comunicació de LactApp, Laura Santiago, ha apuntat com els mitjans tracten la lactància materna poc i malament i ha explicat que uns dels inconvenients és la manca d’informació a les redaccions de periodistes.

Un moment de la 3a jornada de lactància

A continuació, s’ha celebrat una taula rodona amb l’assessora d’alletament, autora del blog Lactando en Diverso i presidenta de l’Associació LactaMater, Sílvia Ramírez; l’artista especialitzada en fotografia del part i l’alletament, Ana Álvarez Errecalde, i la mare lesbiana i transfeminista, Mercè Nebot, que han aportat la seva experiència, que s’ha completat amb un audiovisual on altres mares relataven les seves vivències sobre l’alletament.

Celebració a Europa de la Setmana de la Lactància Materna
Aquest esdeveniment té lloc en el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que a Europa se celebra de l’1 al 7 d’octubre, i que comparteixen un doble objectiu. D’una banda, sensibilitzar sobre la importància de l’alletament matern i, de l’altra, destacar la implicació de les parelles, les famílies, les institucions, les empreses i la societat per desenvolupar polítiques equitatives amb el gènere i que permetin gaudir d’una lactància satisfactòria per a la mare i el nadó.

Comitè de lactància materna de l’APBCN
Per fomentar la pràctica de la lactància materna, els professionals de l’APBCN disposen d’un comitè multidisciplinari que reuneix professionals de pediatria, ginecologia, medicina de família, odontologia, infermeria, llevadores, treball social, tècniques de salut i personal administratiu sanitari.

El comitè té una funció consultora i assessora, i entre les seves tasques figura la difusió de coneixements actualitzats, la formació de professionals o el suport als CAP que adopten pràctiques per promoure la lactància materna exclusiva des del naixement.

A més, durant tot l’any, els CAP organitzen grups, tallers i consultes obertes especialitzades en lactància materna i ofereixen suport a l’alletament que durant la pandèmia s’han celebrat igualment, però en format digital, i que ara tornen progressivament a la presencialitat. A això cal afegir tota la feina que es realitza a les consultes individuals de pediatria i dels serveis de l’ASSIR.

Més informació sobre lactància materna a les entrevistes de la secció ‘Parlem amb’:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.