La vacunació és la millor manera de prevenir la grip: Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip

Vacunació a la grip al CAP Rio de Janeiro

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra per contacte o a través de superfícies. Els casos de grip en la població augmenten amb l’arribada del fred i la millor manera de prevenir-la és la vacunació. Per això ‘Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip’, que és el nom de la campanya impulsada pel Departament de Salut i liderada per l’atenció primària amb l’objectiu és protegir les persones més vulnerables i disminuir al màxim possible incidència del virus en els grups de risc.

A més, la vacuna de la grip s’administra de forma simultània a la dosi de reforç de la covid-19 a la població general. Les persones que formen part d’aquests grups veuen incrementat per dos el risc de mortalitat en cas de patir una coinfecció per grip i per SARS-CoV-2.

Per aquest motiu, és molt important que us vacuneu contra la grip si:

  • Teniu 60 anys o més.
  • Patiu alguna condició de salut considerada de risc, com ara diabetis, obesitat mòrbida, malaltia renal o hepàtica, anèmies, hemofília, immunosupressió, malaltia neuromuscular greu, càncer, celiaquia, implant coclear o en espera de l’implant, fístula de líquid cefalorraquidi, malaltia inflamatòria crònica i trastorns que comporten disfunció cognitiva.
  • Esteu embarassades o fa menys de 6 mesos que heu donat a llum.
  • Treballeu en un centre sanitari o sociosanitari, proporcioneu cures domiciliàries a persones amb alguna malaltia considerada de risc o treballeu en oficines de farmàcia o institucions d’atenció geriàtrica.
  • Conviviu amb una persona amb una condició de salut considerada de risc.
  • També s’han de vacunar els infants entre els 6 mesos i 2 anys que tinguin antecedents de prematuritat (menys de 32 setmanes de gestació).

I és igualment molt recomanat que es vacunin contra la grip:

  • Persones institucionalitzades o que treballen en centres d’internament.
  • Personal docent, forces i cossos de seguretat, bombers o serveis d’emergències.

Demaneu cita
Totes les persones que formin part dels col·lectius de risc poden demanar cita a través del web de programació de visites (citasalut.gencat.cat) o a través de La Meva Salut, a l’apartat ‘Cita’. A més, com cada any, es podrà contactar directament amb el centre d’atenció primària corresponent.

Punts de vacunació segurs
Per aquesta campanya, es mantenen les indicacions de l’any passat per descongestionar els fluxos circulatoris als CAP i garantir les mesures higièniques i de seguretat de les persones usuàries. Així, alguns centres habiliten punts de vacunació externs com annexos o mòduls i també a la comunitat, com centres cívics, casals, biblioteques, pavellons o mercats. No obstant, us informaran de la ubicació del punt de vacunació en el moment que demaneu la cita. L’únic punt on podeu adreçar-vos sense cita és el Mercat de Sant Antoni, on professionals del CAP Manso vacunen de la grip i la dosi de reforç de la covid-19 els divendres del mes de novembre de 9 a 13 h.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.