Els centres d’atenció primària comencen la vacunació de la dosi de record contra la covid-19 dels vacunats amb Janssen

Dosi de record de la vacuna Janssen al CAP Manso

El Departament de Salut inicia aquesta setmana l’administració d’una dosi de record a aquelles persones vacunades amb Janssen fa més de tres mesos. Els centres d’atenció primària (CAP) són els encarregats de citar a aquest col·lectiu, seguint l’estratègia actual de citació i vacunació, i també amb noves eines, a partir de finals de novembre.

Els centres que disposen de la història clínica informatitzada tindran pròximament operativa una nova utilitat al web citasalut.gencat.cat, dins l’apartat de motiu de la visita. Es tracta d’un apartat específic de “vacunació covid” on els usuaris podran demanar hora per vacunar-se al seu CAP o als espais annexos. A partir d’aquest moment, s’enviarà un SMS als usuaris que compleixin criteri per rebre la dosi de record de Janssen.

La vacunació de la dosi de record amb la vacuna Janssen es farà sempre als centres d’atenció primària i no a punts de vacunació poblacional. Només en casos excepcionals en què la persona que s’ha de vacunar es presenti sense cita, se’ls podrà administrar la vacuna i seran registrats com a vacuna oportunista.

Actualment, de totes les persones vacunades amb primera dosi amb Janssen, prop de 350.000, es calcula que només 850 són usuaris sense identificació sanitària (CIP). Per a aquest grup, que no es podrà citar amb el mètode habitual, es reprendran els circuits ja establerts amb les xarxes comunitàries de cada territori per tornar a captar aquesta població perquè es puguin vacunar amb la dosi de record.

Perquè una dosi addicional

En general, la dosi addicional de les vacunes de la covid-19 s’està administrant a les persones grans perquè, tot i que aquest col·lectiu presenta una resposta immunitària adequada a la vacunació, durant la vellesa es produeix una disminució progressiva de la resposta immunitària, que afecta la protecció que aporta la vacuna. Aquest disminució es produeix, especialment, a partir dels sis mesos d’haver rebut la segona dosi de les vacunes Pfizer i Moderna. L’administració d’una tercera dosi, d’aquestes vacunes, reforça la resposta immunitària de la vacunació anterior i permet que es mantingui en el temps.

D’altra banda, en les persones que han rebut la vacuna del laboratori Janssen, s’ha observat que aquesta disminució de la resposta immunitària es produeix abans, a partir dels 3 mesos d’haver rebut la vacuna. Per aquest motiu, es recomana l’administració d’una dosi de record de Janssen, com a mínim, tres mesos després d’haver rebut la vacuna (que en aquest cas era d’una dosi).

Qui rebrà la dosi de record de Janssen?

La dosi de record de Janssen la rebran totes aquelles persones que s’han vacunat amb una dosi d’aquesta marca. La dosi de record se’ls administrarà després d’haver passat tres mesos d’haver estat vacunats. No seran vacunats amb la dosi de record les persones que van emmalaltir de la infecció abans de rebre la primera dosi perquè haver passat la malaltia abans de ser vacunat és el que més protegeix.

Sis milions d’immunitzats en primera dosi

Catalunya ha administrat un total de 6.004.880 de primeres dosis de la vacuna contra la covid-19 des que va començar la campanya de vacunació, xifra que suposa el 75,9% de la població. El percentatge de catalans que ja disposen de la pauta completa de vacunació se situa en el 74,5%.

En total, tant en els punts de vacunació com en els centres d’atenció primària, els hospitals i d’altres punts de vacunació que s’han habilitat per la campanya de vacunació, s’han administrat 11.515.664 dosis, de les quals, 5.172.075 corresponen a segones dosis, 338.709 a dosis addicionals. Les dosis de la vacuna Janssen administrades fins el moment han estat 348.022.

Enllaços relacionats:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.