L’atenció primària és clau en el cribratge d’alcohol per sensibilitzar, prevenir i detectar el consum de risc

El 15 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial sense alcohol, comença la VIII Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, enguany amb el lema “Beure menys alcohol, la teva altra vacuna”. L’objectiu és sensibilitzar la població en relació amb els beneficis que comporta la reducció del consum. Catalunya és pionera en l’estratègia de facilitar l’accés al cribratge, la intervenció breu i el tractament especialitzat, a través del programa Beveu Menys dissenyat per millorar la prevenció del consum de risc de les persones ateses als centres de l’atenció primària a partir de la formació per iguals dels professionals, la potenciació d’una xarxa de referents (XaROH), la millora de la coordinació i la derivació amb la xarxa especialitzada. Per això resulta clau la participació dels CAP.

A Catalunya, el Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de Drogodependències, promou la celebració de la setmana de sensibilització sobre els riscos de l’alcohol i posa a disposició de tots els agents els diferents materials i eines de suport a través del Canal drogues.

Aquest any, el lema a Europa per a aquesta setmana és “A SAFER Europe” (Una Europa més segura), que posa el focus en la necessitat que els països europeus apostin per implementar la iniciativa SAFER per reduir el consum perjudicial de l’alcohol. Una de les estratègies clau d’aquesta iniciativa és la tasca que es realitza des de l’atenció primària de facilitar l’accés al cribratge de detecció, intervencions breus i tractament.

Des de Salut es promou també el cribratge i la intervenció breu a l’àmbit laboral amb programes com l’Alcohol i Hospitals, Embaràs sense alcohol i A la feina, alcohol 0.0; a l’oci nocturn es treballa amb els programes Nits de Qualitat o Rumba a tu son. Els programes s’estenen també a l’àmbit de la família, Connecta amb els teus fills, i a l’educatiu a través del programa Salut i Escola o a les universitats amb la Plataforma Efecte Uni sobre prevenció, alcohol i altres drogues i entorns digitals.

Dades d’alcohol a Catalunya
L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències. L’any 2020, el 41,4% dels inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol, amb una edat mitjana de 47 anys, el 72,8% són homes i, de mitjana, triguen 26 anys a demanar tractament des de l’inici del consum.

Més de la meitat de les urgències hospitalàries de 2020 relacionades amb el consum de substàncies van ser incidents relacionat amb l’alcohol. Els més freqüents en homes de 41 a 60 anys. En menors de 18 anys, el 55% van ser noies.

Alcohol i càncer
El consum d’alcohol és un problema molt important de salut pública. Segons l’informe sobre alcohol i càncer de l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2018 uns quatre milions de persones van patir càncer a Europa, dels quals el 4,3% va ser causat pel consum d’alcohol, que equival a un total de 180.000 casos (70.000 en dones i més de 110.000 en homes). S’ha evidenciat que el consum de qualsevol classe de beguda alcohòlica pot causar càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de laringe, colorectal i de mama en dones, sent l’etanol el principal component carcinogen.

En cas de dubtes o problemes amb el consum d’alcohol recorda que al teu centre d’atenció primària disposes de professionals de referència en la sensibilització, prevenció i detecció del consum de risc. 

Més informació sobre la VIII Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, al Departament de Salut

Informació i recursos per a professionals i ciutadania, al Canal Drogues

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Professionals dels CAP, Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.