Davant la situació epidemiològica, els CAP prioritzen l’atenció presencial als centres

La pandèmia de la covid-19 obliga als centres d’atenció primària a reorganitzar-se contínuament per oferir una atenció segura i de qualitat a la ciutadania. Per això, davant la situació epidemiològica actual cal prioritzar l’atenció presencial a les persones amb simptomatologia covid i risc de patir complicacions i a la resta de problemes de salut que no són ajornables. Paral·lelament, estan habilitats altres canals telemàtics de contacte amb el CAP per realitzar gestions que no requereixen desplaçar-se físicament als centres.

D’aquesta manera es prioritza l’atenció presencial als CAP per a:

 • L’abordatge del casos amb sospita de covid-19 que, segons estableix l’actual Pla vigent de mesures organitzatives, no es realitzaran test (ni PCR ni TAR) als contactes estrets asimptomàtics d’un cas positiu en la fase II de mitigació de la pandèmia.
 • L’atenció urgent no demorable
 • La vacunació
 • L’atenció a la salut sexual i reproductiva
 • Les revisions pediàtriques a nounats

Al mateix temps, la ciutadania podeu accedir als equips d’atenció primària a través dels següents canals no presencials:

 • El web de cites, consultes i gestions citapreviasalut.cat. Permet enviar un missatge als professionals de referència, tramitar la baixa i l’alta laboral, renovar el pla de medicació o fer una consulta per símptomes covid-19 o qualsevol altre problema de salut.
 • L’espai digital La Meva Salut. Per obtenir o renovar el pla de medicació, consultar resultats de proves diagnòstiques, informes o descarregar el Certificat Covid Digital, entre d’altres.
 • El web vacunacovidsalut.cat, que permet demanar hora per vacunar-vos contra la covid-19 i descarregar el Certificat Covid Digital.
 • L’aplicació ContacteCovid.cat que permet a les persones positives per covid-19 rebre un missatge SMS des d’on poden reportar els contactes estrets i tramitar la baixa laboral.
 • Trucant per telèfon a la central de trucades 93 326 89 01 o al vostre CAP

La utilització d’aquests canals no presencials evita desplaçaments innecessaris als CAP, millorar la gestió dels equips d’atenció primària i l’agilitat de la resolució, evita l’acumulació de persones a les sales d’espera i redueix el risc de contagi de professionals i ciutadania.

I si teniu una urgència, truqueu al 112

Una vegada contacteu amb l’equip de professionals, si heu de venir al CAP, recordeu seguir les mesures bàsiques d’higiene i seguretat:

 • Arribeu a l’hora de la visita, no abans.
 • Respecteu la distància de seguretat d’almenys 1,5 metres
 • Porteu mascareta
 • Renteu-vos les mans.

Per a l’atenció de problemes de salut no demorables quan els CAP estan tancats, l’Atenció Primària Barcelona Ciutat disposa de l’atenció continuada domiciliària (ACD), un servei que es desplaça als domicilis dels pacients per atendre aquelles persones que no poden sortir de casa i que entra en servei a través del 061 CatSalut Respon. I si la persona pot desplaçar-se, els CUAP són centres d’urgències d’atenció primària, una alternativa consolidada per atendre urgències de salut que no són de risc vital i evitar així les esperes a l’hospital. Ofereixen assistència els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia,

El paper clau de l’atenció primària
Cal recordar que durant la pandèmia, l’atenció primària ha tingut un paper clau en l’abordatge del coronavirus amb l’atenció del 85% dels casos amb diagnòstic o sospita de la malaltia i amb simptomatologia lleu o moderada, a més d’assumir noves responsabilitats com l’atenció a les residències i els hotels salut, la realització de PCR sota criteri clínic, o el lideratge de la vacunació per immunitzar la població. A més, s’ha continuat treballant en el control i seguiment de les persones amb la resta de malalties i problemes de salut i s’ha reforçat l’atenció domiciliària i telemàtica i la capacitat diagnòstica dels serveis de radiologia.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.