Les persones de 40 a 49 anys ja poden demanar hora per a la dosi de record de la vacuna contra la covid-19

El Departament de Salut ha obert la vacunació de la dosi de record per a totes les persones d’entre 40 a 49 anys, que ja poden demanar cita a través del portal vacunacovidsalut.cat, i que s’afegeixen a la resta de col·lectius que tenen autoritzada aquesta dosi addicional, que augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l’hospital a causa de la covid-19.

El Departament de Salut recorda que, en el cas d’haver rebut una vacuna de Pfizer o Moderna, cal esperar mig any per punxar la dosi de reforç. Per això, pot ser que algunes persones d’entre 40 i 49 anys no puguin demanar cita per a la dosi de reforç fins d’aquí a uns dies, quan hagin passat els sis mesos des de la segona dosi. En canvi, en el cas dels vacunats amb AstraZeneca o amb Janssen, només cal que esperin tres mesos des de l’última dosi.

Tots aquests col·lectius rebran qualsevol de les vacunes disponibles a Catalunya: Moderna o Pfizer, igual d’efectives. La dosi de record pot ser diferent de les vacunes que vau rebre en la primera i segona dosi. Si durant la pauta de vacunació inicial una persona va rebre Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen, ara pot rebre la dosi de record amb Moderna o Pfizer. Els estudis fets amb vacunes diferents mostren bons resultats d’efectivitat i seguretat.

Cal recordar que els nivells de protecció poden començar a disminuir amb el temps i que la dosi de record és també la prevenció més efectiva davant la nova variant de l’òmicron.

Es reforça la vacunació amb cita prèvia

Salut continua demanant a la població que demani hora per vacunar-se a través del portal vacunacovidsalut.cat. A partir d’ara, ja no s’oferten punts de vacunació sense cita prèvia, perquè amb l’ampliació dels col·lectius a rebre la dosi de record, és més necessari poder organitzar l’operativa. A més, hi ha prou disponibles per poder agafar cita prèvia.

Segueix la vacunació infantil

La vacunació contra la covid-19 dels infants d’entre 5 i 11 anys, oberta des del 15 de desembre de 2021 i adreçada a uns 550.000 infants d’aquestes edats, segueix principalment als punts de vacunació poblacionals, complementats amb altres espais o centres d’atenció primària amb línies pediàtriques.

Els infants entre 5 i 15 anys que no puguin anar a vacunar-se amb el seu pare, mare, tutor o tutora legal, hauran d’anar acompanyats d’una persona que porti l’autorització (que trobareu aquí). La vacunació es fa únicament de forma programada amb cita prèvia.

Altres informacions relacionades:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.