Salut habilita que les farmàcies adherides puguin notificar els positius de covid-19 obtinguts per tests d’antígens

El Departament de Salut ha afegit una nova via perquè les persones que tinguin un resultat positiu de covid-19 mitjançant un test d’auto mostra el puguin notificar al sistema de salut. Ho podran fer també a través de les farmàcies que ja estaven autoritzades per realitzar tests d’antígens supervisats i que, a partir d’ara, podran comunicar a Salut resultats positius de la ciutadania que s’hagi fet l’auto test a casa. El nou canal està adreçat als positius per covid-19 amb símptomes lleus o sense símptomes.

Per notificar el resultat, la persona que dona positiu en covid-19 mitjançant un test d’auto mostra de venda lliure, podrà trucar a una de les farmàcies adherides al Programa TAR, identificant-se amb el Codi d’Identificació Personal (CIP) de la tarjeta sanitària catalana, DNI o passaport i indicant la marca del TAR. A partir d’aquí, la farmàcia introduirà el resultat positiu a la història clínica del pacient. Seguidament, la persona rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els seus contactes estrets i demanar la baixa.

A tot Catalunya, hi ha 1.300 oficines de farmàcies adherides per realitzar tests d’antígens supervisats i són les mateixes que poden també notificar resultats positius. Podeu consultar el llistat en aquest enllaç del Canal Salut. Els resultats d’aquests testos d’auto mostra no serveixen per obtenir el Certificat Covid Digital per normativa de la Unió Europea, tot i això, queden registrats a la història clínica del pacient i a La Meva Salut.

Sense simptomatologia o amb símptomes lleu no cal anar al CAP
Cal recordar que sense simptomatologia, o amb simptomatologia lleu, no és necessari desplaçar-se presencialment al centre d’atenció primària (CAP) ni confirmar el positiu amb cap prova més. Si no que cal utilitzar les vies de contacte telemàtiques per comunicar el resultat:

En totes les vies de contacte cal indicar la marca del test, i la data en què s’ha fet. També s’ha de reportar els contactes des de l’eina ContacteCovid.cat i recordar la importància de fer un bon aïllament a casa i no interrompre’l per fer cap tràmit o visita que pugui esperar, tampoc per posar-se la vacuna contra la covid-19. En cas de tenir cita, cal cancel·lar-la i tornar-la a programar per quan hagi finalitzat l’aïllament.

Des del Departament de Salut s’ha subratllat que aquesta nova via a través de les farmàcies adherides és un circuit excepcional per a un moment d’incidència molt alta, posat en marxa per facilitar la gestió de les persones positives i per descongestionar els centres de salut d’usuaris sense símptomes.

Més informació:

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.