Com contactar amb el teu CAP i fer altres gestions de salut

Si necessiteu fer qualsevol gestió amb el vostre centre d’atenció primària (CAP) sempre és millor contactar o demanar cita abans. Això facilita la gestió per part de l’equip per concretar el perfil professional que més s’adequa a la consulta i programar el tipus de visita que millor s’adapti a les necessitats de la persona. Hi ha també una sèrie de gestions i tràmits que poden realitzar-se a través de les eines digitals i no requereixen cap desplaçament posterior al centre.

Per poder contactar amb el vostre CAP ho podeu fer a través de 4 canals:

  • citasalut.gencat.cat. Es tracta del web de programació per motius que permet a la ciutadania detallar el motiu de la seva consulta per programar el tipus de visita i el perfil de professional més adient. També permet consultes i gestions administratives per evitar desplaçaments innecessaris.
  • La Meva Salut. És l’espai personal de salut digital que permet a la ciutadania relacionar-se de manera no presencial amb el Sistema de Salut de Catalunya. Aquesta eina té accés al web de programació per motius i totes les seves funcionalitats i a l‘eConsulta, que és una eina de comunicació entre ciutadania i el seu o la seva professional de referència d’atenció primària, que complementa l’atenció presencial. Permet enviar consultes en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu amb la possibilitat d’afegir fitxers.

    La Meva Salut també permet consultar informes mèdics, diagnòstics, el Pla de medicació vigent, les vacunes administrades o els resultats d’anàlisis clíniques, proves diagnòstiques i exploracions.
  • La central de trucades de l’Institut Català de la Salut: 93 326 89 01. Un canal telefònic per demanar cita prèvia i fer canvis o anul·lacions de cites ja programades. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres no festius, de 8 a 21 hores.
  • Al telèfon del vostre CAP, on us donaran la resposta més adequada a les vostres necessitats.
  • Per a qualsevol dubte o consulta fora de l’horari dels CAP, cal trucar al 061 Salut Respon, des d’on es poden realitzar alguns tràmits i resoldre problemes i dubtes de salut. Si és necessari, us adreçaran al centre de salut més adient o bé activaran els dispositius d’Atenció Continuada Domiciliària o del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). I si teniu una emergència o risc vital, cal trucar al 112. Estan operatius les 24 h, els 365 dies de l’any.

A banda de tots aquestes canals, recordeu que, en cas necessari, podeu desplaçar-vos presencialment al vostre CAP de referència.

Una vegada tingueu la cita i us heu de desplaçar al CAP, recordeu seguir les mesures bàsiques d’higiene i seguretat:

  • Arribeu a l’hora de la visita, no abans.
  • Veniu sense acompanyant (excepte en el cas de menors, embarassades, durant el postpart o persones amb dificultats funcionals). O, si és imprescindible, només amb una persona.
  • Respecteu la distància de seguretat d’almenys 1,5 metres
  • Porteu mascareta
  • Renteu-vos les mans.

La pandèmia de la COVID-19 ha obligat als CAP a reorganitzar-se per poder oferir una atenció segura i de qualitat a la ciutadania. Ha sigut també una oportunitat per consolidar la utilització de canals assistencials no presencials, que han augmentat la capacitat resolutiva de l’atenció primària.

Aquestes mesures tenen l’objectiu de millorar l’accessibilitat de la ciutadania als CAP amb una gestió de la demanda més eficaç, en la qual el paper del personal administratiu sanitari dels equips d’atenció primària és clau.

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Processos assitencials, Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.