Els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS ofereixen un programa d’actes saludables per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física

Professionals de dotze de centres d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS han organitzat una vintena d’activitats amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física, que se celebrarà el 6 d’abril. Durant tot l’any hi ha molts CAP que dirigeixen o col·laboren en programes de promoció de l’activitat física; no obstant, en aquesta data s’intensifiquen les propostes, que aquest any se celebren al llarg d’aquesta setmana i les properes, ja que el 6 d’abril és Dijous Sant.

Totes les iniciatives tenen l’objectiu de conscienciar la ciutadania, de qualsevol edat, sobre la importància de fer activitat física diària i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de benestar i per al manteniment i la millora de la salut i la prevenció de malalties.

En aquests darrers anys els hàbits de feina i oci han hagut de canviar per la pandèmia de la COVID-19, però això no ha de fomentar hàbits sedentaris. L’exercici afavoreix la prolongació de la vida i millora, a més, la qualitat, ja que aporta beneficis fisiològics, psicològics i socials. Les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre activitat física i hàbits saludables recomanen, entre d’altres, acumular 30 minuts d’activitat física diària en persones adultes i gent gran i 60 minuts en infants o adolescents.

Activitats guiades per professionals de la salut

Les caminades són un recurs habitual per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física pels importants beneficis que aporten a la salut i perquè persones d’edats diferents, amb condició física i estat de salut diversos, les poden dur a terme fàcilment. Per tot això, gairebé tots els CAP que han programat actes celebraran caminades, que serviran també per conèixer alguns racons simbòlics dels diversos barris i contribuiran a enfortir el teixit comunitari.

En aquest sentit, els sis CAP del Districte de Nou Barris (Chafarinas, Ciutat Meridiana, Guineueta, Rio de Janeiro, Roquetes-Canteres i Turó,  juntament amb el CIS Cotxeres) han tornat a unir esforços amb l’Ajuntament de Barcelona per celebrar aquesta efemèride amb activitats conjuntes. Els usuaris sortiran dels respectius centres fins a la Plaça Major de Nou Barris on s’ha programat una gran trobada per practicar txi-kung, coreografies musicals, dinamització esportiva i l’activitat ‘Mou-te per la memòria’, a càrrec de professionals del CAP Ciutat Meridiana.

Des del CAP Bordeta-Magòria arribaran fins a l’Estadi Olímpic i l’equip Encants del CAP Passeig de Maragall combinarà passejar amb història i urbanisme, ja que la passejada estarà guiada per l’arquitecte Gabriel Medina.

CAP Roger i CAP Sants han previst activitat física adaptada a persones grans i la Unitat de Rehabilitació del CAP Sant Andreu sortirà al carrer per impartir classes amb exercicis d’espatlla, d’extremitats inferiors i de sòl pelvià.

A totes aquestes activitats, s’hi poden afegir les iniciatives que programen habitualment els CAP dins la Promoció d’activitat física saludable, un projecte del Departament de Salut que treballa per difondre les recomanacions d’activitat física per a una bona salut, per aconseguir una població més activa.

Vint anys del Dia Mundial de l’Activitat Física

El Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra des de l’any 2002 a tot el món, enguany amb el lema “Gaudeix la vida, posa’t en marxa”. És una iniciativa conjunta entre la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) que, en el marc del projecte d’integració de SumaSalut a Catalunya, organitzen de manera conjunta els programes d’activitat física saludable, Atenció primària sense fum i Beveu menys.

Podeu publicar i seguir la campanya a xarxes socials amb les etiquetes: #DMAF2023, #PosatenMarxa i #SumaSalut

Advertisement

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada s'ha publicat en Professionals dels CAP, Promoció de la salut i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.