L’APBCN dona 500 bates gastades a centres educatius per a activitats de moda, d’art i de laboratori

L’Atenció Primària i a la Comunitat de Barcelona Ciutat (APBCN) ha donat ja 500 bates gastades a diferents centres educatius de la ciutat per a la seva reutilització en activitats de moda, artístiques i de laboratori, una iniciativa que permet reutilitzar materials que han finalitzat la seva vida útil en l’assistència sanitària i reduir la generació d’un residu tèxtil que fins ara es llençava com a rebuig.

L’any 2022 l’equip de Medi Ambient de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Tècnics de l’APBCN va començar a rebre peticions dels i de les professionals dels CAP sobre la destinació de les bates que no feien servir. Va ser aleshores quan va començar a buscar estratègies per reaprofitar o reciclar aquest material. La primera opció va ser donar-les als instituts de la ciutat perquè les utilitzessin, sobretot, en les assignatures de laboratori o a centres d’art i disseny perquè les usessin com a protectors en les activitats de pintura, on l’alumnat sol embrutar-se.

Noves creacions

Però l’Institut Anna Gironella, de Barcelona, els ha donat un ús diferent: serviran per fer una activitat creativa amb alumnes de Patronatge i Moda. El taller consisteix en una sessió de pensament de dissenyador (design thinking), una metodologia àgil d’aprenentatge que parteix de la premissa que tothom té un talent que cal fer aflorar i que es basa en la resolució de reptes. Olga Pulido és la cap d’estudis d’FP de l’Institut i mestra de Patronatge i Moda: “el repte és buscar una solució per donar una segona oportunitat a unes bates que han estat donades per l’ICS i han estat desproveïdes del logotip i, per tant, tenen un forat, i disposen d’un temps determinat per fer-ho”.

“Jo em dedico a l’upcycling, el reciclatge de teixits, i la meva idea era enfocar-ho de manera funcional, o sigui, crear una bata que puguis fer servir com a coixinet d’agulles i que tingui un cinturó d’eines, com el que porten les perruqueres o els fusters”, explica l’alumna Clara Tous. En canvi, la seva companya Tori Volldoriola ha inclòs en el projecte un disseny més visual i artístic que recrea un cirerer japonès, sakura. Aquests dissenys creatius serviran com a bates de treball per a futurs alumnes del centre, creant així un material comunitari que s’anirà reaprofitant cada any.

Des de l’any 2022, l’APBCN ha cedit prop de 500 bates a diferents instituts i continua cedint aquest material per ser reutilitzat i evitar el residu tèxtil al medi ambient, en una clara aposta per reduir residus i intentar donar una segona vida al màxim de materials possibles. És una acció més en l’estratègia de sostenibilitat de l’ICS, dirigida a circularitzar tants residus com sigui possible evitant que acabin en abocadors i incineradores.

#ICSverds
Els beneficis d’aquesta iniciativa s’han difós a través de l’#ICSverds, una iniciativa impulsada des de l’equip de Medi Ambient de l’Institut Català de la Salut (ICS) que posa en valor diferents activitats en marxa a tot el territori en la línia de la mobilitat sostenible, les energies renovables, l’estalvi energètic i la gestió de residus.

Des de la posada en marxa de la iniciativa d’#ICSverds, professionals de l’APBCN han participat en la difusió de vuit projectes. Els altres set són els següents:

– La Fira de Barcelona dona una segona vida als taps de les vacunes en benefici de les persones amb paràlisi cerebral.

– L’APBCN dona un centenar de negatoscopis a escoles, que les fan servir com a taules de llum, amb la participació d’onze centres d’atenció primària de l’APBCN.

La substitució del paper llitera als serveis de Rehabilitació de l’ICS, amb els serveis de rehabilitació del CAP Drassanes i del CAP Sant Andreu.

– La certificació de qualitat ambiental europea (EMAS), amb 15 centres acreditats de l’APBCN.

– La reducció del consum de gots de plàstic, amb el CAP Guinardó.

– El projecte de sostenibilitat basat en la reducció del consum de paper, de les cues de pacients i de soroll als centres, amb els CAP Montcada i Reixac i Les Indianes.

– La iniciativa per donar una segona vida als acumuladors tèrmics que es fan servir a l’APBCN per al transport de les vacunes i alguns medicaments i que ha estat liderada per la tècnica de medi ambient de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Tècnics, Núria Moré.

Advertisement

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Campanyes solidàries, Professionals dels CAP. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.