Salut activa el Pla d’actuació per prevenir els efectes de la calor per primera vegada en un mes d’abril

El Departament de Salut ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), dotat amb 10 M€. És la primera vegada que Salut activa el Pla en un mes d’abril, ja que habitualment la fase 1 s’activava el 15 de juny, si bé es començava a preparar al voltant del mes de maig. El conseller de Salut, Manel Balcells ha anunciat que “el sistema s’ha preparat més aviat per poder fer front als episodis primerencs d’altes temperatures, no habituals per l’època, amb totes les mesures preventives, especialment cap als més vulnerables”.

Els proveïdors sanitaris, tant de l’àmbit hospitalari com de la primària han rebut les instruccions precises per fer la detecció dels pacients vulnerables i les recomanacions també per a tot el conjunt de la població. A més, es farà una vigilància de la situació meteorològica per tal d’activar les fases d’alerta quan sigui necessari. També es farà un seguiment de l’excés de mortalitat així com dels esdeveniments destacats dins del sistema sanitari.

Prevenir els efectes adversos associats a la calor

Salut han destacat que és molt important prevenir els efectes adversos associats a la calor, especialment, entre les persones més vulnerables, com serien, per exemple, la gent gran, les persones amb malalties cròniques, els nadons o els treballadors exposats a ambients calorosos. En aquest sentit, per prevenir-los, cal recordar els següents consells:

– Protegir-se del sol i la calor:

 1. Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
 2. Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
 3. Estigueu-vos a les estances més fresques.
 4. Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat, ventalls) per refrescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor, o com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, biblioteques…).
 5. Refresqueu-vos sovint amb tovalloles mullades amb aigua.
 6. Al carrer, eviteu el sol directe amb una gorra o barret.
 7. Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 8. Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 9. Porteu aigua i beveu-ne sovint.
 10. Vigileu amb els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants o a persones fràgils amb les finestres tancades.

– Reduir l’activitat física a les hores de més calor:

 1. Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
 2. Reduïu les activitats intenses.

– Beure força aigua i vigilar l’alimentació:

 1. Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set.
 2. No prengueu begudes alcohòliques.
 3. Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.


– Ajudar els altres:

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola:

 1. Mireu de visitar-los un cop al dia.
 2. Ajudeu-los a seguir aquests consells.
 3. Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Davant de qualsevol dubte o incidència, es recomana utilitzar els mecanismes habituals per a sol·licitar suport assistencial: el 061, els serveis d’urgències i d’atenció primària.

Més informació sobre el POCS
El Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) a Catalunya és un pla estacional, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i el Servei Català de la Salut i compta amb la participació de més d’una quinzena d’entitats.

Informació relacionada:

Advertisement

Quant a @apicsbcn

Informació dels CAP de Barcelona ciutat de l'Institut Català de la Salut
Aquesta entrada ha esta publicada en Promoció de la salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.