
La Unitat Docent Multiprofessional de l’Atenció Familiar i Comunitària de Barcelona Ciutat de l’ICS ha celebrat la 14a Jornada de Recerca per a Residents el 16 de maig, al Centre Cívic La Sedeta, on s’han exposat els projectes d’investigació que han treballat els i les residents de medicina i d’infermeria i que suposa l’últim pas abans d’assolir l’especialitat.
El primer premi ha sigut per a l’estudi de residents de medicina dels CAP La Mina i La Pau Salut mental i factors associats en els adults joves de dos barris perifèrics de Barcelona després de la pandèmia per COVID-19. Mentre que el segon premi s’ha atorgat a l’estudi Sobrecàrrega en persones cuidadores informals de persones ateses al domicili per atenció primària durant la pandèmia, desenvolupat per residents d’infermeria dels CAP Bon Pastor, El Carmel, La Mina i Poblenou.
La jornada també ha suposat el comiat de 55 metges i metgesses que ja són especialistes en atenció familiar i comunitària després de quatre anys de residència. Per segon any consecutiu, no coincideix amb el comiat dels i de les residents d’infermeria, ja que compliran els dos anys de formació al mes de juny, moment en què la Unitat Docent també celebrarà el seu comiat.
El gerent de l’Atenció Primària i a la Comunitat de Barcelona Ciutat (APBCN), Ricard Riel, ha recordat haver viscut aquesta jornada “com a resident, com a tutor i ara com a gestor i la visc molt especialment perquè és el tancament d’una etapa on esperem haver sabut transmetre l’essència de la professió”.
Per la seva part, el cap de l’Àrea de Docència, Formació i Recerca l’APBCN, Xavier Mundet, ha definit l’atenció familiar i comunitària com “la millor especialitat, perquè la sanitat està en un procés molt tecnològic, però continua essent essencial la relació amb el pacient, i per això tenim molt futur”.
La jornada ha comptat amb la conferència de la metgessa de família i comunitària Blanca de Gispert sobre gènere i salut on ha exposat temes com els estereotips de gènere, la divisió sexual del treball, la crisi de les cures o la medicina androcèntrica.
Conclusions de 10 projectes de recerca
A continuació s’han presentat 10 treballs de recerca on ha sigut protagonista la pandèmia de la COVID-19, com és el cas dels dos projectes premiats. Però també han tractat sobre la barrera idiomàtica a la consulta, el coneixement i opinió de pacients amb prescripció de benzodiazepines, la hiperfreqüentació, el perfil hepàtic analític alterat, els factors de risc cardiovasculars, el cribratge de VIH, l’ecografia i la cura en ambient humit.
Aquesta edició s’han introduït canvis en els reconeixements, de manera que s’han atorgat un primer i un segon premi, guardonats amb 600 euros, que van destinats a les despeses de publicació dels projectes en revistes científiques d’accés obert.
Entre les conclusions dels projectes guanyadors, en el cas del primer premi troba entre la població adulta jove d’aquests barris una alta prevalença de símptomes d’ansietat-depressió, especialment en persones diagnosticades abans de la pandèmia. El segon treball determina que les cuidadores de persones ateses al domicili durant la pandèmia mostraven més sobrecàrrega per l’aïllament i la incertesa que per l’empitjorament de l’estat de salut dels pacients.
Abans de l’entrega dels premis s’han presentat la beca XB dirigida a professionals que han acabat recentment la residència. El metge de família i comunitària Joan de Montserrat, que va finalitzar la residència l’any 2022 al CAP La Mina i que està gaudint d’aquesta beca, ha animat a presentar-se a la convocatòria: “La recerca en atenció primària és important perquè és la base de la pràctica clínica, fomenta la creativitat i l’esperit crític i potencia la qualitat”.
El responsable de la Unitat de Suport a la Recerca de l’APBCN, Miguel Ángel Muñoz, també ha convidat els i les residents al camp de la investigació: “Tenim moltes possibilitats en recerca perquè pugueu col·laborar, aprendre, fer-vos preguntes i qüestionar-vos moltes coses. I nosaltres estem per ajudar-vos”.
Moments emotius
Els moments més emotius de la jornada s’han viscut amb el comiat dels i de les residents de medicina, que ha consistit en la lectura d’un escrit que ha recollit tota mena de moments i records i un missatge: “No perdeu mai la vostra essència”. També s’han entregat els diplomes, s’ha emès un vídeo amb imatges d’aquests quatre anys de residència i la foto final de la promoció 2019-2023.
“Durant aquests 4 anys han canviat coses, vosaltres heu ajudat a construir-ne de noves i estem orgullosos de la vostra professionalitat i la vostra vocació de servei”: ha conclòs Judit Pertíñez, cap d’estudis de la Unitat Docent.
Enllaços relacionats
– Programa de la 14a Jornada de Recerca per a Residents de la Unitat Docent
– Seguiu la jornada a través de Twitter
– Vídeo-resum de la jornada
– Galeria d’imatges de la jornada