30/01/2017 Nota de premsa

Els residents de medicina i d’infermeria familiar i comunitària de Barcelona ciutat mostren la salut de les persones fotografiant-les en l’entorn on viuen

  • Per segon any consecutiu, joves residents de nou centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona ciutat de l’ICS han recollit imatges de les persones a qui atenen: dels seus hàbits de vida, del seu context urbà, social i familiar, i de les circumstàncies de l’entorn on viuen
  • La Unitat Docent de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat ha organitzat per a aquests residents el segon concurs fotogràfic, en què el criteri per valorar la millor imatge és la seva capacitat de reflectir l’estat de salut de la població o algun dels determinants socials de la salut
Foto guanyadora del 2n Concurs de Residents de l'atenció primària de Barcelona ciutat de l'ICS

Foto guanyadora del 2n Concurs de Residents de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS: CAP El Clot

33 residents de primer any de medicina i d’infermeria de família i comunitària de nou CAP de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat han participat en el 2n Concurs a la millor fotografia de salut comunitària, organitzat per la Unitat Docent de la institució. Del total de disset fotografies participants, la imatge guanyadora és la dels residents del CAP El Clot, del districte de Sant Martí de Barcelona. Es tracta d’una imatge d’una senyora d’edat avançada que fa exercici al gimnàs a l’aire lliure que hi ha al parc del Clot de la Mel.

La guanyadora s’ha imposat a les fotografies dels residents del CAP Montcada i Reixac, que han quedat en segona posició —la mateixa de l’any passat—, i a la del grup del CAP La Mina, que ha ocupat la tercera —també com en l’anterior edició del concurs. Altres residents participants han estat dels CAP Doctor Carles Ribas, Doctor Lluís Sayé, Drassanes, La Marina, La Pau i Poblenou.

D’aquesta manera, la convocatòria d’enguany ha augmentat en nombre la participació a tots els nivells respecte a la primera edició del concurs, en què van participar 25 residents de set CAP, amb un total de dotze fotografies.

Les fotografies participants en aquest segon concurs es van prendre en el marc de la formació “Atenció comunitària: taller d’anàlisi de la situació de salut de la població de l’àrea bàsica de salut (ABS)”, que es va impartir entre el juny i el desembre de 2016. El criteri fonamental que ha tingut en compte el jurat per seleccionar la imatge guanyadora, més enllà de l’estètica o de la tècnica fotogràfica, ha estat la capacitat de reflectir l’estat de salut de la població o qualsevol dels seus determinants de salut.

És imprescindible tenir en compte que s’estima que un 80% dels determinants de la salut són de fora del sistema sanitari; és a dir, que tenen a veure amb les condicions de vida de la persona, l’alimentació, els estils de vida, els factors mediambientals o l’accés a l’educació, entre d’altres.

Fotografies com a eina documental del ‘passeig comunitari de salut’

La participació en el Concurs era opcional per als assistents al taller, però aquesta formació considerava la fotografia com una eina d’aprenentatge actiu. Durant el denominat ‘passeig comunitari’ de cada grup de residents per l’àrea bàsica de salut a què està assignat aquell CAP, els residents havien de documentar amb fotografies les entrevistes a persones destacades de la zona i les visites a llocs clau, sempre amb una visió qualitativa dels determinants que condicionen la salut de la població del barri.

Més endavant, completaven aquesta informació visual i viscuda amb dades quantitatives de la salut de la població del barri, amb la qual cosa aconseguien redactar uns informes que s’allunyaven de la simple teoria i que es corresponen més amb la realitat de la salut de la població a qui atenen.

Barcelona, 30 de gener de 2017


Més informació:

Anuncis