Activitats programades als CAP de Barcelona

Activitats per a adults

Taller per a persones amb diabetis 
Informar, educar i fomentar la interacció entre persones adultes amb diagnòstic de diabetis mellitus tipus 2.

Programa Pacient Expert
Té l’objectiu de potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de les persones que tenen una malaltia crònica.

Taller d’inhaladors
Amb aquestes sessions grupals es pretén aportar uns coneixements bàsics sobre l’afectació bronquial, la importància de fer el tractament i del bon ús dels inhaladors en els tractaments de MPOC i asma per evitar les crisis.

Activa’t a la tercera edat
Aquesta activitat s’adreça a persones de més de 60 anys perquè es mantinguin actius i per millorar la seva mobilitat i la seva seguretat.

Curs de Mindfullness
Dirigit a persones amb problemes d’ansietat i/o estrès per tal de millorar el seu benestar emocional. El Mindfulness es pot traduir com a consciència o atenció plena i significa estar atent d’una manera determinada: al moment present, de forma intencionada, sense jutjar i evitant reaccionar de forma impulsiva.

Grup de deshabituació del tabac
Es proporcionen tècniques conductuals per deixar de fumar i obtenir suport dels altres participants.

Taller de memòria
Activitats perquè les persones amb problemes de memòria aprenguin a distingir els símptomes i tècniques per exercitar-la.

Taller d’activitat física
Es creen hàbits saludables d’activitat física. Practicar activitat física de manera habitual disminueix l’estrès, l’ansietat, la depressió, millora la salut mental i és una eina de prevenció i control de malalties.

Taller d’iniciació a la marxa nòrdica
Grups d’unes 15 persones realitzen un total de sis sessions amb periodicitat setmanal, d’entre una hora i mitja i dues hores de duració, en les quals es realitzen escalfaments i estiraments, a més de l’itinerari amb bastons. Els tallers estan guiats per professionals sanitaris amb formació acreditada, que els desenvolupen en un entorn de salut i que entreguen documentació perquè els usuaris puguin continuar amb la pràctica una vegada finalitzi l’activitat.

Tallers d’alimentació saludable
La incorporació de dietistes-nutricionistes als CAP des de l’any 2021 ha suposat un increment en l’oferta d’activitats dirigides a l’abordatge de l’obesitat i a adquirir bons hàbits i seguir una alimentació saludable.

Tallers sobre benestar emocional comunitari
Amb la incorporació als CAP dels referents de benestar emocional comunitari (Rbec) l’any 2021 s’ha intensificat l’organització de diverses activitats relacionades amb la gestió de les emocions, l’estimulació cognitiva o l’autoestima dirigides a col·lectius específics o a la població en general per oferir eines i estratègies per abordar l’ansietat i el malestar emocional que pot sorgir en el dia a dia, associades a la dificultat d’adaptació al canvis personals o socials. Aquestes activitats es desenvolupen en format xerrada, taller, grup de treball o en altres formats com caminades, grups de teatre o sessions de cinefòrum. Consulta al teu CAP quines s’organitzen.


Activitats de pediatria 

Ja tenim un fill
Adreçat famílies amb nadons fins als 9 mesos, fins un màxim de 12 famílies. Taller per instaurar hàbits saludables per a la criança dels infants i enfortir el vincle familiar.

Massatge infantil
Taller per afavorir el vincle familiar mitjançant el tacte, utilitzant el massatge infantil com a eina per fomentar la comunicació afectiva.

Taller d’alimentació infantil
Taller dirigit a les persones cuidadores dels infants per aprendre a preparar aliments saludables i equil·librats, o com introduir alimentació complementària en nadons.

Taller d’alletament matern
La lactància materna és la millor manera de garantir un desenvolupament satisfactori dels infants però moltes vegades s’abandona per una tècnica inadequada i els problemes que se’n deriven.

Taller de primers auxilis
Com actuar davant de l’ennuegament, ofegament, convulsions febrils, intoxicacions, traumatismes al cap, espasmes del plor, ferides, epistaxi, cremades i picadures.

Taller Cuinem sense cuina
Aquesta activitat dels professionals del CAPIBE ofereix opcions d’alimentació saludable sense necessitat de fer servir els fogons. Les famílies aprenen receptes saludables i amb aliments a preu assequible seguint recomanacions de la Fundació Alícia. També es revisa la història clínica dels infants i es fa una valoració antropomètrica.


Activitats de l’ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva)

Tarda Jove
És un servei per a joves menors de 25 anys que proporciona orientació i assessorament sobre sexualitat, mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual, etc. S’hi pot anar individualment, en parella o en grup dins els horaris establerts. Atenció confidencial i gratuïta. Consulta els centres que ofereixen aquest servei i els horaris.

Preparació al part i al post-part
Grups per a pares i mares en tots els centres amb servei d’ASSIR, consulta quins són al blog de l’ASSIR o pregunta al taulell del teu centre o a la teva llevadora.

Canviem-ho
Grups per a futurs pares per millorar la seva implicació des de l’embaràs i també per la resolució de dubtes o inquietuds. Per a més informació consulteu aquesta entrada del blog de l’ASSIR. Per fer la inscripció pregunteu a la vostra llevadora o envieu un mail a canviem-ho@bcn.cat

Trànsit
Servei d’informació i assessorament de la salut per a persones trans*. Per a més informació envieu un mail a transit.bcn.ics@gencat.cat

Actualitzat el 29 de setembre de 2022