Activitats programades als CAP de Barcelona

Suspensió de les activitats de promoció de la salut i salut comunitària per la pandèmia de la covid-19

Com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19 i l’aplicació de mesures per evitar els contagis, el març de 2020 es van aturar les activitats i taller que programaven els CAP com a resposta a les necessitats que es detecten en la població assignada. Progressivament, algunes d’aquestes activitats s’estan reprenent i podeu consultar-les a la pàgina del vostre centre i a Twitter, al compte de l’@apicsbcn o cercant l’etiqueta dels vostre CAP (per exemple, #CAPBesòs). Per a més informació o inscripcions, pregunteu als professionals del centre.


Activitats habituals als CAP abans de la pandèmia de la covid-19

Activitats per a adults

Taller per a persones amb diabetis 
Informar, educar i fomentar la interacció entre persones adultes amb diagnòstic de diabetis mellitus tipus 2.

Programa Pacient Expert
Té l’objectiu de potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de les persones que tenen una malaltia crònica.

Taller d’inhaladors
Amb aquestes sessions grupals es pretén aportar uns coneixements bàsics sobre l’afectació bronquial, la importància de fer el tractament i del bon ús dels inhaladors en els tractaments de MPOC i asma per evitar les crisis.

Activa’t a la tercera edat
Aquesta activitat s’adreça a persones de més de 60 anys perquè es mantinguin actius i per millorar la seva mobilitat i la seva seguretat.

Grup psicoeducatiu d’ansietat
Aquests grups estan dirigits a persones amb problemes d’ansietat i de depressió associades a la dificultat d’adaptació al canvis personals o socials.

Curs de Mindfullness
Dirigit a persones amb problemes d’ansietat i/o estrès per tal de millorar el seu benestar emocional. El Mindfulness es pot traduir com a consciència o atenció plena i significa estar atent d’una manera determinada: al moment present, de forma intencionada, sense jutjar i evitant reaccionar de forma impulsiva.

Grup de deshabituació del tabac
Es proporcionen tècniques conductuals per deixar de fumar i obtenir suport dels altres participants.

Taller de memòria
Activitats perquè les persones amb problemes de memòria aprenguin a distingir els símptomes i tècniques per exercitar-la.

Taller d’activitat física
Es creen hàbits saludables d’activitat física. Practicar activitat física de manera habitual disminueix l’estrès, l’ansietat, la depressió, millora la salut mental i és una eina de prevenció i control de malalties.

Taller d’iniciació a la marxa nòrdica
Grups d’unes 15 persones realitzen un total de sis sessions amb periodicitat setmanal, d’entre una hora i mitja i dues hores de duració, en les quals es realitzen escalfaments i estiraments, a més de l’itinerari amb bastons. Els tallers estan guiats per professionals sanitaris amb formació acreditada, que els desenvolupen en un entorn de salut i que entreguen documentació perquè els usuaris puguin continuar amb la pràctica una vegada finalitzi l’activitat.


Activitats de pediatria 

Ja tenim un fill
Adreçat famílies amb nadons fins als 9 mesos, fins un màxim de 12 famílies. Taller per instaurar hàbits saludables per a la criança dels infants i enfortir el vincle familiar.

Massatge infantil
Taller per afavorir el vincle familiar mitjançant el tacte, utilitzant el massatge infantil com a eina per fomentar la comunicació afectiva.

Taller d’alimentació infantil
Taller dirigit a les persones cuidadores dels infants per aprendre a preparar aliments saludables i equil·librats.

Taller d’alletament matern
La lactància materna és la millor manera de garantir un desenvolupament satisfactori dels infants però moltes vegades s’abandona per una tècnica inadequada i els problemes que se’n deriven.

Taller de primers auxilis
Com actuar davant de l’ennuegament, ofegament, convulsions febrils, intoxicacions, traumatismes al cap, espasmes del plor, ferides, epistaxi, cremades i picadures.

Taller Cuinem sense cuina
Aquesta activitat dels professionals del CAPIBE ofereix opcions d’alimentació saludable sense necessitat de fer servir els fogons. Les famílies aprenen receptes saludables i amb aliments a preu assequible seguint recomanacions de la Fundació Alícia. També es revisa la història clínica dels infants i es fa una valoració antropomètrica.


Activitats de l’ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva)

Tarda Jove
És un servei per a joves menors de 25 anys que proporciona orientació i assessorament sobre sexualitat, mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual, etc. S’hi pot anar individualment, en parella o en grup dins els horaris establerts. Atenció confidencial i gratuïta. Consulta els centres que ofereixen aquest servei i els horaris.

Preparació al part i al post-part
Grups per a pares i mares en tots els centres amb servei d’ASSIR, consulta quins són al blog de l’ASSIR o pregunta al taulell del teu centre o a la teva llevadora.

Canviem-ho
Grups per a futurs pares per millorar la seva implicació des de l’embaràs i també per la resolució de dubtes o inquietuds. Per a més informació consulteu aquesta entrada del blog de l’ASSIR. Per fer la inscripció pregunteu a la vostra llevadora o envieu un mail a canviem-ho@bcn.cat

Trànsit
Servei d’informació i assessorament de la salut per a persones trans*. Per a més informació envieu un mail a transit.bcn.ics@gencat.cat

Actualitzat el 10 de juny de 2021