CAP Casernes

Activitats anteriors de l’EAP Casernes


Taller de memòria

tallers de memoria, CAP Barcelona ciutat

La pèrdua de memòria és una de les preocupacions més freqüents en persones de més de 60 anys. Per això, dues infermeres del CAP Casernes han organitzat un taller de memòria. Els primers 15 minuts es facilitaran aspectes teòrics sobre el funcionament de la memòria, s’explicaran les causes que poden afectar a la cognició i es resoldran els dubtes que plantegin els participants.

En cada sessió es donaran lectures que hauran de treballar a casa per comentar a la sessió següent i es passaran preguntes per valorar què han retingut de la lectura proposada. Sempre seran lectures sobre temes de salut (l’insomni, la dieta equilibrada, etc.)

 

 • Objectius del Taller de memòria: 10 sessions de 90 minuts setmanals

Preservar l’autonomia de la persona utilitzant els seus recursos
Augmentar la qualitat de vida dels usuaris

 • Objectius cognitius:

Millorar el rendiment de la memòria en persones grans
Informar sobre el funcionament de la memòria
Modificar creences errònies sobre la memòria
Detectar deterioraments cognitius

 • Objectius emocionals

Reduir l’ansietat que provoquen els oblits
Augmentar l’autoestima de la persona

 • Objectius Socials

Afavorir la comunicació entre els participants

 • Objectius Instrumentals

Transferir els mecanismes activats durant les sessions a les activitats de la vida diària

Criteris d’inclusió: taller dirigit a persones majors de 65 anys amb problemes de memòria
Número d’assistents: Màxim 15 persones
A càrrec de dues infermeres del l’CAP Casernes
Data: del 19 de febrer 2016 al 29 d’abril
Horari: de 16 h  a 17.30 h
Lloc: Aules d’educació sanitària del CAP Casernes

Proves prèvies i posteriors a l’activitat:

 • MEC (Mini Examen Cognoscitiu) de Lobo: es tracta d’un test per detectar demències i per fer el seguiment de l’evolució.
 • Test de Goldberg: prova per detectar la depressió i l’ansietat
 • Escala Euroqol-5D: per avaluar la qualitat de vida dels pacients

Més informació sobre els tallers de memòria


VI Setmana del cribratge d’alcohol

Amb l’objectiu de sensibilitzar els professionals i la ciutadania sobre els problemes que ocasiona un consum de risc d’alcohol la setmana del 9 al 15 de novembre se celebra la VI Setmana del cribratge d’alcohol.

 • Taula informativa on es realitzarà cribatge del consum d’alcohol i es donarà consell individualitzat, a càrrec de Cristina Ligero.
  Entrada del CAP Casernes, 10 i 12 de novembre
 • Qüestionari de cribatge amb el test AUDIT de consum d’alcohol i consell personalitzat.
  A les consultes del CAP Casernes, del 9 al 13 de novembre

Espai cuidador

Els cuidadors dels pacients, parcial o totalment dependents, sovint deixen de costat el seuespai d’autocura i de lleure, cosa que incideix en la seva salut física i psíquica. Sovint també deixen de relacionar-se i deixen de gaudir les vivències i experiències plaents que donen un altre sentit a la vida.

L’educació sanitària del cuidador el fa més capaç de prevenir la malaltia de la persona de qui té cura i, també, el permet identificar i detectar els signes i símptomes d’alarma de manera precoç. La qual cosa no només beneficia el malalt, sinó també el seu cuidador, perquè com més s’agreugi la malaltia més sobrecàrrega suposa per a ell.

Els grups tenen com a objectiu el coneixement de persones amb una mateixa problemàtica que, des de les seves experiències viscudes, s’ofereixen suport i s’enriqueixen mútuament. Perquè la comunicació sigui fluïda només hi ha 15 persones per grup en sessions quinzenals de 90 minuts. Els primers 30 minuts els professionals exposen un tema d’interès per al grup, i els 60 minuts restants els professionals fan només de moderadors i les experiències dels assistents són les protagonistes de la sessió.

Objectius:  

– Conèixer les necessitats dels cuidadors informals dels pacients dependents o parcialment dependents.

– Oferir informació sanitària i social als cuidadors informals dels pacients dependents o parcialment dependents del nostre entorn comunitari.

– Crear un Grup d’Ajuda Mutua (GAM) de cuidadors  informals de pacients dependents o parcialment dependents que pugui autogestionar-se de manera autònoma en el temps.

Professionals:
Infermera Gestora de Casos del CAP Casernes (Helena Laorden)
Treballadora Social del CAP Casernes (Maite Cantero)
Infermeres  del CAP Casernes (Miriam Artal i Cristina Santiago)

Dates: del 3 de juny 2015 al 21 d’octubre 2015
(3 i 17 de juny, 1, 15 i 29 de juliol, 12 d’agost, 2, 16 i 30 de septembre, 7 i 21 d’octubre
Hora: de 17 a 18.30 h
Lloc: Casal de Gent Gran Mossen Clapés


“Sessió sobre el bon tracte”

Sessió de treball per a sensibilitzar a les persones grans i a la ciutadania en general sobre els drets i llibertats de les persones grans.
Data: 6 d’octubre 2015
Hora: d’11 a 12 h
Lloc: CAP Casernes
Adreça: C. Fernando Pessoa, 47-51
Entrada lliure, no cal reservar

Aquesta activitat s’emmarca dins la Setmana de la Gent Gran del projecte RADARS al barri de Sant Andreu. Consulteu el programa d’activitats complet i gaudiu d’un munt d’activitats molt interessants com risoteràpia, xerrades de salut, cinema, chi kung, i molt més!


Xerrada:
“Malaltia de l’Alzheimer: avancem junts”

La xerrada, amb una durada de 90 minuts, serà impartida per treballadors de l’EAP Casernes amb diferents perfils professionals: un metge de família, una treballadora social i una infermera de gestió de casos.

La malaltia de l’Alzheimer representa una de les patologies degeneratives més prevalent. Una creixent evidència indica que factors de risc com la diabetis, l’obesitat, la hipertensió i la hipercolesterolèmia poden influir molt directament en l’Alzheimer i altres tipus de demències.

La difusió de la malaltia d’Alzheimer així com la sensibilització de la comunitat vers aquesta síndrome son intervencions imprescindibles que ens faran avançar en la prevenció i el coneixement  de la malaltia, en l’atenció als pacients  i en el suport i recolzament dels seus cuidadors.

Els professionals del CAP Casernes, en el marc del Dia Mundial del Alzheimer, volen impulsar entre la comunitat del barri uns hàbits de vida saludables que minimitzin el risc de demència, així com l’abordatge integral de la malaltia des d’una vessant multidisciplinar.

Poden assistir totes  les persones adultes interessades per la malaltia d’Alzheimer.
La capacitat de la sala està limitada a un aforament de 35 places, es recomana demanar informació prèvia al taulell de la 1a planta del CAP.

Conferenciants: Dra. Carrillo, Maite Cantero i Helena Laorden.
Data: 5 d’octubre 2015 (2a edició)
Horari: de 18h  a 19.30 h
Lloc: CAP Casernes Planta -1 (les persones interessades es poden adreçar al taulell de la 1ª planta del mateix CAP)

Anuncis