CAP Chafarinas

C. de Chafarinas, 2-8
Programar visita 93 326 89 01 / o per Internet
Dubtes o consells de salut no urgents al 061 Cat SalutRespon
Twitter #CAPChafarinas 
Galeria d’imatges


Jornada formativa en tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP)

Cartell de la Jornada formativa en tècniques de reanimació cardiopulmunar (RCP) al CAP Chafarinas 2017El 16 d’octubre de 2017, amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació sobre l’Aturada Cardíaca, el CAP Chafarinas acull una jornada formativa en tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP).

L’activitat comença a les 10 hores amb una taula informativa a càrrec de professionals sanitaris per resoldre dubtes sobre la mort sobtada d’origen cardiorespiratori. Després, a les 12 hores, un taller d’RCP ensenyarà a fer tècniques de compressions cardíaques amb maniquins.

La jornada està oberta a tota la ciutadania interessada, i no només als usuaris de referència del CAP Chafarinas, ja que l’objectiu és la iniciació en aquesta formació del major nombre possible de persones. Actualment s’estima que un 10% de la població sap com actuar davant d’una aturada cardíaca, però organitzacions internacionals recomanen que almenys un 20% estigui formada en tècniques d’RCP.

La importància de reconèixer una aturada cardíaca per iniciar immediatament maniobres d’RCP tenen a veure amb un problema de salut que causa més de 350.000 morts cada any a Europa (unes 2.000 anuals a Catalunya). De totes elles, el 80 % són presenciades per altres persones al produir-se en un entorn familiar, laboral o en la via pública.

Les maniobres d’RCP i l’ús dels aparells desfibril·ladors automatitzats (DEA) abans de 3 minuts de l’aturada cardíaca són determinants per millorar la supervivència i reduir les seqüeles neurològiques.

Enquesta a tots els CAP de l’Àmbit del 16 al 22 de’octubre
De fet, durant la setmana del 16 al 22 d’octubre de 2017 tots els CAP de l’Àmbit rebran una enquesta per distribuir a professionals i usuaris amb la intenció de sondejar quin és el grau de coneixement de la ciutadania en la mort sobtada i les actituds davant d’una aturada cardiorespiratòria.


Aparicions als mitjans de comunicació

28/05/2017
El Diari de la Sanitat. 
Trinitat Nova: quan la salut va més enllà de les parets de l’ambulatori


L’EAP Chafarinas col·labora en la formació d’estudiants d’infermeria pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron

Professionals del CAP Chafarinas  han realitzat una sessió teòrico-pràctica, de 2 hores de durada, sobre massatge infantil a les 6 infermeres residents de primer any de pediatria de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. La sessió ha anat a càrrec de Ma José Pujol Abanades, infermera de pediatria i formadora de massatge infantil.

El massatge infantil són més que carícies, amb una tècnica adequada es pot potenciar la relació afectiva del nadó i l’adult i,  segons la bibliografia, augmenta la confiança i la seguretat parental. Per això, aquests coneixements són necessaris en la pràctica diària de les cures prenatals.

A més, de ser un moment lúdic, el massatge aporta beneficis per al petit com la disminució de còlics, ajuda a la regulació del sistema digestiu, fomenta el somni i el descans, la maduració del sistema neurològic, l’eliminació de secrecions bronquials, enforteix el sistema immunitari, i al afavorir la secreció d’endorfines, proporcionem felicitat.

És important que les infermeres interines residents (IIR) de pediatria integrin i difonguin el massatge infantil en la seva pràctica assistencial perquè estaran afavorint el coneixement entre bebès i els seus cuidadors i, a més, difondran la nutrició afectiva.

El CAP Chafarinas és un dels centres docents que forma i col·labora en la formació de professionals sanitaris i no sanitaris de pregrau i postgrau. Es tracta d’un equip de professionals compromès amb la població que atén dels barris de Trinitat Nova i Prosperitat de la ciutat de Barcelona, i amb una tradició assistencial i docent amb més de 20 anys de trajectòria.


Setmana “Veus el que beus”

Amb motiu del Dia Sense Alcohol del 15 de novembre de 2016

Programa d’activitats:
Amb l’objectiu d’augmentar la sensibilització de la ciutadania envers el consum de l’alcohol s’han establert lligams entre els diferents integrants del Pla Comunitari de Trinitat Nova per augmentar la difusió i l’impacte de les activitats que s’han organitzat

 Al CAP Chafarinas

 • Qüestionari de cribatge de consum d’alcohol i consell personalitzat
  A la planta baixa del CAP Chafarinas, 15 de novembre
 • Taller sobre begudes/còctels saludables 0,0%. Els professionals del CAP ensenyaran receptes de begudes sense alcohol.
  Dijous 17, d’11 h a 13 hores

A la Casa de l’Aigua

 • Cine-fòrum 
  Dijous 15, a les 19 h: Amy. La chica detrás del nombre
  Amb la col·laboració de personal sanitari de l’EAP Chafarinas i del CAS, així com participació d’altres serveis del Pla Comunitari
 • Taula rodona “Alcohol i lesions” on es parlarà dels efectes negatius de l’alcohol en la nostra salut.
  Dijous 17, de 19 h a 20.30 hores
A càrrec dels educadors socials del programa “A Partir del Carrer”, Serveis Socials Roquetes i Trinitat Nova, Equip de Salut Comunitària Nou Barris – Direcció de Promoció de la Salut-ASPB, i personal sanitari de l’EAP Chafarinas.
Activitats organitzades per: Referent del programa “Beveu Menys” de l’Agència de Salut Pública i de l’EAP Chafarinas. Pla Comunitari de Trinitat Nova.   

Més informació:

http://www.beveumenys.cat


Mira’t el peus, taller destinat a persones amb diabetis 

Al CAP Chafarinas es programen tallers destinats a persones amb diabetis tots el dimarts, per a més informació pregunteu a la vostra infermera

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, el 14 de novembre, dues infermeres de l’equip han realitzat una xerrada per tenir cura del peu diabètic, destinada a prevenir les complicacions d’aquesta síndrome i dins la Jornada ‘Mira’t als Peus’ que es realitza per segon any consecutiu a alguns CAP de Barcelona ciutat de l’iCS.

A la xerrada han participat 19 homes i 21 dones amb edats compreses entre els 55 i els 88 anys. Tots ells residents als barris de la zona de muntanya de la ciutat i usuaris dels CAP Bon Pastor, Casernes, el Carmel, Ciutat Meridiana, Guineueta, Horta, Montcada i Reixach, Roquetes-Canteres, Sant Andreu, Trinitat Vella i Turó i, majoritàriament, del CAP Chafarinas.

Aquesta activitat grupal ha tingut un alt nivell de participació per part dels assistents, i també s’hi ha afegit la podòloga de referència del centre i una metgessa resident de l’equip.

El peu diabètic engloba un conjunt de síndromes que afecten el peu dels pacients amb diabetis en què la neuropatia, la isquèmia i la infecció produeixen lesions tissulars o úlceres com a conseqüència de petits traumatismes, ocasionant una important morbiditat i una possible amputació. El deteriorament en la qualitat de vida d’aquests pacients s’ha de tenir en consideració perquè les complicacions del peu són la primera causa d’hospitalització entre els pacients diabètics. La prevalença d’amputacions és del 0,8% a l’1,4% i la incidència d’úlceres és del 2,67%.

El CAP Chafarinas es troba al Barri de la Trinitat Nova de Barcelona i dóna servei d’atenció primària de salut als ciutadans dels barris de Trinitat nova i Prosperitat amb una població de referència d’uns 17.500 habitants.


Activitats anteriors 

Anuncis