CAP Chafarinas

Carrer de Chafarinas, 2-8
Programar visita al 93 326 89 01 o per Internet
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h
Telèfon del CAP 93 354 22 22
Dubtes o consells de salut no urgents al 061 CatSalut Respon
Seguiu l’actualitat a Twitter amb l’etiqueta #CAPChafarinas
Galeria d’imatges del CAP Chafarinas
Si teniu algun comentari respecte de l’atenció rebuda, sol·liciteu un full de reclamacions al mateix centre, o envieu un correu a ciutadaniabcn.ics@gencat.cat


El CAP Chafarinas difon els seus serveis i activitats a la Trinifira

11 de juny de 2018

El CAP Chafarinas ha participat per setè any en la Trinifira, una mostra d’entitats del barri i mercat de segona mà que se celebra al carrer amb motiu de la festa major del barri de la Trinitat Nova, al districte de Nou Barris. Els professionals del centre han aprofitat aquest esdeveniment comunitari per presentar els serveis i activitats que ofereixen a la ciutadania.

Els veïns han rebut consells sobre hàbits saludables en alimentació, exercici físic, tabac, alcohol o la salut dels cuidadors i informació sobre drets i deures en relació amb la salut i l’atenció sanitària, l’espai La Meva Salut, les voluntats anticipades o la targeta sanitària “Cuida’m”. A més, han recollit l’opinió d’usuaris i de persones que fan poc ús dels serveis d’atenció primària per conèixer les seves preferències i interessos sobre la temàtica dels tallers o xerrades, la ubicació, l’horari i la durada d’aquestes activitats o qualsevol altre suggeriment.

Des del punt de vista pràctic han realitzat la mesura de la tensió arterial i tècniques bàsiques de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) per donar a conèixer unes pautes d’actuació davant d’una aturada cardíaca.


El CAP Chafarinas ensenya què cal fer davant una aturada cardio-respiratòria a l’Institut de Trinitat Nova

Els professionals sanitaris del CAP Chafarinas han programat una sessió per aprendre a actuar davant una aturada cardiorespiratòria per a alumnes d’ESO de l’IES del barri de la Trinitat Nova, el 25 de maig al matí.

Avui dia no hi ha dubte que saber actuar davant d’una aturada cardiorespiratòria salva vides. Pot afectar persones de qualsevol edat i estat de salut. El Suport Vital Bàsic (SVB) és el que es realitza fora d’un mitjà sanitari, amb molt pocs recursos o recursos nuls.

El taller de reanimació cardiopulmonar el realitzen professionals, metges i infermeres, del CAP Chafarinas, amb l’objectiu que els nois i noies que hi participin siguin capaços de donar resposta davant d’una emergència d’aquest tipus.

El problema de l’aturada cardiorespiratòria

A Europa, les malalties cardiovasculars representen el 40% de les causes de mort en adults menors de 75 anys. A nivell mundial, la cardiopatia isquèmica ocupa el primer lloc a la llista de malalties amb major mortalitat, essent l’aturada cardiorespiratòria la causa directa de mort en més del 60% dels pacients d’aquest grup.

Una aturada cardiorespiratòria és l’aturada de la respiració i del batec cardíac en un individu. Pot passar per diverses causes, dues de les quals són l’ofec per immersió i el xoc elèctric. També s’anomena aturada cardíaca, ja que l’aturada del cor comporta la immediata (si no l’ha precedida) aturada de la respiració.

Això vol dir l’aturada de la circulació de la sang i per tant del subministrament d’oxigen al cervell. Si un pacient entra en aquest estat la mort és imminent, i per tant requereix una intervenció IMMEDIATA mitjançant maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP).

EL CAP Chafarinas participa en la nova Escola de Salut per a gent gran ‘La Trini creix… en salut’

20 de febrer de 2018

Cartell Escola Salut Trinitat NovaEls professionals del CAP Chafarinas col·laboren amb la nova Escola de Salut per a gent gran que s’ha creat als Districte de Nou Barris amb l’objectiu de promocionar l’envelliment actiu, aprendre a cuidar-se i fomentar les relacions socials amb altres veïns i professionals del barri.

El programa consisteix en sessions on s’ofereix informació, consells i assessorament sobre diferents qüestions, serveis o necessitats que s’han detectat a la taula de salut comunitària del barri i que poden millorar la qualitat de vida de les persones grans. Es tracta de projectes que formen part de ‘Salut als Barris’, una iniciativa de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, del Consorci Sanitari de Barcelona així com d’associacions de veïns, socials i culturals dels barris i dels equips d’atenció primària.

“La Trini creix… en salut” és el nom triat per a l’Escola de Salut per a gent gran de la Trinitat Nova que se celebra cada divendres des del 2 de febrer fins al 4 de maig de 2018, de 10 a 11.30 hores a l’associació de veïns del barri. Durant tretze sessions es tractaran temes com la memòria, la pobresa energètica o la prevenció d’estafes. Els professionals del CAP Chafarinas dirigeixen activitats sobre envelliment saludable, l’espai digital d’informació personal Cat@Salut La Meva Salut o sobre cuidar als cuidadors.

Si voleu participar només cal que truqueu al 93 353 88 44 o omplir el butlletí del programa i entregar-lo a l’associació de veïns, al carrer Pedrosa 21 o a la recepció del CAP Chafarinas.


Del 13 al 19 de novembre de 2017 el CAP Chafarinas celebra la Setmana del cribatge d’alcohol amb el programa ‘Veus el que beus?’

Veus_el_que_beus_CAP_ChafarinasDel 13 al 19 de novembre de 2017 se celebra la VIII Setmana del cribatge d’alcohol i el CAP Chafarinas acull el programa Veus el que beus? que té l’objectiu d’augmentar la sensibilitat sobre els riscos de consumir alcohol, optimitzar els recursos personals i comunitaris i desmitificar el seu tractament per millorar la salut dels consumidors.

És la cinquena vegada edició en què el CAP Chafarinas participa en aquesta iniciativa que també està organitzada pel programa Beveu menys de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), la Taula de Salut i l’associació de veïns de la Trinitat Nova, el Centre de Serveis Social (CSS) Trinitat Nova-Roquetes-Canyelles, el Centre d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) Nou Barris i els Mossos d’Esquadra.

Durant tota la setmana es realitzarà el cribatge de consum d’alcohol i s’informarà tant a les consultes com en espais comuns del centre sobre els riscos d’aquesta substància. A més, el dimarts 14 de novembre, a les 18 hores, tindrà lloc una taula rodona sobre els danys de l’alcohol en l’àmbit del trànsit, laborable, domèstic, físic i psicològic i el recursos per abordar-los.

D’altra banda, el 15 de novembre, Dia Mundial sense Alcohol, s’organitza a les 18 hores un taller de còctels saludables, amb degustació i lliurament de premis. I el 16 de novembre, a l’associació de veïns es projectarà la pel·lícula Tocando fondo amb un debat posterior moderat per un psicòleg i un metge de família.

Més informació a la campanya Beveu Menys de l’ASPC


CAPChafarinas_MIR_barri

Els nous residents del CAP Chafarinas coneixen les peculiaritats del teixit social del barri

Una de les tasques bàsiques per desenvolupar la medicina de família i comunitària amb eficàcia és el coneixement les peculiaritat del teixit social de la població de referència. Per això, el CAP Chafarinas ha organitzat visites concertades als principals equipaments del barri com l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.

La importància d’aquestes visites es manifesta en el fet que el 80% dels determinants de la salut no tenen a veure amb el sistema sanitari sinó amb els condicions de vida de la persona, l’alimentació, els factors mediambientals o l’accés a l’educació, entre d’altres.


En el marc del Dia Mundial del Cuidador, el CAP Chafarinas posa en valor i dona visibilitat a aquest col·lectiu

cuidem-nos-CAP-Chafarinas

En el marc del Dia Mundial del Cuidador, que se celebra el 5 de novembre, el CAP Chafarinas posa en valor i dona visibilitat a la tasca dels familiars que es fan càrrec de malalts amb demència. Per això celebren aquesta setmana unes jornades on aprofundiran en diversos aspectes del dia a dia d’aquesta situació vital com són els problemes de comunicació, la necessitat de l’acondicionament de la llar, l’ensinistrament en tècniques de mobilització i la importancia de preservar i cuidar tant la integritat física i mental del malalt com la del seus cuidadors. Les xerrades i tallers són el 8 i 9 de noviembre i des del CAP Chafarinas conviden a tota la población a participar per augmentar la formació, la concienciació i intercanviar opinions i vivències.

Més informació: als CAP de Barcelona trobareu suport als cuidadors de pacients amb Alzheimer


Jornada formativa en tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP)

Cartell de la Jornada formativa en tècniques de reanimació cardiopulmunar (RCP) al CAP Chafarinas 2017El 16 d’octubre de 2017, amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació sobre l’Aturada Cardíaca, el CAP Chafarinas acull una jornada formativa en tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP).

L’activitat comença a les 10 hores amb una taula informativa a càrrec de professionals sanitaris per resoldre dubtes sobre la mort sobtada d’origen cardiorespiratori. Després, a les 12 hores, un taller d’RCP ensenyarà a fer tècniques de compressions cardíaques amb maniquins.

La jornada està oberta a tota la ciutadania interessada, i no només als usuaris de referència del CAP Chafarinas, ja que l’objectiu és la iniciació en aquesta formació del major nombre possible de persones. Actualment s’estima que un 10% de la població sap com actuar davant d’una aturada cardíaca, però organitzacions internacionals recomanen que almenys un 20% estigui formada en tècniques d’RCP.

La importància de reconèixer una aturada cardíaca per iniciar immediatament maniobres d’RCP tenen a veure amb un problema de salut que causa més de 350.000 morts cada any a Europa (unes 2.000 anuals a Catalunya). De totes elles, el 80 % són presenciades per altres persones al produir-se en un entorn familiar, laboral o en la via pública.

Les maniobres d’RCP i l’ús dels aparells desfibril·ladors automatitzats (DEA) abans de 3 minuts de l’aturada cardíaca són determinants per millorar la supervivència i reduir les seqüeles neurològiques.

Enquesta a tots els CAP de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, del 16 al 22 de’octubre
De fet, durant la setmana del 16 al 22 d’octubre de 2017 tots els CAP de l’Àmbit rebran una enquesta per distribuir a professionals i usuaris amb la intenció de sondejar quin és el grau de coneixement de la ciutadania en la mort sobtada i les actituds davant d’una aturada cardiorespiratòria.


Aparicions als mitjans de comunicació

28/05/2017
El Diari de la Sanitat. 
Trinitat Nova: quan la salut va més enllà de les parets de l’ambulatori


L’EAP Chafarinas col·labora en la formació d’estudiants d’infermeria pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron

Professionals del CAP Chafarinas  han realitzat una sessió teòrico-pràctica, de 2 hores de durada, sobre massatge infantil a les 6 infermeres residents de primer any de pediatria de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. La sessió ha anat a càrrec de Ma José Pujol Abanades, infermera de pediatria i formadora de massatge infantil.

El massatge infantil són més que carícies, amb una tècnica adequada es pot potenciar la relació afectiva del nadó i l’adult i,  segons la bibliografia, augmenta la confiança i la seguretat parental. Per això, aquests coneixements són necessaris en la pràctica diària de les cures prenatals.

A més, de ser un moment lúdic, el massatge aporta beneficis per al petit com la disminució de còlics, ajuda a la regulació del sistema digestiu, fomenta el somni i el descans, la maduració del sistema neurològic, l’eliminació de secrecions bronquials, enforteix el sistema immunitari, i al afavorir la secreció d’endorfines, proporcionem felicitat.

És important que les infermeres interines residents (IIR) de pediatria integrin i difonguin el massatge infantil en la seva pràctica assistencial perquè estaran afavorint el coneixement entre bebès i els seus cuidadors i, a més, difondran la nutrició afectiva.

El CAP Chafarinas és un dels centres docents que forma i col·labora en la formació de professionals sanitaris i no sanitaris de pregrau i postgrau. Es tracta d’un equip de professionals compromès amb la població que atén dels barris de Trinitat Nova i Prosperitat de la ciutat de Barcelona, i amb una tradició assistencial i docent amb més de 20 anys de trajectòria.


Setmana “Veus el que beus”

Amb motiu del Dia Sense Alcohol del 15 de novembre de 2016

Programa d’activitats:
Amb l’objectiu d’augmentar la sensibilització de la ciutadania envers el consum de l’alcohol s’han establert lligams entre els diferents integrants del Pla Comunitari de Trinitat Nova per augmentar la difusió i l’impacte de les activitats que s’han organitzat

 Al CAP Chafarinas

 • Qüestionari de cribatge de consum d’alcohol i consell personalitzat
  A la planta baixa del CAP Chafarinas, 15 de novembre
 • Taller sobre begudes/còctels saludables 0,0%. Els professionals del CAP ensenyaran receptes de begudes sense alcohol.
  Dijous 17, d’11 h a 13 hores

A la Casa de l’Aigua

 • Cine-fòrum 
  Dijous 15, a les 19 h: Amy. La chica detrás del nombre
  Amb la col·laboració de personal sanitari de l’EAP Chafarinas i del CAS, així com participació d’altres serveis del Pla Comunitari
 • Taula rodona “Alcohol i lesions” on es parlarà dels efectes negatius de l’alcohol en la nostra salut.
  Dijous 17, de 19 h a 20.30 hores
A càrrec dels educadors socials del programa “A Partir del Carrer”, Serveis Socials Roquetes i Trinitat Nova, Equip de Salut Comunitària Nou Barris – Direcció de Promoció de la Salut-ASPB, i personal sanitari de l’EAP Chafarinas.
Activitats organitzades per: Referent del programa “Beveu Menys” de l’Agència de Salut Pública i de l’EAP Chafarinas. Pla Comunitari de Trinitat Nova.   

Més informació:

http://www.beveumenys.cat


Mira’t el peus, taller destinat a persones amb diabetis 

Al CAP Chafarinas es programen tallers destinats a persones amb diabetis tots el dimarts, per a més informació pregunteu a la vostra infermera

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, el 14 de novembre, dues infermeres de l’equip han realitzat una xerrada per tenir cura del peu diabètic, destinada a prevenir les complicacions d’aquesta síndrome i dins la Jornada ‘Mira’t als Peus’ que es realitza per segon any consecutiu a alguns CAP de Barcelona ciutat de l’iCS.

A la xerrada han participat 19 homes i 21 dones amb edats compreses entre els 55 i els 88 anys. Tots ells residents als barris de la zona de muntanya de la ciutat i usuaris dels CAP Bon Pastor, Casernes, el Carmel, Ciutat Meridiana, Guineueta, Horta, Montcada i Reixach, Roquetes-Canteres, Sant Andreu, Trinitat Vella i Turó i, majoritàriament, del CAP Chafarinas.

Aquesta activitat grupal ha tingut un alt nivell de participació per part dels assistents, i també s’hi ha afegit la podòloga de referència del centre i una metgessa resident de l’equip.

El peu diabètic engloba un conjunt de síndromes que afecten el peu dels pacients amb diabetis en què la neuropatia, la isquèmia i la infecció produeixen lesions tissulars o úlceres com a conseqüència de petits traumatismes, ocasionant una important morbiditat i una possible amputació. El deteriorament en la qualitat de vida d’aquests pacients s’ha de tenir en consideració perquè les complicacions del peu són la primera causa d’hospitalització entre els pacients diabètics. La prevalença d’amputacions és del 0,8% a l’1,4% i la incidència d’úlceres és del 2,67%.

El CAP Chafarinas es troba al Barri de la Trinitat Nova de Barcelona i dóna servei d’atenció primària de salut als ciutadans dels barris de Trinitat nova i Prosperitat amb una població de referència d’uns 17.500 habitants.


Activitats anteriors 

Anuncis