
Passatge de la Pau, 1
Programar visita al 93 326 89 01 o per Internet
Telèfon del CAP 93 343 61 40
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h
Dubtes o consells de salut no urgents al 061 CatSalut Respon
Seguiu l’actualitat a Twitter amb l’etiqueta #CAPGòtic
Si teniu algun comentari respecte de l’atenció rebuda, sol·liciteu un full de reclamacions al mateix centre, o envieu un correu a ciutadaniabcn.ics@gencat.cat
V Cicle de Benestar al Gòtic
13 de febrer de 2023
El CAP Gòtic participa en l’organització del V Cicle de Benestar al Gòtic que se celebra del 15 de febrer al 14 de juny de 2023 a la primera planta del Servei Educatiu de la Placeta del Pi. Les trobades són tots els dimecres, d’11.30 a 13 h.
No cal inscripció prèvia i per a més informació podeu dirigir-vos al CAP Gòtic, al servei de l’Ajuntament Vila Veïna i al Casal de gent gran Pati Llimona.
Les sessions amb intervenció de professionals d’atenció primària són:
- 22 febrer: Moviment pel benestar, a càrrec del fisioterapeuta del Servei de Rehabilitació del CAP Drassanes Alex de Vallescar
- 1 març: Benestar emocional, a càrrec del referent de benestar emocional comunitari (RBEC) del CAP Gòtic, Eduard Gili
- 22 març: Alimentació Saludable, a càrrec de la dietista-nutricionista del CAP Gòtic, Sònia Manzanedo
- 29 març; Moviment pel Benestar II, a càrrec del fisioterapeuta del Servei de Rehabilitació del CAP Drassanes Alex de Vallescar
- 12 abril: Prevenció de riscos a la llar i primers auxilis, a càrrec de la infermera del CAP Gòtic Matilde Garrido
- 3 maig: Autoestima, a càrrec del RBEC del CAP Gòtic, Eduard Gili
- 17 maig: Alimentació i gana emocional, a càrrec de la dietista-nutricionista Sònia Manzanedo i del RBEC Eduard Gili
- 31 de maig: Moviment pel benestar III, a càrrec d’Alex de Vallescar
- 14 de juny: Cloenda
El 22 de febrer: Moviment pel benestar, sessió a càrrec del fisioterapeuta del #CAPDrassanes Alex de Vallescar
Els dimecres, fins al 14 de juny, d’11.30 a 13 h
El CAP Gòtic rep la Medalla d’Honor de Barcelona 2021
30/11/2021

El CAP Gòtic han rebut la Medalla d’Honor de Barcelona 2021, que és una distinció de l’Ajuntament de la ciutat a la seva implicació en els problemes sanitaris, però també en l’abordatge de problemes socials, econòmics i comunitaris. El lliurament és un reconeixement a persones i entitats de la ciutat que, amb la pràctica de la seva labor professional o social, han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana.
La Medalla d’Honor es va aprobar a finals del mes de juliol a proposta del districte de Ciutat Vella i s’han concedit conjuntament als 5 centres d’atenció primària d’aquests districte, que són els CAP Casc Antic, Doctor Lluís Sayé, Drassanes i Gòtic, de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat, i el CAP Barceloneta, gestionat pels Parc Sanitari Pere Virgili.
El CAP Gòtic pronuncia els pregons de les festes de Sant Joan i de les festes de Sant Josep Oriol en reconeixement a l’atenció a la salut de la població del barri durant els últims 30 anys
25 de juny de 2021

El CAP Gòtic va pronunciar en poques setmanes de diferència els pregons de dues festes emblemàtiques del barri. Per una part, el pregó de les festes de Sant Josep Oriol 2021, que se celebren del 13 al 23 de març a les places i carrers que envolten la Basílica de Santa Maria del Pi, al districte de Ciutat Vella i, per l’altra, el pregó de la festa de Sant Joan del 23 de juny, organitzada per l’Espai Social La Negreta a la plaça de la Mercè, en reconeixement a l’atenció a la salut de la població durant els últims 30 anys i, especialment aquest últim any amb la pandèmia del coronavirus.
Per llegir el pregó de les festes de Sant Josep Oriol, el 19 de març, el CAP Gòtic va escollir professionals de diferents categories que treballen al centre, en concret, la metgessa de família i comunitària, Maria Antònia Vila, la infermera Pau Ramos, l’administratiu sanitari Borja Barrachina i Cristina Muniesa, del servei de neteja.
La metgessa de família i comunitària, Maria Antònia Vila, va recordar que és metgessa del CAP Gòtic des que va obrir el 8 d’abril de 1991. “Durant aquests 30 anys puc dir que he passat més temps al barri Gòtic que al meu i a casa meva. El CAP us atén des del passat, us ha atès aquest any i ho seguirem fent en el futur”, va dir, a més d’explicar cadascun dels perfils professionals que treballen al centre.
Per la seva banda, la infermera Pau Ramos es va mostrar agraïda de formar part de l’equip d’atenció primària i va destacar la importància de la salut comunitària: “Moltes vegades la pastilla no ho soluciona tot. En aquests temps, la mirada o la paraula amable poden alleugerir el dolor o fer-ho més suportable”.
L’administratiu sanitari, Borja Barrachina, va posar en valor la tasca del seu col·lectiu: “La nostra feina és essencial perquè tot rutlli. Cada vegada que rebem una trucada, que atenem a una persona usuària, que contestem un correu electrònic, estem allà, per a assegurar-vos que allò que necessiteu sigui una realitat i que torneu a casa amb tranquil·litat”. De la mateixa manera, la professsional del servei de neteja, Cristina Muniesa, va informar ella i els seus companys “som els primers a arribar al CAP i procurem, amb esforç i dedicació, que en el moment d’obrir el centre, tot s’hagi netejat i desinfectat correctament” i va puntualitzar també el bon ambient de treball que es viu.
Festa de Sant Joan
Per a la festa de Sant Joan del barri, el CAP Gòtic va estar representat per l’administrativa sanitària i referent d’atenció a la ciutadania, Ruth Martínez, que va posar en valor la importància de l’atenció primària en la salut de la ciutadania i va destacar la feina de tots els perfils professionals que treballen al centre. A més, va ressaltar la figura de tres dones com a exemple del paper de l’atenció primària durant la pandèmia: la infermera i directora del CAP Gòtic, Helia Cebrián, la infermera i directora del Servei d’Atenció Primària del Litoral de Barcelona, Mireia Boixadera, i la metgessa de família i gerent de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat, Núria Nadal.
Ramblistes d’honor
El pregó de les festes de Sant Josep Oriol 2021 no ha sigut l’únic reconeixement social i cultural del barri al CAP Gòtic. Cal recordar que el desembre l’Associació d’Amics de La Rambla va atorgar al CAP Gòtic el guardó de Ramblista d’Honor 2020 en reconeixement a la seva tasca de servei als veïns del barri. Aquest guardó es convoquen des de 1961 amb l’objectiu de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç, a millorar, divulgar o promoure el prestigi de la Rambla i/o de Barcelona.
‘Parlem amb’ Ana Ríos, resident d’infermeria familiar i comunitària del CAP Gòtic
24 de maig de 2021
Ana Ríos és una de les 7 infermeres de la unitat docent de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat que aquest mes finalitzen la residència per convertir-se en especialistes en atenció familiar i comunitària. En aquest enllaç podeu llegir l’entrevista de la secció ‘Parlem amb’ d’aquesta resident procedent de Màlaga que va escollir com a centre de referència el CAP Gòtic, on defensa la importància d’aquesta especialitat i la figura del tutor o tutora que els guia durant la residència.
La iniciativa Parlem amb posa en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, com a reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes.
El CAP Gòtic s’amplia amb un nou annex provisional fins que estigui disponible el nou centre
03/02/2021
Des de dilluns 1 de febrer de 2021 està en funcionament l’annex que servirà de forma provisional per ampliar l’espai de l’actual CAP Gòtic, a l’espera de l’edificació del nou centre. El mòdul situat davant del CAP, a la plaça Joaquim Xirau, consta de 9 consultes i està preparat per atendre urgències respiratòries i per covid-19 a la planta baixa i altres especialitats mèdiques a la 1a planta.
La falta d’espai del CAP Gòtic s’havia fet més evident amb la pandèmia de la covid-19, que des del mes de setembre disposava d’una carpa del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) per atendre pacients covid. El metge de família i adjunt a la direcció del CAP Gòtic, Oriol Rebagliato, ha destacat que “el nou mòdul és un baló d’oxigen, sabem que és provisional i que haurem d’esperar uns anys a tenir el centre nou, però mentrestant permetrà descongestionar el centre i tots els professionals ho estan esperant”.
El CAP Gòtic té una població assignada de quinze mil habitants. La seva cartera de serveis inclou medicina de família, infermeria, atenció administrativa i comunitària i atenció urgent. A més, ofereix visites de consultes externes d’atenció especialitzada. També dona atenció a tres residències de gent gran.
La ubicació definitiva del nou CAP serà a l’edifici municipal situat a la plaça Pi i Sunyer, previ acord sobre la ubicació i trasllat dels serveis municipals de l’Ajuntament de Barcelona, que actualment es troben en aquest emplaçament. El nou CAP tindrà aproximadament uns 2.500 m² i recuperarà tota la cartera de serveis.
El CAP Gòtic ha sigut guardonat com a Ramblista d’Honor 2020 per l’Associació d’Amics de La Rambla
7/12/2020
L’Associació d’Amics de La Rambla ha atorgat al CAP Gòtic el guardó de Ramblista d’Honor 2020 en reconeixement a la seva tasca de servei als veïns del barri. Aquest guardó es convoquen des de 1961 amb l’objectiu de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç, a millorar, divulgar o promoure el prestigi de la Rambla i/o de Barcelona. El escultor Jaume Plensa i les pageses del Mercat de la Boqueria són els altres Ramblistes d’Honor de 2020.
El jurat que ha escollit els Ramblistes d’Honor està format per membres de reconegut prestigi dels mitjans de comunicació, de la societat civil barcelonina i de la Junta d’Amics de La Rambla. L’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla i de la Plaça de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que té com a socis a veïns, amics, comerciants i institucions que va néixer l’any 1960 amb l’objectiu de defensar i promoure els interessos socials, comercials i culturals d’aquest passeig.
Aparició de la notícia als mitjans de comunicació:
Cal recordar que a finals de novembre de 2020, el districte de Sant Andreu de Barcelona també ha atorgat el Premi Sant Andreu, en la categoria de distinció personal, als professionals dels centres d’atenció primària i de les residències que atenen persones del districte per la seva la implicació, dedicació i els esforços desplegats en l’atenció i cura de pacients durant la pandèmia de la covid-19.
Una exposició del CAP Gòtic reflecteix la relació entre el turisme i la salut del veïnat
01/07/2019

El diagnòstic de salut del programa Barcelona Salut als Barris, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, identifica una relació entre la presència de turisme massiu al barri El Gòtic de Barcelona i la qualitat de vida i la salut del veïnat en situacions com aglomeracions de turistes als carrers, absència de comerç tradicional o pressió i especulació immobiliàries. Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre aquesta relació la taula de salut del Gòtic, de la qual formen part diferents institucions i entitats socials del barri, ha impulsat el projecte Turisme i qualitat de vida de les veïnes i veïns del Gòtic: aproximació participativa des de la fotografia, realitzada amb la tècnica del Fotovoice que, amb fotografies acompanyades de text, manifesta les reflexions dels participants sobre alguna temàtica concreta. El resultat del projecte és una publicació i una mostra fotogràfica que es pot veure al CAP Gòtic i que també recorre altres espais del barri com la Biblioteca Gòtic–Andreu Nin, el Centre Cívic Pati Llimona o l’associació de veïns. Continua llegint.
El seguiment dels malalts del cor als CAP millora amb l’ajuda de noves eines de gestió clínica
28 de setembre de 2016
La metgessa de família del CAP Gòtic, Mència Benítez, explica com ha millorat el seguiment que es fa dels malalts del cor als centres d’atenció primària (CAP)
Quin és el paper de la infermera d’atenció primària?

11 de maig de 2016
La infermera del CAP Gòtic, Neus Esgueva, destaca algunes de les seves funcions en el dia a dia: promocionar la salut, prevenir les malalties i controlar les patologies dels pacients i les seves famílies, en totes les etapes de la vida.